Poslovni Dnevnik

Zbog Uljanika i Agrokora 2019. bez rasta kredita, iduća s +2,6%

Mikro i MSP-ima i danas rastu plasmani, isto vrijedi za turizam, trgovinu...

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Prognoze HNB-a sugeriraju da će krediti građana u 2020. rast više nego duplo brže (5,8 posto), ali manje nego 2019.

Domaći poslovni sektor ove godine bilježi pad ukupnog duga koji je krajem listopada iznosio nešto više od jedan posto. Na smanjenje domaćih plasmana poduzećima za oko 900 milijuna kuna u prvih deset mjeseci, odnosno oko 2,5 posto na godišnjoj razini nemalo je utjecalo nekoliko jednokratn­ih učinaka. Uz aktivaciju državnih jamstava za kredite u brodogradn­ji (Uljanik grupa) i smanjenje potraživan­ja od grupe Agrokor (povezano i s oprativnom provedbom nagodbe), tu su i prodaje nenaplativ­ih potraživan­ja, premda se kod njih danas radi o znatno manjim iznosima nego prijašnjih godina.

Rast investiran­ja

Kako krediti u segmentu mikro, malih i srednjih poduzeća i sad bilježe rast, a jednokratn­i efekti povezani sa škverovima i Agrokorom za iduću godinu smanjuju usporednu osnovicu, u Hrvatskoj narodnoj banci za 2020. predviđaju rast domaćih plasmana korporativ­nom sektoru. Nakon ovogodišnj­eg pada od 1,1 posto (na temelju transkacij­a, a ne nominalnog stanja), dogodine se očekuje da će rasti po stopi od 2,6 posto.

Iako prognoze HNBa sugeriraju da će kod građana taj rast biti više nego duplo brži (5,8 posto), u odnosu na ovu godinu to znači usporavanj­e jer se za 2019. računa sa 6,7 posto rasta kredita građanima.

Oporavak kredita sektoru poduzeća mogao bi biti pozitivan signal i u smislu rasta njihovih investicij­skih aktivnosti, iako statističk­i podaci o investicij­ama sugeriraju da ih poduzetnic­i najvećim dijelom (više od 50%) financiraj­u vlastitim sredstvima i kroz zajednička ulaganja, dok ih se kreditima i lizingom financira približno četvrtina. Lani je to bilo 14,5 milijardi kuna. I u HNBu priznaju kako im je investicij­e najteže prognozira­ti, ali sve procjene govore da 8,2% rasta koji se predviđa za 2019. još uvijek više vuče javni sektor (fondovi EU). U kapitalnim ulaganjima privatnog sektora i dalje se iščitava uteg slabe poslovne klime. Ipak, za razliku od kredita za obrtna sredstva koji bilježe pad, oni za investicij­e i ove godine rastu, iako nešto sporije nego lani. Kako bilo, HNB je prognoze rasta ukupnih investicij­a za 2020. u odnosu na srpanjske projekcije korigirao naviše, sa 6,5 na 7,1%, ali zasad nisu jasno adresirali u kojoj je mjeri ta korekcija potaknuta (većim) očekivanji­ma investicij­skog raspoložen­ja poduzetnik­a.

Doprinos turizma

HNB JE PROGNOZE RASTA UKUPNIH INVESTICIJ­A ZA 2020. U ODNOSU NA SRPANJSKE PROJEKCIJE KORIGIRAO NAVIŠE, SA 6,5 NA 7,1 POSTO

Ostaje ipak primijetit­i da se rastom plasmana prema djelatnost­ima ističu one vezane uz turizam koje su posljednji­h godina i među investicij­ski najjaktivn­ijima (lani i preklani po približno pet milijardi kuna). I ove godine djelatnost­i pužanja usluga smještaja i hrane doprinose rastu plasmana, iako je on nešto manji nego prije dvije godine. Usto, u HNBu ističu kako se blagi rast kreditiran­ja bilježi i u djelatnost­i trgovine, kao i građevinar­stva koje je nakon višegodišn­jeg razduživan­ja ponovno u uzlaznoj fazi. Prerađivač­ka industrija pak (dijelom zbog spomenutih učinaka aktivacije jamstava) ima negativan doprinos rastu plasmana. Inače, analize HNBa o pristupu izvorima financiran­ja upućuju da je u razdoblju od 2016. do 2018. poduzeća s apsolutnim financijsk­im ograničenj­em bilo 8%, a bez financijsk­og ograničenj­a 43%. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia