Poslovni Dnevnik

Slijedi pravna bitka za Mercator na slovenskom sudu

Odluka slovenskog AZTN-a bez peresedana, privremeno oduzeli Fortenovi 69,57 posto udjela u Mercatoru. Radi li se o kršenje temeljnog načela Europske unije o slobodnom kretanju kapitala?

- ✑ SUZANA VAROŠANEC

Privremeno­m mjerom oduzimanja dionica Mercatora, odlukom bez presedana slovenskog AZTNa kako to kvalificir­aju iz Agrokora i Fortenove, Slovenija je “neutemelje­no otuđila privatno vlasništvo Agrokora”. Posrijedi je, kažu, namjerna pogrešna primjena zakona koji se primjenjuj­e u pravilu na prometne prekršaje. Tvrde i da to Sloveniju čini “nesigurnom za strane investitor­e”, a prozivaju i za navodno kršenje temeljnog načela EU o slobodnom kretanju kapitala među državama članicama te dijela odredaba iz Europske konvenciji o ljudskim pravima, uključujuć­i zaštitu privatnog vlasništva.

U prvim komentarim­a se ističe da odluka potencijal­no ugrožava sam smisao nagodbe, pa i da čini Fortenovu manje atraktivno­m za daljnja eventualna preuzimanj­a, dok se s aspekta slovenskih vlasti sve tumači kao nastojanje za stavljanje Mercatora pod kontrolu, radi zadržavanj­a kanala distribuci­je za slovenske dobavljače. Kako bilo, nakon zapljene 69,57%toga udjela Agrokora u Mercatoru, procijenje­ne vrijednost­i iznad 140 mil. eura, čini se da slijedi pravna bitka na sudovima. No,i dio imovine u Srbiji također je na meti, sudeći po recentnoj izjavi Miroslava Miškovića da je Delta spremna uključiti se u pojedina preuzimanj­a Agrokorovo­g nasljeđa.

Samo pak jučerašnje priopćenje Fortenove ne otkriva mnogo u dijelu pravnih poteza i kako namjeravaj­u štititi vlasničke interese u Sloveniji.

Naime, potezi koji se poduzimaju političke su prirode, pa tako su o svemu već informiran­a veleposlan­stva svih članica EU u Sloveniji, te veleposlan­stva SADa i Rusije. Tek kratko navode da će izvanredni povjerenik Agrokora “nastaviti štititi imovinu kompanije svim raspoloživ­im pravnim sredstvima”, a prema stručnjaci­ma za pravo tržišnog natjecanja, jedan je pravni put pokretanje upravnog spora protiv navedene odluke na slovenskom upravnom sudu. ❖

 ??  ?? Čelnik Fortenova grupe Fabris Peruško
Čelnik Fortenova grupe Fabris Peruško

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia