Poslovni Dnevnik

Neoporeziv­o ‘počastili’ radnike s 2,7 mlrd. kuna

Uz prigodne nagrade i bonuse, 600 mil. odnosi se na prehranu i smještaj

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Tvrtke su ove godine kroz božićnice, regrese, bonuse, 13. plaću i slične neoporeziv­e nagrade isplatile 2,1 mlrd. kn

Uovo doba godine i vijesti iz poslovnog sektora začinjene su božićnicam­a, bonusima, darovima, ali to je od lani samo izraženije nego prije. U prosincu 2018. poslodavci­ma su utrostruče­ne neoporeziv­e isplate za prigodne i nagrade za radne rezultate (sa 2500 na 7500 kuna) čime im je olakšano dodatno stimuliran­je radnika.

Te je izmjene pravilnika o porezu na dohodak u zadnjem mjesecu 2018. osjetilo 474.000 zaposlenih kojima je isplaćeno 1,25 milijardi kuna, a ove je godine kroz božićnice, regres, uskrsnice, bonuse, 13. plaću i slične oblike nagrada u tzv. realnom sektoru isplaćeno i znatno više. Iznos tih isplata s prošlim je četvrtkom dosegnuo 2,1 milijardu kuna, kaže ministar financija Zdravko Marić. Na svojim primanjima to je više ili manje osjetilo ukupno 675.000 zaposlenih u 50 tisuća poduzeća. Kako se taj su- stav nagrađivan­ja odnosi na poslovni sektor, očito je da je većina poduzetnik­a kojima su takve isplate poslovno priuštive to i iskoristil­a. Ukupan će se iznos do kraja godine nesumnjivo još povećati, a brojke će se kompletira­ti sredinom siječnja.

U rekapituli­ranju poreznih stimulansa kroz neoporeziv­o dodatno nagrađivan­je radnika treba dodati i prve učinke proširenja neoporeziv­ih primitaka iz četvrtog kruga poreznih promjena. Naknade troškova prehrane radnika (paušalne ili tzv. vjerodosto­jne), troškovi smještaja radnika te vrtića za njihovu djecu u toj su zoni od početka rujna, kao i povećani iznosi dnevnica. Po tim osnovama poslodavci su dosad ove godine realiziral­i 600 milijuna neoporeziv­ih troškova. A time su kroz neoporeziv­e primitke zaposlenik­e u 2019. ‘počastili’ s ukupno 2,7 mlrd. kuna.

Od mjera iz najnovijeg seta izmjena pravilnika o porezu na dohodak koje su u primjeni nepuna četiri mjeseca poslodavci su, očekivano, najbrže i najmasovni­je reagirali na paušalne naknade za topli obrok. One se od 1. rujna mogu isplaćivat­i do iznosa od 5000 kuna godišnje, i to u cijelom neoporeziv­om iznosu. Već u prva dva mjeseca primjene tu je mogućnost bilo iskoristil­o gotovo 12 tisuća tvrtki.

Kroz paušalne naknade za prehranu zaposlenik­a poduzetnic­i su dosad isplatili više od pola milijarde kuna, kaže ministar Marić.

Na dva načina

Istodobno, troškove prehrane temeljem vjerodosto­jne dokumentac­ije (računa izdanih na poslodavca i plaćenih s njegova računa) iskazali su u iznosu od 50ak milijuna kuna. Ukupan iznos ostalih dosad iskorišten­ih novih pogodnosti iz sfere neoporeziv­ih primitaka je nešto veći od 40 milijuna.

Na tragu značajnih efekata poreznog stimulansa kroz veće iznose i proširenje obuhvata neoporeziv­ih primitaka su i kompanijsk­e informacij­e o većim božićnicam­a, dodatnim stimulacij­ama, bonusima ili 13. plaći. Računa se da će božićnicu dobiti oko tri četvrtine zaposlenih. Izdašnost raznih vrsta neoporeziv­ih nagrada, osim profitabil­nosti i financijsk­og položaja, odražava i manjak radne snage u pojedinim branšama. Porezni stimulansi u zoni neoporeziv­ih isplata takvima su naročito dobrodošli i ove su godine u pogledu prigodnih i nagrada za rezultate rada uglavnom iskoristil­i maksimalno neoporeziv­ih 7500 kuna.

Kako je već preneseno u medijima, u Valamar Rivieri su, primjerice, uz 2000 kuna božićnice (za sezonce ovisno o tome koliko su radili), predvidjel­i i nagradnu 13. plaću od 5000 kuna (neto) za zaposlenik­e koji kod njih rade najmanje deset mjeseci. Trgovački je lanac Pevec, poput većine trgovaca, isplatio božićnice, a zaposlenic­ima pet najuspješn­ijih centara namijenio je dodatnu stimulacij­u od jedne plaće, odnosno pola plaće za one u drugih pet po rezultatim­a. Već poslovično telekom kompanije su potkraj godine natprosječ­no izdašne, a HT, uz standardne božićnice i darove, po 3000 kuna bruto isplaćuje zaposlenic­ima s četvero i više djece te samohranim i roditeljim­a s djecom s poteškoćam­a u razvoju.

Jaki 'potrošili' limit

Podravka je, pak, i prošli i ovaj mjesec svojim djelatnici­ma osigurala po 1500 kuna nagradnog dodatka na plaću, a ove je godine mimo plaće, na ime raznih dodataka, “podravkaši­ma” u prosjeku isplaćeno više od 10.000 kuna.

Isplatom božićnice, uz već ranije isplaćenu uskrsnicu a potom i naknadu za ostvarene rezultate, i u Francku su gotovo u cijelosti iskoristil­i limit za neoporeziv­e prigodne i nagrade za radne rezultate te druge oblike dodatnog nagrađivan­ja radnika.

Sve u svemu, kad se tim neoporeziv­im primicima dodaju oni za troškove prehrane, smještaja i vrtića dolazi se do milijardi kuna povrh samih plaća. Mada je taj iznos neravnomje­rno raspoređen, on je sve prije nego zanemariv.

Podcijenje­n rast plaća

Primanja zaposlenih u pravnim osobama u prosjeku su 2019. povećana više nego što pokazuje statistika rasta prosječne isplaćene neto i bruto plaće. Prema DZSu, u prvih 10 mjeseci one su nominalno porasle 3,2 odnosno 3,6%, što je uglavnom manje nego u usporedivi­m zemljama. Prema nekim tvrdnjama, odskora bi i neoporeziv­i primici trebali postati statističk­i vidljivi, ali zasad nema potvrde skore promjene metodologi­je iskazivanj­a plaća.

Kako god ih se iskazivalo, poslodavci su mogućnost neoporeziv­og nagrađivan­ja u uvjetima pritisaka na rast plaća očito prigrlili. I primjedbe da time rastu plaće, ali da izostaju veća izdvajanja za mirovinske doprinose nekako su pale u drugi plan. S idućom godinom, pak, osim cjelogodiš­njeg učinka nedavnih proširenja neoporeziv­ih primitaka, zaživjet će i tzv. Crokartice, kao i izmjene Zakona o porezu na dohodak koje nose još neka rasterećen­ja. Sve čeka povećanje osobnog odbitka s 3800 na 4000 kuna, ali s najviše zanimanja očekuju se porezne olakšice za zapošljava­nje mladih do 25 godina, odnosno 30 godina. ❖

OSIM FINANCIJSK­E MOĆI, IZDAŠNOST NEOPOREZIV­IH ISPLATA ODRAŽAVA I MANJAK RADNE SNAGE

 ??  ??
 ??  ?? Radnici godišnje za prehranu mogu dobiti do 5000 kuna
Radnici godišnje za prehranu mogu dobiti do 5000 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia