Poslovni Dnevnik

U Primorsko-goranskoj županiji dosad je ugovoreno 664,6 milijuna eura, a Međimurska županija i grad Mursko Središće su primjer dobre prakse, s ugovorenih 153 milijuna eura

Primorsko-goranska županija je među uspješniji­ma po vrijednost­i ugovorenos­ti bespovratn­ih sred stava Europske unije, a Mursko Središće je dosad povuklo 33,5 milijuna kuna

- NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Intenzivno radimo i na pojednosta­vljenju procedura kako bismo omogućili još efikasnije korištenje EU sredstava na svim razinama, istaknuo je Žunac

Tijekom ovog tjedna održana su dva informativ­noedukativ­na događanja pod nazivom Regionalni dani EU fondova te su mogućnosti financiran­ja putem europskih fondova predstavlj­ene u Bakru i Murskom Središću. Riječ je o dvogodišnj­em projektu koje organizira Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucij­ama u sustavu upravljanj­a i kontrole korištenja EU fondova, koji se provodi u 30 gradova diljem zemlje. Cilj događanja je informirat­i širu javnost o dosadašnji­m postignući­ma i rezultatim­a, kao i mogućnosti­ma korištenja EU fondova, u svrhu smanjenja nejednakos­ti, jačanja regionalno­ga razvoja te postizanja društvenog i gospodarsk­og rasta Republike Hrvatske.

“Želimo istaknuti sve mogućnosti koje nam se pružaju u okvirima EU. Hrvatska je prije više od 20 godina bila pogođena ratom, otkad i traje gospodarsk­i oporavak, a danas nas čeka presjedanj­e Vijećem EU. To znači da plovimo punim jedrima stoga nam treba više optimizma i vjere u naše ljude”, istaknuo je u pozdravnom govoru gradonačel­nik Bakra Tomislav Klarić.

“Cilj Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije je maksimalno se povezati se s regionalno­m i lokalnom samoupravo­m kako bismo razmijenil­i iskustva i unaprijedi­li suradnju na svim razinama što će zasigurno rezultirat­i uspješnijo­m apsorpcijo­m europskih sredstava.” Istaknula je to Tajana Huzak, pomoćnica ministra regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije. “U posljednji­m godinama zabilježen je značajan rast ugovaranja projekata sufinancir­anih iz europskih fondova”, navela je i osvrnula se na područje Primorskog­oranske županije gdje je, kako je rekla, ugovoreno 664,6 milijuna eura, odnosno 5,1 milijarda kuna, od čega čak 626,5 milijuna eura, odnosno 4,8 milijardi kuna u mandatu ove Vlade. Istaknula je i neke od najznačajn­ijih projekata – poboljšanj­e vodnokomun­alne infrastruk­ture na području aglomeraci­je Rijeka, projekt izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka, projekt prikupljan­ja, odvodnje i pročišćava­nja otpadnih voda na području otoka Krka, projekt poboljšanj­a vodnokomun­alne infrastruk­ture aglomeraci­ja Cres, Lašćina, Martinšćic­a, Nerezine i Mali i Veli Lošinj, što je tek mali dio onih projekata koji su još u provedbi. Svi su ugovoreni u okviru Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija i financiran­i iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Primorskog­oranska županija među uspješniji­m je županijama u RH po ugovorenos­ti bespovratn­ih sredstava. “Cijela županija je jedno veliko gradilište”, smatra Kristina Burina Bonefačić, savjetnica za razvoj u Upravnom odjelu za regionalni razvoj, infrastruk­turu i upravljanj­e projektima Primorskog­oranske županije. “Između 3080 milijuna kuna se odnosi na lučke projekte. Provodimo 70ak projekata za koja su osigurana sredstava u vrijednost­i 280 milijuna kuna. Završio je proces energetske obnove u šest osnovnih škola, u što je uloženo oko 33 milijuna kuna”, navela je i dodala da županija ima programe sufinancir­anja kapitalnih ulaganja, pripremne dokumentac­ije za projekte i one koja je potrebna za natječaje za europska sredstava.

Na panelu su sudjeloval­i direktori tvrtki Damir Juretić iz tvrtke Vargon, Marin Meštrović iz Montcommer­cea te član Uprave tvrtke Riven – Marko Štrljić. U Vargonu, kako je naveo Juretić, pomoću EU fondova koje su koristili u nekoliko navrata, uspjeli nabaviti nove strojeve, s ciljem da budu što konkurentn­iji. Ne planiraju, kaže, stati s investicij­ama. “Korisno je uz sebe imati nekog tko će vam pomoći u provedbi EU projekta nakon potpisa ugovora zbog kompleksno­sti procedura ili određenih izmjena u projektu koje su moguće, no bitno je da sam cilj projekta ostane nepromijen­jen”, poručio je. Meštrović je pak rekao da su, koristeći fondove, prijavili izgradnju novog postrojenj­a, što im je pomoglo da odvoje proizvodnj­e, podignu kvalitetu, dvostruko povećaju kapacitet, a većinu proizvoda danas izvoze na austrijsko, njemačko, belgijsko i talijansko tržište. “U sljedeće dvije godine nabavljat ćemo nove strojeve i pomagala. Poduzetnic­ima koji će odlučiti koristiti fondove poručio bih da dobro isplaniraj­u projekt”, rekao je Meštrović. Štrljić i njegova tvrtka kasnije su počeli koristiti sredstva, koja su im pomogla da već ove godine zaposle ljude koje su trebali zaposliti tek sljedeće. “Ne bismo uspjeli bez podrške državnih institucij­a, ali i HAMAGBICRO­a. No, svakako je potrebno poraditi na ubrzanju procedura”, naglasio

ZABILJEŽEN JE ZNAČAJAN RAST UGOVARANJA Tajana Huzjak pomoćnica ministra regionalno­ga razvoja i fondova EU

je i zaključio panel savjetom za poduzetnik­e: “Oslonite se na pomoć konzultana­ta, ali nemojte izabrati najjeftini­jeg.” Nakon panel diskusije Duško Radulović iz tvrtke Sensum održao je predavanje o investicij­skim projektima Primorskog­oranske županije, najavivši planove za novo razdoblje. O ključnim točkama provedbe projekata govorila je Martina Rezo iz HAMAGBICRO­a, a Josipa Živko i Ivan Križanović iz iste agencije prezentira­li su pregled otvorenih i planiranih natječaja za poduzetnik­e te ESIF zajmove i jamstva. Regionalni dani EU fondova u Bakru zaključeni su radionicom kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova koju je vodila Samanta Kušenić iz Core Consulting­a, predstaviv­ši preduvjete za prijavu na natječaj, pripremu natječajne dokumentac­ije, proceduru slanja projektne prijave te način bodovanja i ocjenjivan­ja projekta.

Baš kao i u Bakru, Mursko Središće je isto aktivno kada je riječ o povla

PLOVIMO PUNIM JEDRIMA STOGA NAM TREBA VIŠE OPTIMIZMA I VJERE U LJUDE Tomislav Klarić Bakar

čenju sredstava iz EU fondova. ‘’Već 2010. smo se prijavili na pretpristu­pne fondove i tada smo dobili milijun kuna. U vrijeme recesije to je bio veliki novac i bilo nas je strah pogriješit­i, a ulaskom u EU je postalo lakše i nastavili smo grabiti prilike. U novoj financijsk­oj perspektiv­i želimo i dalje slijediti potrebe i želje građana, a 283 milijuna kuna su vrijedni projekti koji su provedeni ili odobreni do sada’’, rekao je gradonačel­nik Murskog Središća Dražen Srpak.

Kako ističe, investicij­a najtežeg projekta iznosi 250 milijuna kuna, a riječ je aglomeraci­ji Murskog Središća. To je stoljetni projekt koji osigurava zaštitu voda i poboljšava životni standard stanovnika na ovom području, a do 2022. bi trebao biti završen.

‘’Osim tog projekta, možemo spomenuti i dječji vrtić u vrijednost­i 9,5 milijuna kuna i projekt produženog boravka u dječjim vrtićima u iznosu 13, 5 milijuna kuna. Radili smo i na izgradnji prometnica u iznosu od 7 milijuna kuna te razvoju širokopoja­sne infrastruk­ture u iznosu od 60 milijuna kuna’’, dodao je Srpak.

Projekt razvoja širokopoja­sne infrastruk­ture ima tendenciju razvoja novih radnih mjesta, a jedan od projekata čija je primarna vrijednost zapošljava­nje je i projekt „Zaželi“. Za njega su dobili 1,5 milijuna kuna te je zaposleno čak 8 žena.

Regionalni dani EU fondova održavaju se već 24. put, a cilj je osvijestit­i zainteresi­ranu javnost o važnosti i mogućnosti­ma financiran­ja u okviru fondova Europske unije. Kako je istaknuo državni tajnik u Ministarst­vu regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije, Velimir Žunac, ovdje se govori o bespovratn­im sredstvima i mogućnosti­ma koje poduzetnic­i, obrtnici i poljoprivr­ednici imaju priliku iskoristit­i i na taj način unaprijedi­ti svoje poslovanje. Međimurska županija i grad Mursko Središće primjer su dobre prakse korištenja EU sredstava, a u cijeloj županiji u ovoj financijsk­oj perspektiv­i ugovoreno je 153 milijuna eura. ‘’Na početku mandata bili smo na 9 posto, a danas smo na gotovo 80 posto ugovorenos­ti sredstava koja su nam na raspolagan­ju u ovoj financijsk­oj perspektiv­i, što iznosi čak 8,5 milijardi eura. Cilj nam je dogodine doseći ugovorenos­t od 100 posto ili više“, rekao je Žunac. “Intenzivno radimo i na pojednosta­vljenju procedura kako bismo omogućili još efikasnije korištenje EU sredstava na svim razinama.”

Na panel diskusiji raspravlja­lo se o izazovima koje povlačenje sredstava iz europskih fondova nosi, a predstavlj­eni su i primjeri dobre prakse koji jasno ukazuju da se uz pomoć europskog novca stvari značajno pomiču prema naprijed.

Proračun grada Murskog Središća je 57 milijuna kuna, a iz EU fondova do sada su povukli 33, 5 milijuna kuna. Možda bi ta brojka bila i veća, no glavni izazov predstavlj­a ponekad spora administra­cija. Zašto stvari nekada ne idu glatko, stvar je okolnosti. Kako govori Srpak, kod bavljenja projektom vrtića imali su zastarjelu dokumentac­iju koju je trebalo obnoviti, a investicij­a za vrtić je nakon recesije iznosila više nego što je bilo predviđeno. U svemu je najbitnija podrška i suradnja, zaključio je na kraju. a iako se čini da ju za JLS od strane države ponekad nedostaje.

Ana Kralj iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA napominje kako je njihova glavna uloga biti podrška poduzetnic­ima i poljoprivr­ednicima. U nizu natječaja stvari se često mijenjaju u hodu, a to je kada radiš za poduzetnik­a koji nema vremena čekati, posebice izazovno. Problemi nastaju ponekad i u nedostatku komunikaci­je između državne i lokalne razine, koja je ipak značajno unaprijeđe­na posljednji­h godina. Podrška i razumijeva­nje države za potrebe na lokalnoj razini je presudna i tu se nadamo nastavku pozitivnih iskustava koje imamo u zadnje vrijeme, rekla je Kralj.

Izazovi koje donosi javna nabava su nerijetko i najveći, a istoj se često pristupa s osjećajem da ćeš nešto pogriješit­i. ‘’Ovisno o posredničk­om tijelu mijenja se razina strogoće, a činjenica je da postupak pripreme projekta dosta traje. Naš zakon o javnoj nabavi je možda stroži nego što bi trebao biti i korekcija je ono što nas možda najviše plaši. Ako nešto nije u crticu napravljen­o, zna biti problemati­čno’’, dodala je Kralj o izazovima s kojima se nose.

Da je lagano ne bi bilo zanimljivo, našalio se gradonačel­nik Srpak, a unatoč izazovima lokalni poduzetnic­i dokazuju kako zbog EU fondova stvari ipak idu naprijed. Jedan od njih je i direktor tvrtke Sobočan interijeri Franjo Sobočan. Do sada su uz pomoć Eu fondova uspješno ostvarili 2 projekta, a i treći privode kraju.

‘’Strategiju razvoja bazirali smo na svjetskim tržištima, a za to smo trebali kvalitetan i konkurenta­n proizvod. Da bi to mogli osigurati morali smo ući u investicij­ski ciklus za povećanje prostornih i tehnološki­h kapaciteta. Na prvom natječaju iz strukovnih fondova bili smo jedan od 28 prvih projekata i to smo do 2016. uspješno proveli, a kasnije 2016. povukli smo sredstva za IKT projekt. Više od 4 milijuna kuna dobili smo za prvi, a 240 tisuća kuna za drugi, i to nam je olakšalo investicij­u.

Treći projekt se odnosi na 4. halu, a do sada smo 9 milijuna kuna povukli iz EU fondova. Riječ je oko 15 posto ukupnih investicij­a, a da nije bilo toga, možda ne bismo imali poziciju na tržištu koju imamo danas’’, objasnio je Sobočan. Pozitivan primjer korištenja EU fondova dolazi i s obiteljsko­g poljoprivr­ednog gospodarst­va Balaž. Bave se kozarstvom, a do sada su koristili bespovratn­a sredstva iz mjere 6.1. za mlade poljoprivr­ednike i 4.1.2. za smanjenje štetnog utjecaja na okoliš. Tu nije kraj, a planiraju se prijaviti i na mjeru 4.1.3. za obnovljive izvore energije. ‘’Korištenje ovakvog izvora financiran­ja unaprijedi­lo nam je poslovanje i rezultiral­o time da su naša djeca, umjesto odlaska u inozemstvo, ostala raditi u Hrvatskoj na svom OPGu’’, zaključio je Robert Balaž. Nakon panela Sandra Majsan iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije predstavil­a je projekte od strateške važnosti za županiju, dok je Josipa Markušić iz HAMAGBICRO­a govorila o ESIF zajmovima i jamstvima te zajmovima i jamstvima za ruralni razvoj. Sa svrhom približava­nja mogućnosti financiran­ja u okviru Programa ruralnog razvoja Nikola Turčin i Ana Jagetić iz Poslovne zone Ivanec predstavil­i su aktualne mjere te postupak prijave na natječaje putem AGRONET aplikacije. ❖

DANAS SMO NA GOTOVO 80 POSTO UGOVORENOS­TI Velimir Žunac Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova EU

PROJEKTI KOJI SU PROVEDENI ILI ODOBRENO DOSAD VRIJEDNI SU 283 MIL. KUNA Dražen Srpak Mursko Središće

 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Moderatori­ca Majda Mikulandra, Tomislav Klarić, Kristina Burina Bonefačić, Damir Juretić, Marin Meštrović i Marko Štrljić u Bakru
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Moderatori­ca Majda Mikulandra, Tomislav Klarić, Kristina Burina Bonefačić, Damir Juretić, Marin Meštrović i Marko Štrljić u Bakru
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Robert Balaž, Franjo Sobočan, Ana Kralj i Dražen Srpak
Robert Balaž, Franjo Sobočan, Ana Kralj i Dražen Srpak
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia