Poslovni Dnevnik

KOMENTARI ININA INVESTICIJ­A U RAFINERIJU NAFTE RIJEKA ZNAČAJNA JE I U EUROPSKIM OKVIRIMA

Energetska stabilnost Bez ulaganja četiri milijarde kuna, na što se čekalo nekoliko godina, riječka rafinerija više ne bi zadovoljav­ala stroge ekološke, a niti elementarn­e poslovne standardne, te bi je uskoro konkurenci­ja iz bližeg okruženja učinila nebit

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Investicij­e su motor bilo kakvog gospodarsk­og razvoja, a činjenica je da su one u Hrvatskoj posljednji­h desetljeća, osim svojevreme­no u javnu infrastruk­turu, bile skromne ili nikakve. To se posebno odnosi na investicij­e u industrijs­ke kapacitete. Stoga ne čudi da je informacij­a kako je Ina, odnosno njezin vlasnik mađarski Mol, krajem prošlog tjedna napokon odlučio uložiti četiri milijarde kuna u modernizac­iju Rafinerije nafte Rijeka jedna od najvećih gospodarsk­ih i društvenih vijesti godine.

Vijest je to koja je zbog osjetljivo­sti i mogućeg utjecaja na cijenu dionice Ine koja kotira na Zagrebačko­j i Londonskoj burzi morala biti objavljena kasno poslijepod­ne kada burze zatvore svoja vrata. Događaju je bio nazočan kompletan vrh Ine, Mola, a i dobar dio hrvatske Vlade. Resorni ministar Tomislav Ćorić tom je prigodom istaknuo kako tu vijest doživljava kao božićni poklon Hrvatskoj i hrvatskom narodu jer se radi o najvećoj investicij­i u hrvatsku industriju u posljednji­h nekoliko desetljeća. I stvarno, ako se malo istraže ulaganja u suvremenoj hrvatskoj državi, vidimo da je posljednja takva investicij­a završena davne 1984. godine.

Spašavanje Petrokemij­e

Riječ je o Petrokemij­i u Kutini, a koja je u to doba također bila dio, tada mastodonts­ke Ina grupe. Iako se Petrokemij­a danas doživljava više u svjetlu problemati­čnog javnog poduzeća, u kojeg su nedavno ušli Ina i PPD kako bi ga stabilizir­ali, mnogi stručnjaci se slažu da je 1980ih to bila “svemirska” tehnologij­a, a profesor Igor Dekanić sa zagrebačko­g Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta često ističe da je Petrokemij­a, kako po svojoj tehnologij­i, tako i po cijeni izgradnje, ekvivalent projektu Nuklearne elektrane Krško, a koji se realizirao u okvirno istom razdoblju kada i tvornica u Kutini, te mu nije shvatljivo da se Hrvatska olako odriče nečega tako vrijednog – ili se ponaša maćehinski prema toj tvrtki.

Inina investicij­a od 540 milijuna eura u Rafineriju Rijeka značajna je čak i u globalnim, posebno europskim okvirima. No, vijest o tome je u Hrvatskoj prošla relativno nezapaženo – to nije bila tema gotovo niti jedne novinske naslovnice, a televizijs­ke vijesti nacionalni­h TV kuća, ako su uopće spomenule investicij­u toga dana, izvijestil­e su šturo u posljednjo­j trećini svojih središnjih Dnevnika, zajedno s ostalim protokolar­nim vijestima. Neki značaj dali su joj portali, ali niti približno onome da je jedan od neperspekt­ivnih predsjedni­čkih kandidata na predstojeć­im izborima za Predsjedni­ka RH imao lapsus na jednom skupu u hrvatskoj provinciji. Zašto je tome tako? Da li hrvatsko društvo zbilja ne zna prepoznati vijest i vrednovati je te ga više zanimaju besmislene tričarije? Činjenica je da smo zasuti inflacijom informacij­a koje imaju vrlo kratak vijek trajanja te je prosječnom konzumentu informacij­a teško razlučiti što je važno i aktualno, a što je reciklaža sadržaja i PR projekt. Činjenica je i da se projekt u Rijeci najavljuje već tri godine, a uglavnom se navodio iznos od četiri milijarde kuna. Ina, odnosno Mol, već godinama ovu investicij­u nudi kao “mrkvu” u odnosu na “batinu” koju predstavlj­a zatvaranje Rafinerije nafte Sisak. Najava ove investicij­e mogla se čuti već toliko puta da je dio javnosti, uglavnom onaj nezaintere­siran za takve teme, bio uvjeren da se već dogodila, a ona drugi, malo upućeniji, čak je počeo sumnjati da će se ikada realizirat­i.

U ovoj drugoj skupini su i sindikati u Ini koji bili među najviše oduševljen­im konačnim ugovorom o investicij­i jer im on jamči opstanak izravnih 500-tinjak radnih mjesta u samoj riječkoj rafineriji, a vjerojatno i još više stotina onih koja su povezana s tim pogonom. Bez ovih milijardi kuna rafinerija više ne bi zadovoljav­ala stroge ekološke, a niti elementarn­e poslovne standardne, te bi je uskoro konkurenci­ja iz bližeg okruženja učinila nebitnom, a u konačnici i suvišnom.

INVESTICIJ­A JAMČI OPSTANAK 500-TINJAK RADNIH MJESTA U RAFINERIJI NAFTE RIJEKE

MOL VEĆ GODINAMA ULAGANJE U RIJEKU NUDI KAO ‘MRKVU’ U ODNOSU NA ‘BATINU’ KOJU PREDSTAVLJ­A ZATVARANJA RAFINERIJE SISAK

NAJAVLJENO­M MODERNIZAC­IJOM RIJEČKA RAFINERIJA POSTAT ĆE JEDAN OD NAJSUVREME­NIJIH ENERGETSKI­H PROJEKATA U EUROPI

Nafta još neće nestati

Rafinerije i nafta danas nisu više “sexy”, a toga su svjesni i svi u naftnoj industriji te je pitanje u kojem smjeru i kojom dinamikom će ići energetska tranzicija – plan je da se do 2030. znatno smanje emisije CO2, a nakon 2050. da se i potpuno dokinu. Nafta će još neko vrijeme, možda i nekoliko desetljeća, zasigurno biti važan energent, u nerazvijen­ijem dijelu svijeta čak i ključan. No, isto je tako nepobitno da će se u Europi potrošnja nafte i derivata smanjivati u korist električne energije, plina, vodika i lepeze obnovljivi­h izvora enerobje gije. Stoga je za svaku pohvalu vijest da je Ina smogla hrabrosti krenuti u investicij­u, koja će u najoptimis­tičnijem scenariju zaživjeti kao pogon tek 2023. godine. Naravno da su u odluci o investicij­i ulogu igrale i neke druge poslovne, političke i strateške stvari – LNG terminal i namjera Mađarske da kupi 25% toga projekta, ali bez zakupa kapaciteta, odnos Hrvatske i Mađarske oko arbitraže Ina-Mol, drugi pravosudni procesi i sl., no činjenica je da će se ta rafinerija očito modernizir­ati i postati jedan od najsuvreme­nijih takvih energetski­h industrijs­kih projekata u Europi, te da će Hrvatskoj kroz mnoga desetljeća osigurati energetsku stabilnost, bez obzira na konkretnu brojku koliko će se tamo nafte točno trošiti. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia