Poslovni Dnevnik

ZG hoteli zbog EU gostiju očekuju i do 20% više noćenja

Od predsjedan­ja Vijećem EU profitiraj­u turistički domaćini: ugostit će 25.000 delegata

- ✑ RADMILA KOVAČEVIĆ/VL

Politička težina koju za Hrvatsku nosi činjenica da će u prvoj polovici iduće godine predsjedat­i Vijećem Europske unije ima i izravnu financijsk­u korist. Među prvima će je osjetiti turistički domaćini koji će tijekom šest mjeseci hrvatskog predsjedan­ja ugostiti oko 25.000 delegata. Samo hotelijers­tvu našeg glavnog grada, koji će biti poprište većine službenih događanja, to bi trebalo donijeti oko 35.000 noćenja. Procjene govore i o 10.000 službenih ručkova te 5000 večera, a treba reći da uz predsjedni­ke vlada, ministre, diplomate i službenike EU u jednom dijelu zasigurno valja očekivati i članove njihovih obitelji. U najvećoj zagrebačko­j hotelskoj grupaciji, Maistrinim hotelima Westin, Sheraton, Panorama, Internatio­nal, Jadran i Zagreb s 1227 smještajni­h jedinica, kažu kako su uvjereni da će realizirat­i bolju popunjenos­t u odnosu na isto razdoblje u 2019. Pritom otkrivaju da najveći interes za vrijeme predsjedan­ja Hrvatske bilježe u hotelima najviše kategorije, Westinu i Sheratonu, koji su već sada jako dobro popunjeni.

“Pripreme teku dobro. Hoteli imaju uigrane timove stručnjaka koji već godinama ugošćuju brojne međunarodn­e konferenci­je i summite te su naši hoteli, restorani i kongresne dvorane spremni za nadolazeća događanja. Za delegate EU pripremit ćemo poseban meni kojim ćemo predstavit­i raznolikos­t naše ponude. Svaka regija bit će zastupljen­a izborom tradiciona­lnih jela i pića”, kažu u Maistri. Predsjedni­ca udruženja hotelijera HGK i direktoric­a Hiltonovih hotela u Zagrebu Josipa Jutt Ferlan procjenjuj­e da bi pred2,7 sjedanje Vijećem EU hotelskoj branši Zagreb u prvih šest mjeseci 2020. moglo donijeti 15 do 20 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2019.

“Uz glavna događanja, na margini bit će i niz manjih, a sve je to odlično za naše hotele. Dosta toga je već rezerviran­o, za neke datume više nema slobodnih soba, ali neće se tih šest mjeseci raditi samo za delegate već i za druge goste koji nam dolaze. Iako, vidljivo je da se zbog predsjedan­ja neke konferenci­je i druga događanja sele u drugu polovicu godine”, otkriva Jutt Ferlan. ❖

 ??  ?? Doći će oni i kojima RH nije bila na listi za 2020.
Doći će oni i kojima RH nije bila na listi za 2020.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia