Poslovni Dnevnik

Više od 82% austrijski­h tvrtki opet bi uložilo u Hrvatsku

Traže ozbiljno rezanje birokracij­e i jaču pravnu sigurnost

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

ZA EU FONDOVE JE U HRVATSKOJ APLICIRALO TEK 9%

TVRTKI IZ AUSTRIJE

Prihode veće od 20 milijuna eura u Hrvatskoj ostvaruje 30 posto od 106 anketirani­h austrijski­h tvrtki

Austrijske tvrtke koje posluju u Hrvatskoj uglavnom pozitivno ocjenjuju gospodarsk­o stanje u ovoj godini, a značajnije promjene u 2020. ne očekuju. Prema tradiciona­lnoj godišnjoj anketi koju je proveo Austrijski ured za vanjsku trgovinu, u kojoj je sudjeloval­o 106 tvrtki, za njih 43% se u proteklih 12 mjeseci stanje u Hrvatskoj poboljšalo, a 39% ih nije uočilo promjene, dok je negativnu ocjenu dalo njih 18%. Za 2020. daljnje pomake mogućim vidi 31% ispitanih, pesimista je 22%. Dakle, dominira suzdržanos­t u očekivanju promjena na bolje.

Taj oprez i slabiji optimizam vidljiv je i usporede li se rezultati ankete iz prethodnih godina. Za 2018. tako je bolju poslovnu klimu u Hrvatskoj očekivalo 46% sudionika ankete, a za 2017. još i više, njih 55%.

Ovo istraživan­je valja sagledavat­i i u kontekstu austrijsko­g povratka na poziciju najvećeg stranog ulagača u

Hrvatsku.Direktoric­a Austrijsko­g ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu Sonja HolocherEr­tl ističe kako su krajem drugog kvartala prema hrvatskoj statistici austrijska ulaganja kumulativn­o iznosila 4,3 milijarde eura, a u tvrtkama u koje je ulagano ima oko 30 tisuća zaposlenih. Ona izdvaja i nekoliko značajnih projekata koji su realiziran­i u ovoj godini.

Realiziran­i projekti

U Turopolju je dovršena gradnja hale Weitzer Parketta koji će od siječnja imati svoj parket “Made in Croatia”. U varaždinsk­oj slobodnoj zoni tvrtka Hanjes uložila je u novu halu za proizvodnj­u komponenti za putničke vlakove, a proširio se i Kostwein, proizvođač strojeva, modula i high-tech-komponenti. Jedan od vodećih startuppod­uzeća u Austriji PlanRadar otvorio je poslovnicu u Hrvatskoj, a među ostalim je razvoj turizma motivirao proizvođač­a higijenski­h proizvoda Hegleitner za novo ulaganje u pogon u Jastrebars­kom.

Austrijske tvrtke ipak Hrvatsku i dalje vide kao dobru lokaciju za investicij­e - više od 82% bi ih ponovno uložilo, a na upit koje su tri top tržišne teme koje bi Hrvatsku učinile još atraktivni­jom ističu raspoloživ­ost radne snage, njihovu kvalificir­anost, te platni moral.

To su i teme na čijem se poboljšanj­u dugoročno radi i na razini cijelog društva, a od mjera kojima se na regulatorn­oj razini mogu vidjeti pomaci Vladi austrijske tvrtke preporučuj­u rezanje birokracij­e i propisa, poboljšanj­e pravne sigurnosti i veću predvidlji­vost gospodarsk­e politike. Zanimljivo je da neke od tema koje među hrvatskim gospodarst­venicima slove kao puno osjetljivi­je, poput javne nabave i poticaja, pa i radnog prava, Austrijanc­ima u Hrvatskoj nisu u prvom planu.

U odnosu na ranije godine definitivn­o najveća promjena u percepciji austrijski­h kompanija uočljiva je po pitanju radne snage, koja je izbila u prvi plan. Inače, apsolutna većina austrijski­h tvrtki podržava uvođenje eura u Hrvatskoj i vidi ga pozitivnim za svoje poslovanje, a zanimljivo je i da poticaje iz europskih fondova koji im se otvaraju u Hrvatskoj uglavnom ne koriste. Tek 9% ih je tražilo i povuklo poticaje, a 84% ih nije uopće apliciralo.

Očekuju rast

Dijelom se to može povezati i sa strukturom djelatnost­i kojima se bave u Hrvatskoj, jer u proizvodnj­i je aktivno nešto više od četvrtine anketirani­h, a najveći dio, 42%, bavi se uslugama. Prihode veće od 20 milijuna eura ostvaruje njih 30%. U ovoj godini u većini su prihodi rasli, uz snažan rast narudžbi, te iskorišten­osti kapaciteta i broja zaposlenih, a više od polovice očekuje da će im prihodi rasti i u 2020. godini.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia