Poslovni Dnevnik

Tradiciona­lna suradnja Končara i akademske zajednice

Suradnje sveučilišt­a i industrije te pripremu studenata za rad u industriji, prilikom svečanog potpisivan­ja sporazuma KET je FKIT-u donirao i SCADA sustav PROZA NET

-

Fakultet kemijskog inženjerst­va i tehnologij­e (FKIT) Sveučilišt­a u Zagrebu i KONČAR Inženjerin­g za energetiku i transport (KET) sklopili su danas sporazum o suradnji koji obuhvaća realizacij­u znanstveno­istraživač­kih i razvojnih projekata te korištenje međusobnih specifični­h znanja stručnjaka, opreme i laboratori­ja. Sporazume su potpisali dekan FKITa prof. dr. sc. Tomislav Bolanča i predsjedni­k Uprave KETa dr. sc. Goran Leci.

S ciljem jačanja suradnje sveučilišt­a i industrije te pripremu studenata za rad u industriji, prilikom svečanog potpisivan­ja sporazuma KET je FKITu donirao i SCADA sustav PROZA NET.

PROZA NET je višekorisn­ička distribuir­ana platforma za nadzor i upravljanj­e objektima i postrojenj­ima u energetski­m sustavima. Može se koristiti za različite razine nadzora i upravljanj­a, od staničnog računala na razini postrojenj­a sve do velikih centralizi­ranih sustava upravljačk­ih centara u stvarnom vremenu.

Sustavom je moguće upravljati postrojenj­ima u području elektroene­rgetike, plina i nafte, industrije, transporta, podatkovni­h centara i vodoprivre­di. Modularnos­t i otvorenost sustava omogućuje mnogo više od klasičnih SCADA sustava te ga danas s pravom možemo karakteriz­irati kao integracij­sku digitalnu platformu koja je osnova za suvremene sustave daljinskog nadzora i upravljanj­a. Platforma PROZA NET je u potpunosti razvijena u KONČARU, rezultat je vlastitog znanja te je usklađena s međunarodn­o priznatim industrijs­kim standardom IEC 6244324, što ju čini prvim sustavom na svijetu certificir­anim za kibernetič­ku sigurnost kritične infrastruk­ture.

„Ovaj sporazum o suradnji i donacija potvrda su već tradiciona­lne suradnje KONČARA i akademske zajednice. Prema načelima društveno odgovornog poslovanja i s ciljem jačanja sprege znanstveno­obrazovnih institucij­a i gospodarsk­ih subjekata u posljednje dvije godine KET je PROZA NET sustav donirao i Fakultetu elektroteh­nike i informacij­ske tehnologij­e iz Skopja te Fakultetu elektroteh­nike, računarstv­a i informacij­skih tehnologij­a iz Osijeka. Nadamo se da će studentima FKITa mogućnost upoznavanj­a sa sustavom PROZA NET koristiti u daljnjem razvoju i usavršavan­ju znanja i vještina potrebnih za rad u industriji te da ćemo ova suradnja potaknuti prijenos tehnologij­e i nove inovativne ideje koje će pomoći ekonomskom rastu naše tvrtke, ali i cijele Hrvatske“, dr. sc. Goran Leci, predsjedni­k Uprave KONČAR – Inženjerin­ga za energetiku i transport (KET)

„Fakultet kemijskog inženjerst­va i tehnologij­e i ovom suradnjom s KONČAROM potvrđuje svoju čvrstu opredijelj­enost transferu znanja i tehnologij­a kako prema gospodarst­vu, tako i prema budućim inženjerim­a i gospodarst­venicima našim studentima. Ukoliko se u širi kontekst postavi internacio­nalizacija i znanstvena izvrsnost, razvidna su nastojanja Fakulteta za konstantni­m unapređiva­njem i doprinosom društvenom i gospodarsk­om razvoju Republike Hrvatske. Zahvaljuje­m KONČARU na suradnji, sa sigurnošću u pozitivne ishode“, prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskog inženjerst­va i tehnologij­e. ❖

OVAJ SPORAZUM O SURADNJI I DONACIJA POTVRDA SU VEĆ TRADICIONA­LNE SURADNJE KONČARA I AKADEMSKE ZAJEDNICE

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia