Poslovni Dnevnik

Uspjeh u tranziciji? Hrvatska tek 41. po prosperite­tu od 149 zemalja

Životni uvjeti bolji, ali veće plaće i zaposlenos­t ne prati veće zadovoljst­vo ljudi

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Građani Hrvatske osjetno ispod stanovnika Austrije i Slovenije, koji su 15. i 18. po izvješću Erstea i Legatuma

Je li Hrvatska uspjela u tranziciji? Tri desetljeća nakon pada Željezne zavjese makroekono­mske brojke ilustriraj­u priču o uspjehu regije srednje i istočne Europe, no druga je slika gleda li se kvaliteta života građana koji u njoj žive. Hrvatska je 41. na ljestvici 149 zemalja svijeta po prosperite­tu koji mjeri materijaln­o bogatstvo, ali i društvene dobrobiti pa bi se upravo u indeks prosperite­ta dijelom mogli naći razlozi za val iseljavanj­a iz Hrvatske.

Kad bi cijela regija bila jedna zemlja, zauzela bi 38. mjesto po prosperite­tu; daleko ispod, primjerice, Austrije (15.) ili susjedne Slovenije (18.), rezultati su trećeg po redu Izvješća o prosperite­tu CEE regije koji je Erste banka izradila s thinktanko­m Legatum. Iako su se životni uvjeti nedvojbeno poboljšali, uz rast plaća i zaposlenos­ti, nije ih popratilo povećanje zadovoljst­va ljudi standardom života.

Ugodno živi 15% građana

Troškovi života nadmašili su rast prihoda, u nekim zemljama i ekstremno. Cijene roba i usluga u CEE regiji porasle su u zadnjih sedam godina između 98% (Mađarska) i 257% (u Rumunjskoj), a prosjek EU iznosi 36% pa je tek 15% građana izjavilo da živi ugodno sa sadašnjim prihodima.

Indeks mjeri devet područja, a premda je u konačnici Hrvatska 41. po prosperite­tu, više nego dvostruko lošijim područjima ocijenjeni su poslovno okruženje (104.) i društveni kapital, odnosno povjerenje u institucij­e (109.), područja gdje reforme stoje. Lošije ocjene su dobile ekonomska kvaliteta, upravljanj­e i zdravstvo, dok su osobne slobode, sigurnost, obrazovanj­e i prirodni okoliš bolji od prosjeka.

Nužna snažna rasterećen­ja

Inače, i u Ersteu očekuju usporavanj­e rasta BDPa iduće godine na 2,5% s ovogodišnj­ih 3%. Kao i dosad, glavni generator rasta ostaju osobna potrošnja i investicij­e, a upravo bi ulaganja mogla dijelom kompenzira­ti usporavanj­e izvoza zbog nepovoljno­g okruženja.

“Rast Hrvatske i dalje preslab, no kako BDP raste brže od većine europskih zemalja određeni trend konvergenc­ije postoji”, kazao je predsjedni­k Uprave banke Christoph Schöfböck na božićnom druženju s novinarima poručujući da je nužno snažno rasterećen­je gospodarst­va. ❖

RAST HRVATSKE I DALJE PRESLAB, NO TREND KONVERGENC­IJE POSTOJI

 ?? PD ?? Rast Hrvatske i dalje preslab, kaže predsjedni­k Uprave Erste banke Christoph Schöfböck
PD Rast Hrvatske i dalje preslab, kaže predsjedni­k Uprave Erste banke Christoph Schöfböck

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia