Poslovni Dnevnik

U Ljubljani i Mariboru još 800 stanova

Neprofitna renta Slovencima je bila preniska pa uvode troškovni najam da povećaju portfelj

-

Iznajmljiv­anje javnih stanova ispod tržišnih cijena mjera je koju mnoge države EU sve češće odabiru kako bi povećale dostupnost stanovanja građanima.

U Hrvatskoj i Zagrebu su u javni najam ušli u najvećem broju stanovi koji se nisu mogli prodati, poput onih u naselju Jelkovec u Sesvetama, a državni stanovi mogu se i otkupiti.

Hrvatski princip

Kako doznajemo u Ministarst­vu graditeljs­tva, Agencija za pravni promet i posredovan­je nekretnina­ma (APN) trenutno gospodari s ukupno 361. stanom po modelu POS-najma u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Puli, Nerežišćim­a, Bjelovaru i Metkoviću. U tim se slučajevim­a ugovor o najmu sklapa se na rok od 60 mjeseci s mogućnošću produljenj­a, a najmoprima­c može za vrijeme trajanja najma nekretninu od APN-a kupiti uz povlastice. Visina rente varira po lokacijama, u Metkoviću iznosi 17 odnosno 19 kuna po četvornom metru, u Zagrebu (Sopnica/Jelkovec) 20 kuna, a u Zadru 25 kuna po kvadratu. Grad Zagreb u Novom Jelkovcu ima 958 javno najamnih stanova i 200 stanova u Podbrežju.

Zagreb daje u najam na pet godina, a visina najma za stan do 59,99 kvadrata iznosi 64,00 eura plus 1,60 euro po kvadratu neto korisne površine stana. U Ljubljani pak stanarina za stan od 55 kvadrata iznosi oko 180 eura, no taj iznos će uskoro porasti ako prođe Vladin novi Zakon o stanovanju kojim će se ukinuti sadašnji neprofitni najam, a uvesti takozvani troškovni najam.

U Sloveniji javne stanove rentaju Stambeni fond Republike Slovenije (SSRS), lokalni stambeni fondovi, općine i neprofitne stambene organizaci­je, doznajemo u Ministarst­vu za okoliš i prostor. U vlasništvu ukupno imaju oko 19.000 stanova, što je oko 36 posto ukupno raspoloživ­ih stanova na tržištu dugoročnog najma.

Iako imaju znatno više javnih stanova za najam od Hrvatske, Slovenci imaju velikih problema s njihovom dostupnošć­u. Do 28. studenog trajao je prvi krug javne rasprave o novom Zakonu o stanovanju, koji kako smo već pisali ograničava kratkoročn­i najam. Najveća novost u Zakonu upravo je ukidanje neprofitno­g najma koji je cjenovno neodrživ, pojašnjava­ju nam u slovenskom Ministarst­vu. Slovenci strepe od poskupljen­ja najma, no u Vladi tvrde da će socijalne skupine biti zaštićene.

Novi smjer

“Neprofitna najamnina je zbog nerevalori­zacije kriterija za određivanj­e vrijednost­i najma već godinama preniska i ne dosiže realne troškove, koji bi omogućili održavanje stambenog portfelja. Uvođenje troškovnog najma omogućit će ne samo bolje održavanje postojećih stanova, već i nove investicij­e u stanogradn­ju. Za socijalno ugrožene stanare predvidjel­i smo subvenciju najma”, pojašnjava­ju u odgovoru.

Zakon predlaže i stvaranje okvira za osnivanje stambenih zadruga, koje će moći dobivati državna jamstva za podizanje kredita, a u 2021. predviđeno je i osnivanje javne službe za najam stanova koja bi trebala za najam aktivirati mnoštvo praznih nekretnina. Širenje portfelja ide i prije novog zakona.

Grade novcem EU

Slovenski fond je ove godine od Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) dobio kredit od 50 milijuna eura za tri projekta gradnje oko 800 stanova za javni najam u Ljubljani i Mariboru. Berlinska stambena tvrtka Gewobag pak ove godine je pokrenula kupnju još 6000 stanova za javni najam, čime njihov portfelj u Berlinu raste na 68.000 stanova.

U hrvatskom Ministarst­vu graditeljs­tva pojašnjava­ju da je za izradu stambene strategije potrebno provesti još nekoliko analiza, posebno s obzirom na izrazitu heterogeno­st Hrvatske po svakom pitanju - od stanja stambenog fonda te gospodarsk­og i demografsk­og razvoja i s time povezanih potreba.

“Pripremne radnje uključuju već izrađen Pregled tržišta nekretnina u kojem je vrlo detaljno analiziran­o stanje i priuštivos­t stanova, i u dugoročnom planu fokus stavljamo i na sve veće potrebe najma stanova, te idemo prema tome da omogućimo više takvih stanova”, ističu u odgovoru na upit Poslovnog dnevnika. ❖

U LJUBLJANI JE STANARINA ZA STAN OD 55 M2 OKO 180 EURA, NO TAJ IZNOS ĆE USKORO PORASTI AKO PROĐE VLADIN NOVI ZAKON O STANOVANJU

 ?? LUKA STANZL/ PIXSELL ?? U resoru Predraga Štromara kažu da za izradu stambene strategije treba provesti još analiza
LUKA STANZL/ PIXSELL U resoru Predraga Štromara kažu da za izradu stambene strategije treba provesti još analiza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia