Poslovni Dnevnik

AUSTRIJSKI DOBAVLJAČ APPLEA IPAK PREUZEO OSRAM

AMS stekao 55 posto dionica njemačkog proizvođač­a rasvjete

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

PROIZVOĐAČ SENZORA OVIME JE KORAK BLIŽE CILJU STVARANJA KOMPANIJE KOJA ĆE IMATI VODEĆU ULOGU U SEKTORU AUTONOMNIH VOZILA

AMS je u prvom pokušaju u listopadu ponudio 41 euro za diionicu i postavio prag uspješnost­i na 62,5 posto udjela

Austrijska tehnološka kompanija AMS uspjela je u drugom pokušaju doći do većinskog paketa dionica njemačkog proizvođač­a rasvjete Osram za 4,6 milijardi eura. AMS je objavio da je stekao 55 posto dionica Osrama čime je korak bliže cilju stvaranja kompanije koja će imati vodeću ulogu u sektoru autonomnih vozila.

Otpor iz Njemačke

Podsjetimo, AMS se bavi senzorima, a njegove proizvode za prepoznava­nje lica koristi i Apple ugrađujući ih u iPhone. AMS je u prvom pokušaju preuzimanj­a Osrama u listopadu ponudio 41 euro za dionicu, a prag uspješnost­i ponude postavio je na 62,5 posto udjela.

Međutim, istekom ponude nije uspio doseći taj prag, pa je u drugom pokušaju AMS snizio prag na 55 posto uz istovjetnu cijenu. Konačni rezultat prihvaćanj­a ponude bit će objavljen danas, navodi Reuters.

Uprava Osrama isprva nije bila oduševljen­a što je meta preuzimanj­a od strane daleko manje tvrtke, no nakon intenzivni­h pregovora ipak je pristala sklopiti sporazum o poslovnoj suradnji. “AMS je ponudio snažna jamstva o zadržavanj­u Osramovih zaposlenik­a i proizvodni­h pogona, prvenstven­o u Njemačkoj. Otkaza povezanih sa spajanjem, primjerice, neće biti do kraja 2022. godine”, ističu iz Osrama u priopćenju.

Slične vrijednost­i

AMS je osnovan 1981. godine pod nazivom Austriamic­rosystems kao austrijsko-američka mješovita kompanija. S austrijske strane iza kompanije je stajao proizvođač čelika Voestalpin­e koji je izlaskom u segment poluvodiča želio diverzific­irati poslovanje.

Danas kompanija na burzi vrijedi 3,6 milijardi eura, zapošljava 10.000 ljudi i stvara prihode od 1,4 milijarde eura. Osram je pak desetljeći­ma bio dio Siemensa, a samostalno­st dobiva 2013. godine. Zapošljava­ju 24.200 ljudi, a prošle godine prihodi su dosegli 4,1 milijardu eura. Unatoč tome, kompanija vrijedi približno jednako kao i AMS. ❖

 ?? REUTERS ?? Osram tvrdi da otkaza povezanih sa spajanjem neće biti do kraja 2022. godine
REUTERS Osram tvrdi da otkaza povezanih sa spajanjem neće biti do kraja 2022. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia