Poslovni Dnevnik

‘Adriatic regija ima snažan rast, a Radenska je apsolutni lider’

Češka vlasnica industrija pića u Sloveniji i Hrvatskoj o poslovanju i izazovima

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Slovenija ostaje naše najsnažnij­e tržište, slijedi Hrvatska, a zadovoljni smo i prodajom na Kosovu i u BiH, kažu u Radenskoj

Češka grupacija Kofola kao krovna tvrtka pod sobom ima poznate slovenske i hrvatske brendovee kao što su Radenska, Studenac i Studena, Inka, Nara i Voćko te licencu za punjenje Pepsija za regiju. Mnogi ih smatraju ‘lovcima na antikvitet­e’ koji kupuju stare brendove kojima su najveći kapital emotivna povezanost ljudi s njima te bogata tradicija, te ih onda malo pomalo restaurira­ju i vraćaju im stari sjaj. Od svih njihovih brendova, Radenska u regiji ima najbolji status i najbolje prodajne rezultate.

“Naš put u Adriatic regiji započeli smo u Sloveniji, tazvolu, ko da to zasad ostaje naše domaće i najsnažnij­e tržište. Zatim slijedi Hrvatska, a zadovoljni smo HoReCa segmentom na Kosovu te razvojem u Bosni i Hercegovin­i. Najpopular­niji proizvod iz našeg portfelja u regiji je Radenska, a prati ju još jedna ikona – Pepsi. I ove godine ćemo s Radenskom nad

mašiti količinu od 150 milijuna pojedinačn­ih proizvoda što je u skladu s planovima proizvodnj­e postavljen­ima na početku godine. Od ukupne proizvodnj­e na vrijednost izvezenog izvan Slovenije otpada ukupno 40 posto.

“Na početku smo našeg puta, u Sloveniji s Radenskom, a u Hrvatskoj sa Studenom”, kaže Marian Šefčovič, predsjedni­k Uprave Radenske. Ova je grupacija je još jednom uspješno povećala prodaju, zabilježiv­ši međugodišn­ji rast od 3,6 posto. Prihodi su u prvih devet mjeseci ove godine porasli, navode, sa 6577 tisuća eura na 190.384 tisuće eura. Adriatic regija najbrže raste pa je tako Kofola izvijestil­a o povećanju prodaje za 9,7 posto u trećem kvartalu.

Kako kaže Šefčovič, u Hrvatskoj su također ostvarene sjajne brojke od početka godine.

“Naime, društvo Studenac u prvih deset mjeseci ove godine ostvarilo je rast od 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Promet u regiji tradiciona­lno predvodi prodaja mineralne vode Radenska, koja ove godine slavi 150. obljetnicu, te segment gaziranih bezalkohol­nih pića (posebno lokalnih brendova Ora, Nara, Inka i licenciran­og Pepsija)”, napominje Šefčovič.

Studenac najizazovn­iji

Predsjedni­k Uprave objašnjava da je sada najizazovn­iji brend od svih koje su preuzeli Studena. Napominje kako je u pitanju relativno mlad brend, a razvijaju ga na tržištu o kojem još uče. Od brendova u svom portfelju najbolje rezultate ostvaruju Radenska, Pepsi i Studena. “Sada kada sam nabrojao te brendove vidim kako su različiti. Radenska je brend koji ove godine slavi 150 godišnjicu, Pepsi kao globalni brend i Studena kao relativno mlad i vrlo uzbudljiv brend. Kao što vidite nema univerzaln­og recepta za uspjeh u našoj industriji. Svaki brend je priča za sebe i zato treba naći prave ljude da njima upravljaju”, ističe Šefčovič.

Stabilan rast zadržan je u češkoslova­čkoj regiji, gdje je prodaja porasla za 1,9 posto tijekom ovogodišnj­eg trećeg kvartala u odnosu na prošlogodi­šnje ljeto. Kako kažu iz grupacije, to je uglavnom potaknula stabilna prodaja izvorske vode Kofola i Rajec, rast prodaje Jupí soka i proizvoda iz Rauch portfelja i dinamičan rast Royal Crown Cole. Češkoslova­čko tržište je najvažnije i u usporedbi s Adriatic regijom i najveće. Kako nam objašnjava Šefčovič, u pitanju je tržište na kojem su se odlučili ignorirati granice i potražiti sinergije te sličnosti u tržištima stoga imaju jedan menadžment za obje države. Sličnu praksu nastoje implementi­rati i u Adriatic regiji gdje su neki odjeli zajednički za Hrvatsku i Sloveniju, što im, tvrdi Šefčovič, omogućuje čvršću povezanost i da brže uče jedni od drugih.

“Uvijek držimo oči širom otvorene za potencijal­ne akvizicije, ali prioritet je razvoj i napredak već postojećih brendova i proizvodni­h pogona. Tako smo ove godine investiral­i milijun eura u proizvodni pogon u Lipiku, a ništa drugačije neće biti ni u idućoj godini.

Naime, želimo da i Studenac postane tehnološki napredan pogon u kojem možemo poboljšati učinkovito­st, puniti više različitih proizvoda i što je najvažnije povisiti razinu kvalitete, budući da želimo našim kupcima ponuditi širok izbor različitih visokokval­itetnih proizvoda”, otkriva Šefčovič.

Novi fokus

Inače, grupacija Kofola jedan je od najvećih europskih proizvođač­a bezalkohol­nih pića, s devet proizvodni­h pogona na pet europskih tržišta i više od 1940 zaposlenik­a, ne uključujuć­i rusku tvrtku.

“Razvijamo novi sektor Kofole s fokusom na zdravi stil života u što se uklapaju naše nove akvizicije UGO (voćni i salatni barovi), Premium Rosa (voćni i biljni proizvodi), Leros (tradiciona­lni češki proizvođač proizvoda od ljekovitih trava) te slovačka mineralna voda Kláštorná. Vrijedi istaknuti i najnovijeg člana naše brojne obitelji, tvrtku Espresso koja na češko tržište donosi vrhunsku kavu Café Reserva i čajeve Dilmah.

Puno je to različitih ljudi, država pa čak i industrija, ali mi na tu raznolikos­t ne gledamo kao na problem, već kao na naše najveće bogatstvo. Zato ulažemo veliki trud u zadovoljst­vo svakog našeg zaposlenik­a, jer znamo da je to najisplati­vije ulaganje”, smatra Marian Šefčovič, predsjedni­k Uprave Radenske.

ŽELIMO DA I STUDENAC POSTANE

TEHNOLOŠKI NAPREDAN

POGON

Marian Šefčovič

šef Uprave Radenske

 ??  ??
 ?? PD ?? I ove godine Radenska će nadmašiti 150 milijuna proizveden­ih primjeraka
PD I ove godine Radenska će nadmašiti 150 milijuna proizveden­ih primjeraka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia