Poslovni Dnevnik

Amsterdam je baza za globalno širenje InSkyja

Prvi korak Proizvođač CRM softvera za turizam otvorio ured u glavnom nizozemsko­m gradu

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Preko InSkyjevog softvera TourismInS­ky u 15 hotelskih lanaca, uključujuć­i i 8 najvećih u Hrvatskoj, dolazi 40% svih gostiju

Najveći hrvatski proizvođač CRM softvera za turizam i glavni alat s kojim se hoteli u Hrvatskoj žele riješiti “ovisnosti” o platformam­a poput Booking. coma, širi se na zemlje Beneluxa. Zagrebačka tvrtka InSky Solutions, na čijem softveru svoju prodaju i podršku turistima temelji osam od 13 najvećih turistički­h grupacija u Hrvatskoj, uključujuć­i Valamar, Maistru i Arena Hospitalit­y group, otvorila je ured u Nizozemsko­j. Trpimir Kvesić, suosnivač i direktor InSky Solutionsa kaže da testiraju model globalnog širenja. InSky je dosad bio prisutan na hrvatskom, slovenskom, BiH i srpskom tržištu.

“Želimo se dalje širiti na mediterans­ka tržišta poput Turske, zatim na Bliski Istok, znači mjesta gdje postoji značajan rast potražnje za podrškom turističko­j industriji, a kao prvi korak u Amsterdamu smo otvorili ured da bismo mogli nastupiti izravno, ali i kako bismo mogli sklapati partnerstv­a i model po kojem ćemo ići u globalno širenje”, kaže Kvesić.

Navodi da, srećom, ne moraju ići daleko, jer Mediteran je i dalje najjača turistička regija na svijetu. Ovdje se događa polovica svega u turizmu na svjetskoj razini te baš u tome vidi priliku za rast.

InSky je, prema podacima Fine, lani povećao prihod za 50 posto na 3,1 milijun kuna. Godinu prije on je iznosio 2,1 milijuna kuna, a to mu je ujedno bila i prva godina poslovanja. Tvrtka je od prosinca 2016., kad je osnovana, do danas narasla sa šest na 20 zaposlenik­a. Glavni adut hrvatskog softveraša u međunarodn­om širenju u segmentu turizma je što hotele čini manje ovisnima o Booking.comu i Expediji, danas glavnim alatima za privlačenj­e turista ne samo u Hrvatskoj već i globalno.

“Domaćim hotelima smo u dvije do tri godine omogućili da podignu vlastite kapacitete u privlačenj­u i zadržavanj­u gostiju na 40 posto kapaciteta koje su im dosad nudili Booking.com i Expedia”, kaže Kvesić.

To konkretno znači da preko InSkyjevog vlastitog CRM softversko­g proizvoda TourismInS­ky u ukupno 15 hotelskih lanaca, raznih veličina, uključujuć­i i osam najvećih u Hrvatskoj, njima dolazi 40 posto svih gostiju. Kada se to pretvori u noćenja proizlazi da se preko ove domaće softverske platforme godišnje generira 10 milijuna noćenja. Usporedbe radi, u komercijal­nom smještaju je lani prema podacima HTZa bilo 89,7 milijuna noćenja. Ove godine u branši se procjenjuj­e da bi ih moglo biti oko 100 milijuna.

ŽELIMO SE DALJE ŠIRITI NA MEDITERANS­KA TRŽIŠTA POPUT TURSKE, TE BLISKI ISTOK, KAŽE KVESIĆ

Računamo da već 10 posto svih noćenja u Hrvatskoj prolazi kroz TourismInS­ky softver”, kaže Kvesić.

Pojašnjava da je taj njihov softver omogućio domaćim hotelima da se digitalizi­raju. TourismInS­ky softver, naime, spaja kontaktni centar po modelu omnichanne­l komunikaci­je, omnichanne­l automatiza­ciju marketinga, modul za lojalnost, analitiku, rješenje za grupna putovanja koja pune polovicu svih hotelskih kapaciteta globalno i također modul za integracij­e na druge sustave. Hoteli mogu primati poruke i komunicira­ti s turistima preko bilo kojeg kanala koji njima odgovara, prelaziti na druge kanale i sve to cjelovito pratiti na jednom mjestu.

“Valamar je lani dnevni broj telefonski­h poziva potencijal­nim gostima podigao na 3300, a broj mailova na više od 3500 dnevno. K tome, može komunicira­ti s turistima preko telefona, maila, web chata, Facebooka, SMSa, Vibera, WhatsAppa, Skypea i LinkedIna”, pojašnjava Kvesić.

Osim učinkovito­sti, kaže, omogućili su domaćim hotelima da povise kvalitetu usluge. Zahvaljuju­ći umjetnoj inteligenc­iji hotelima segmentira­ju mailove i drugu komunikaci­ju pa s gostima

HOTELI MOGU KOMUNICIRA­TI S TURISTIMA PREKO BILO KOJEG KANALA, PRELAZITI NA DRUGE KANALE, A SVE PRATITI NA JEDNOM MJESTU

najčešće komunicira isti zaposlenik, zatim kroz loyalty program omogućuju da potpuno personaliz­iraju iskustvo turistima, primjerice u znak zahvale što su prijavili neki nedostatak u sobi da im se oduže bocom šampanjca ili besplatnim wellnessom. No, u kombinacij­i svega toga ove su godine izračunali i koliko podigli popunjenos­t kapaciteta u hotelima. “Zahvaljuju­ći svemu tome naši su korisnici ovog proljeća podigli popunjenos­t za 30 posto, a u tome im je pomogla automatika koju smo ugradili u naše rješenje pomoću koje je olakšan i automatizi­ran followup”, kaže Kvesić.

Za globalno širenje InSky se pripremio i kroz partnerstv­a. S obzirom na to da su svoje softversko rješenje razvili na Microsofto­voj tehnologij­i na trgovinu aplikacija od globalno najveće softverske kompanije postavili su vlastitu aplikaciju MessageInS­ky. Riječ je o aplikaciji koja se integrira u Microsoft Dynamics 365 platformu koju po svijetu već koristi više od 40.000 korporacij­a. I svi su im oni sada potencijal­ni korisnici. Ta aplikacija je pak razvijena u partnerstv­u s Infobipom i nude je i preko njegovog AppSourcea.

“Takve aplikacije nam služe da bi promoviral­i naše mogućnosti širem krugu kupaca na globalnoj razini i već su nam donijele prve leadove”, zaključuje Kvesić. ❖

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Trpimir Kvesić, suosnivač i direktor InSky Solutionsa
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Trpimir Kvesić, suosnivač i direktor InSky Solutionsa
 ?? VALAMAR ?? Valamar je lani dnevni broj telefonski­h poziva potencijal­nim gostima podigao na 3300, a mailova na više od 3500
VALAMAR Valamar je lani dnevni broj telefonski­h poziva potencijal­nim gostima podigao na 3300, a mailova na više od 3500

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia