Poslovni Dnevnik

HZZO VRAĆA DUG

ISPUNILI OBEĆANJE VELEDROGER­IJAMA

-

Vlada je u srijedu donijela Odluku o isplati iznosa od 97,6 milijuna kuna iz rebalansa proračuna za podmirivan­je dugova za lijekove bolnicama čoji je osnivač država.

Također, jučer je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje donijelo odluku o isplati dodatnih 200 milijuna kuna za lijekove. Vlada je time ispunila svoje obećanje dano veledroger­ijama u rujnu.

“Dogovor je bio da nam se do kraja godine isplati iznos od 500 milijuna kuna, od čega nam je u rujnu isplaćeno 200 milijuna, i vjerujem da će se realizirat­i i ostatak temeljem navedenih odluka. S obzirom na ukupan dospjeli dug od oko 3 milijarde kuna, ovo je minimum koji smo uspjeli dogovoriti s Vladom. Hvala im na tome što su ispunili obećanja, no odmah se moramo primiti posla da se riješi i ostatak duga, te spriječi gomilanje novog”, ustvrdio je za Poslovni dnevnik u srijedu Ivan Klobučar iz Koordinaci­je veledroger­ija Hrvatske udruge poslodavac­a.

Kako stoji u Vladinoj odluci, Ministarst­vo zdravstva će bolničkim zdravstven­im ustanovama kojima je osnivač država doznačiti sredstva za podmirivan­je dijela dospjelih obveza prema dobavljači­ma lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinsko­g materijala, uzimajući pritom u obzir kriterije dospjelost­i obveza, postojećeg limita, učinkovito­sti rada te korekciji računa. Novac se mora iskoristit­i isključivo za podmirivan­je navedenih dugova.

Bolničke zdravstven­e ustanove kojima je osnivač Republika Hrvatska obvezne su u roku od sedam dana od dana doznake sredstava od strane Ministarst­va zdravstva pisanim putem Ministarst­vu zdravstva dostaviti izvješće o utrošku sredstava s pripadajuć­im dokazima iz kojih je vidljivo da su sredstva utrošena pravodobno i namjenski.

 ??  ?? Bit će podmireno ukupno pola milijarde kuna duga
Bit će podmireno ukupno pola milijarde kuna duga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia