Poslovni Dnevnik

DUTB DO 2016. GRADI 4500 STANOVA ZA IZNAJMLJIV­ANJE

Slovenska loša banka ima 30-ak zemljišta u slovenskim gradovima

-

Stanovi bi se, osim u Ljubljani, gradili i u Mariboru, Domžalama, Kopru, Novoj Gorici, Ptuju, Medvodama i Vrhnici

Čini se da je vodstvo DUTB-a, slovenske loše banke, koja bi svoja vrata trebala zatvoriti krajem 2022. godine, počelo raditi na ponovnom produljenj­u života te državne ustanove.

Prema pisanju Dela, izvršni direktor DUTB-a Matej Pirc potvrdio je za ljubljansk­i list da loša banka želi u sljedećih šest godina izgraditi oko 4500 stanova, većinom u Ljubljani, koji bi se potom koristili za iznajmljiv­anje, ili umirovljen­ičke i studentske domove.

Povrat ulaganja za 20 godina

DUTB posjeduje 30 zemljišta na kojima bi mogao graditi stambene objekte. Većina stanova, njih oko 2500, izgradila bi se u Ljubljani i okolici. Ali, stanovi bi se osim u glavnom gradu Slovenije, gradili i u Mariboru, Domžalama, Kopru, Novoj Gorici, Ptuju, Medvodama i Vrhnici.

Vrijednost investicij­e procjenjuj­e se na 550 milijuna eura, piše Delo, a očekuje se da će se ulaganje vratiti za 20 godina. Da bi loša banka mogla realizirat­i tu ideju, vlada bi trebala ponovno produljiti život DUTBa, a trebalo bi je izuzeti i od obveze prodaje imovine vrijedne 210 milijuna eura svake godine.

DUTB je zabrinut kako bi zbog obveze o godišnjoj prodaji trebali prodavati ispod cijene, jer potencijal­ni kupci već očekuju istek životnog vijeka loše banke. Ako DUTB do sada nije uspio prodati tu imovinu, kad su uvjeti bili zaista povoljni, kada smo vidjeli visoke stope gospodarsk­og rasta i kada je tržište nekretnina posebno u Ljubljani odletjelo u nebo, onda možda s tom institucij­om nije sve u u najboljem redu, komentiraj­u Finance, dodajući kako je najlakše kriviti neimenovan­e špekulante, ali da je DUTB osnovan da bi za porezne obveznike sanirao troškove špekulativ­nih poslova, a ne da bi stvorio nove.

Nedostaje stambeni prostor

S druge strane, izgradnja stanova za iznajmljiv­anje, posebno u Ljubljani, mogla bi se pokazati dobrom poslovnom odlukom, s obzirom na kronični nedostatak stambenog prostora u glavnom gradu Slovenije.

U Ljubljani vlada velika potražnja za stanovima, za kupovinu ili unajmljiva­nje, te su se u stanogradn­ju uključile mnoge kompanije, čak i poznati poduzetnic­i poput “kralja banana” Izeta Rastodera koji do sada nije poslovao u tom sektoru.

Cijene kvadrata još uvijek rastu, tako su stanovi u Sloveniji u trećem tromjesečj­u ove godine bili skuplji 3,1% nego u drugom tromjesečj­u i čak 8,5% nego prije godinu dana.

 ??  ?? Planirano je da DUTB prestane s radom 2022. godine, ali ako krene u stanogradn­ju vlada će odgoditi zatvaranje loše banke
Planirano je da DUTB prestane s radom 2022. godine, ali ako krene u stanogradn­ju vlada će odgoditi zatvaranje loše banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia