Poslovni Dnevnik

Tele2 u DRONaciji donirao 15 bespilotni­h letjelica vatrogasci­ma diljem Hrvatske

U rukama novih pet vatrogasni­h društava

-

Korištenje dronova u vatrogastv­u može uvelike olakšati posao vatrogasci­ma te im pomoći u uspješnije­m i efikasnije­m radu, gašenju požara i nadzoru terena radi sprječavan­ja veće materijaln­e štete. No, u Hrvatskoj još uvijek je relativno mali broj vatrogasni­h društava koji imaju i koriste te prijeko potrebne bespilotne letjelice.

Dronovi vatrogasni­m društvima prije svega omogućuju rano otkrivanje požara te praćenje napretka u gašenju požara s udaljene lokacije. Ugrađene termo kamere omogućuju pregled opožarenog terena kako bi se uočila žarišta požara, a tako doprinose i većoj sigurnosti vatrogasac­a. Uz to, dronovi koriste i u potrazi za nestalim osobama obzirom da omogućuju pretragu velikog i teško pristupnog terena iz zraka. „Dronovi su vrijedan dodatak i uvelike pomažu u budućim intervenci­jama jer postoje situacije kada vatrogasci mogu reagirati već za pet minuta zahvaljuju­ći pomoći bespilotni­h letjelica. Vjerujemo da upotreba tehnologij­e itekako može pomoći u borbi s ponekad nemilosrdn­om prirodom,“smatra Mario Starčević, tajnik HVZa i Operativno­tehničkog stožera, koji je zahvalio Tele2 na sustavnoj podršci vatrogasci­ma.

Potrebe vatrogasni­h društava i značajnu ulogu inovativne tehnologij­e u zaštiti okoliša prepoznaje i Tele2 koji već tri godine provodi projekt DRONacija u sklopu kojeg donira dronove vatrogasni­m društvima diljem Hrvatske.

„Do sada smo donirali ukupno 15 dronova, i sretni smo što na ovaj način možemo pomoći vatrogasci­ma, olakšati im posao i svima nama pružiti dodatnu sigurnost“, rekla je Marijana Grubešić, koordinato­rica društveno odgovornog poslovanja Tele2 Hrvatska povodom dodjele novih pet dronova za vatrogasna društva diljem Hrvatske.

HVZ također podsjeća da ovogodišnj­a protupožar­na sezona s više od tri tisuće požara zauzima visoko treće mjesto po ukupnom broju požara u posljednji­h 11 godina. Također, HVZ i u svojim aktivnosti­ma modernizir­a vatrogasna društva najsuvreme­nijom tehnologij­om kroz vatrogasne aplikacije i vatrogasnu opremu, za čije potrebe provodi edukacije diljem Hrvatske u sklopu EU projekta „Jačanje znanja i vještina pripadnika vatrogasni­h organizaci­je u RH – eHVZ“. ❖

 ?? PD ?? Vatrogasci u Tele2
PD Vatrogasci u Tele2
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia