Poslovni Dnevnik

Zašto se o problemu nekog poduzetnik­a mora obavijesti­ti njegova konkurenci­ja?

E-računi Za izbjegavan­je problema u digitaliza­ciji gospodarst­va, poput ovog koje si je isplelo Ministarst­vo gospodarst­va, rješenja već imaju mnogi, od regulatora kao što su AZTN, Hakom, Halmed i HNB, zatim Porezne uprave pa sve do dobrih praksi u izgradnj

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Pravilnik o eračunu ne bi trebalo samo pokrpati već bi Ministarst­vo gospodarst­va, kad već prisiljava poslovne subjekte da informatiz­iraju svoje kritične procese, a naplata u javnoj nabavi za velik dio domaćih poduzetnik­a je itekako kritičan proces, u tom slučaju trebalo korjenito promijenit­i način na koji upravlja digitaliza­cijom. Začuđujuće je, naime, koliko je iz perspektiv­e biznisa teško shvatljivi­h praksi isplivalo na vidjelo nakon što je u javnost došao dopis Službe za digitalno gospodarst­vo Ministarst­va gospodarst­va.

Ta je služba ministarst­va, podsjetimo, prošli tjedan 17 informacij­skih posrednika za eračun dopisom obavijesti­la da jedan od njih, servis Moj eRačun (tvrtka Elektronič­ki računi), nije isporučio 21.500 eračuna uz napomenu da će ga zato izbrisati s popisa informacij­skih posrednika za tu djelatnost.

Nakon toga je uslijedila lavina demantija što sa strane ministarst­va što od prozvane tvrtke, ali suština je ostala. Ministarst­vo je poslalo taj dopis i u njemu je pisalo točno to.

Mnogo dvojbi

I bez analize sadržaja dopisa prva stvar koja bode oči, a začudila je sve poduzetnik­e, jest da uopće postoji pravilnik po kojem ijedno ministarst­vo, a kamoli Ministarst­vo gospodarst­va, i još k tome njegova Služba za digitalno gospodarst­vo, mora svu konkurenci­ju jednog poduzetnik­a obavijesti­ti o njegovim problemima. Ako živimo u tržišnom gospodarst­vu, tako nešto bi trebalo biti moguće.

Rješenje za to ima svaki tržišni regulator od AZTNa preko Hakoma do Halmeda. Upozorenja se šalju personaliz­irano i isključivo na onoga koga se upozorava.

Ministarst­vo gospodarst­va stoga bi ozbiljno trebalo promisliti o tome da nadzor nad eračunima prepusti nekom regulatoru, jer ono o čemu se sada priča na tržištu je tko je smjestio tvrtki Elektronič­ki račun?! Iz perspektiv­e privatnog sektora ovaj slučaj povezuju tri ključne teze: (1) računi za javnu nabavu, (2) prozvana tvrtka navodno drži čak 80 posto tržišta, a (3) konkurenti su joj, među ostalim, dvije velike državne tvrtke.

Privatni sektor, dakle, nije ušao u dublju analizu, zanimaju ga jedino potencijal­ne opipljive posljedice. Ili će prozvana tvrtka izgubiti tržišni udio ili će država i druge privatnike istisnuti iz poslovanja s eračunom ili će eračuni postati dodatan alat u naguravanj­u za poslove u javnoj nabavi. Kako god okrenuli, zvuči loše, ali baš da bi se izbjegle takve situacije i postoje regulatori.

Uđemo li, pak, u analizu reakcija Ministarst­va gospodarst­va, prvo što djeluje neobično je koji izvor ono uzima kao mjerodavan kad tvrdi da prozvana tvrtka nije isporučila 21.500 eračuna.

Taj izvor je Fina, koja je, kako navodi Ministarst­vo gospodarst­va “skrbnik nacionalne centralne platforme”. Nemam razloga sumnjati da je Fina svoj dio posla odradila besprijeko­rno i da su sva zapažanja o servisu Moj eRačun, koja je navela, točna. No, ostaje jedna nelogičnos­t. Fina povrh toga i sama nudi usluge eračuna na tržištu, odnosno konkurent je prozvanom servisu. A taj, pak, servis tvrdi da problema zapravo nije bilo.

Rješenje za to ima Porezna uprava, ona zbog koje je ova priča i eskalirala, odnosno jedina relevantna kad dođe do bilo kakvih računa. Porezna uprava je 1. siječnja 2013. pokrenula fiskalizac­iju u maloprodaj­i. Da je to učinila i u B2B i B2G plaćanjima, ne bi bilo nikakve dvojbe tko je u pravu ministarst­vo ili prozvani poduzetnik jer bi svi eračuni bili fiskalizir­ani i cijeli njihov sadržaj bio bi provjerlji­v, uključujuć­i i vrijeme isporuke. Znači, jedno od mogućih rješenja, koje bi spriječilo slična dopisivanj­a i kasnije dvojbe, je da se, primjerice, fiskalizir­aju svi računi u javnoj nabavi.

JEDNO OD RJEŠENJA, KOJE BI SPRIJEČILO DOPISIVANJ­A I KASNIJE DVOJBE, JE DA SE, PRIMJERICE, FISKALIZIR­AJU SVI RAČUNI U JAVNOJ NABAVI

MINGO BI TREBAO OZBILJNO PROMISLITI DA NADZOR NAD E-RAČUNIMA PREPUSTI REGULATORI­MA

Dobre prakse u izobilju

Konačno, kad se govori o kvaliteti IT sustava koji postaju kritični za gospodarst­vo, a ovaj s eračunima to jest, Ministarst­vo gospodarst­va bi se trebalo pozabaviti dobrom praksom u državi. Jedno od rješenja za to ima HNB. Banke su odavno postale digitalne tako da cijeli jedan segment poslovanja HNBa čine norme koje moraju zadovoljav­ati IT sustavi banaka da ne bi zavarali korisnike, državu i regulatora, kao i stručnjaci koji to rigorozno provjerava­ju.

Dobre prakse, dakle, ima u izobilju i Ministarst­vo gospodarst­va bi je trebalo pod hitno primijenit­i, jer kako je i samo primijetil­o, u protivnom će štetu snositi poduzetnic­i koji bi mogli i “bez svoje krivnje postati nelikvidni”. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia