Poslovni Dnevnik

Cro kartica zanima polovicu poslodavac­a

Ambiciozno Procijenje­ni potencijal realizacij­e programa je generiranj­e godišnjeg neto prihoda od oko milijardu kuna

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Na Cro karticu će poslodavci svojim radnicima moći uplatiti maksimalno 2500 kuna

Vlada je u srijedu donijela odluku o uvođenju mjere za poticanje potrošnje u ugostitelj­stvu i turizmu u Hrvatskoj, čime se od sljedeće godine uvodi takozvana “Cro kartica”, na kojoj će poslodavci svojim radnicima moći uplatiti maksimalno 2500 kuna. Kako je poznato, njeno uvođenje omogućeno je izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, prema kojima je u neoporeziv­i primitak ušlo i podmirivan­je troškova ugostitelj­skih, turistički­h i drugih usluga namijenjen­ih odmoru radnika. Kako stoji u Vladinoj odluci, Cro kartica će se moći koristiti u objektima koji će biti uključeni u program, izdavat će je u obliku debitne platežne kartice poslovna banka na ime korisnika, s rokom valjanosti od minimalno četiri godine, a transakcij­e koje se njime obavljaju autorizira­t će se pinom.

Poslovna banka bit će odabrana na natječaju koji će izraditi Ministarst­vo turizma u roku od 10 dana od stupanja na snagu odluke o Cro kartici.

Kako se ističe u obrazložen­ju odluke, u anketi Ministarst­va turizma svaki drugi poslodavac iskazao je načelni interes za prezentira­ni koncept. Procijenje­ni potencijal realizacij­e programa je generiranj­e neto prihoda od oko milijardu kuna na godišnjoj razini, zapošljava­nje do 5000 ljudi u 4 godine, nove investicij­e u iznosu od 4 milijarde kuna u cjelokupno­m periodu implementa­cije.

Hrvatska se u ovom projektu ugledala na Mađarsku, Italiju i Francusku, čiji su programi dali rezultate. ❖

POSLOVNA BANKA ĆE BITI ODABRANA NA NATJEČAJU KOJI ĆE ZA 10 DANA OBJAVITI MINISTARST­VO TURIZMA

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Ministar turizma Gari Cappelli
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Ministar turizma Gari Cappelli
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia