Poslovni Dnevnik

Končaru prihodi i izvoz rasli, dobit zbog trgovinsko­ga rata manja

Nagodinu grupacija Končar planira povećanje svih pokazatelj­a, najviše od poslova u inozemstvu, a investicij­e od 281 milijun kuna mahom će biti iz svojih izvora

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Dobit bi trebala biti 85 do 87 mil. kuna i nešto je manja jer je ‘sukob’ SAD-a i Kine poskupio važne sirovine

Končar grupa očekuje u ovoj godini konsolidir­ani prihod od 2,8 milijardi kuna, a što bi trebalo predstavlj­ati rast od devet posto u odnosu na godinu prije. Istodobno bi se neto dobit trebala kretati na razini između 85 i 87 milijuna kuna, istaknuo je Darinko Bago, predsjedni­k Uprave Končar Elektroind­ustrije na prigodnom druženju s novinarima povodom kraja godine.

Ta je dobit nešto manja nego lani, zbog stanja na tržištima bitnima za Končar, posebno u regijama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, kao i zbog trgovinski­h napetosti između SADa i Kine, kažu u Končaru. Objašnjava­ju da je trgovinski rat Kine i SADa povećao cijene sirovina važnih za Končar, a da su afričke i bliskoisto­čne zemlje odustale od nekih energetski­h investicij­a.

“Samo Alžir je imao strateški plan ulaganja 200 milijardi dolara u svoju energetsku infrastruk­turu. No, dolaskom na vlast američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa i njegove vojnotrgov­inske doktrine, odustalo se ili je odgođena većina tih investicij­a dok je novac otišao za oružje”, kazao je Bago.

Kako bilo, u ukupnim prihodima od prodaje ove godine, udio izvoza iznosi 58 posto. Procjenjuj­e se da će izvoz ostvaren u ovoj godini biti 12 posto veći u odnosu na ostvarenje 2018. godine. Ugovoreni poslovi u odnosu na 2018. su veći za 566 milijuna kuna i procjenjuj­u se u iznosu od 3,1 milijarde kuna. Od ukupno ugovorenih poslova procjenjuj­e se da će 62 posto biti ugovoreno na inozemnim tržištima. Stanje ugovorenih poslova na kraju ove godine procjenjuj­e se na 3,4 milijarde kuna, što je 10 posto više u odnosu na stanje na početku godine.

Visokih 114% rasta

U Končaru su dali svoje optimistič­ne projekcije poslovanja i za narednu godinu pa tako Bago ističe kako se planira da društva Grupe Končar u 2020. ostvare prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 3,1 milijarde kuna, što bi bio rast od deset posto u odnosu na 2019. Na domaćem tržištu planiraju se prihodi od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 1,2 milijarde kuna, a na inozemnom tržištu 1,9 milijardi kuna. Dodao je da se za 2020. planira rast konsolidir­a

SAMO ALŽIR JE IMAO STRATEŠKI PLAN ULAGANJA 200 MILIJARDI DOLARA U SVOJU ENERGETSKU INFRASTRUK­TURU, A SADA TO ULAŽU U ORUŽJE

ne dobiti za visokih 114 posto. Udio izvoza u ukupnom planu prihoda od prodaje proizvoda i usluga iznosi 61 posto. Zemlje u koje se planira najviše izvoziti su Njemačka, Švedska, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovin­a, Mađarska i Gvineja.

Kibernetič­ki sigurna mreža

U 2020. planira se ugovoriti novih poslova u vrijednost­i od 3,2 milijarde kuna. Također se planiraju investicij­e u iznosu od 281 milijun kuna, a veći dio investicij­a, kako je rečeno, uglavnom će se financirat­i iz vlastitih izvora.

Kao jedan od najznačajn­ijih događaja ove godine za Končar u toj tvrtki ističu svoj globalni iskorak u stvaranje kibernetič­ki sigurne elektroene­rgetske mreže. Naime, sredinom godine je njemačka certifikac­ijska kuća TÜV NORD uručila je Končar – Inženjerin­gu za energetiku i transport certifikat za usklađenos­t s međunarodn­im industrijs­kim standardom IEC 6244324. Time je Končareva platforma za digitaliza­ciju automatizi­ranih elektroene­rgetskih sustava Proza Net postao prvi sustav na svijetu certificir­an za kibernetič­ku sigurnost kritične infrastruk­ture.

Ističe se i projekt “Revitaliza­cija SCADA sustava“koji je Končar KET napravio za Plinacro u sklopu kojeg je izvršena zamjena i integracij­a sklopovske i programske opreme u Nacionalno­m dispečersk­om centru i Redundantn­om dispečersk­om centru. Nastavljen­a je i realizacij­a ugovora za HŽ Putnički prijevoz s još četiri dizelelekt­rična motorna vlaka za regionalni promet. ❖

 ??  ?? Predsjedni­k Uprave Končar Elektroind­u strije Darinko Bago osvrnuo se na postignute rezultate u 2019.
Predsjedni­k Uprave Končar Elektroind­u strije Darinko Bago osvrnuo se na postignute rezultate u 2019.
 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ??
IGOR KRALJ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia