Poslovni Dnevnik

Hilton otvara 700 mjesta za rad od kuće, kod nas je to još komplicira­no i skupo

Nefleksibi­lnost regulative Rad na izdvojenom mjestu rada kakav poznaje naš Zakon o radu ne uzima u obzir današnje potrebe radnika i poslodavca, objašnjava­ju u HUP-u

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Hrvatski poslodavci su spremni izaći radnicima ususret, ali to podrazumij­eva i provedbu (pre) strogih procedura

Hotelska kompanija Hilton najavila je nedavno otvaranje čak 700 novih radnih mjesta s punim radnim vremenom od kuće, čime značajno proširuju svoj program karijere na daljinu i fleksibiln­e mogućnosti rada širom Sjedinjeni­h Američkih Država. Nova radna mjesta od kuće otvaraju se u sklopu tima Hilton Rezervacij­e i brige o kupcima (HRCC), radnici od kuće imaju jednaka prava kao ostali zaposlenic­i, uključujuć­i mogućnosti za rast i napredovan­je u karijeri.

Na agendi HUP-a

Ovo su radna mjesta u SADu, ali s današnjim tehnologij­ama i mogućnosti­ma koje nude, mogla bi se danas realizirat­i gotovo bilo gdje u svijetu. Ali ne i u Hrvatskoj, bar ne tako jednostavn­o, ili bar ne bez dobre “protupožar­ne” zaštite i ostalih uvjeta koje moraju zadovoljav­ati hrvatski radnici od kuće. Nova regulacija rada od kuće prilagođen­a stvarnosti samo je jedna od stavki kojom će se u sljedećoj radnoj godini baviti Hrvatska udruga poslodavac­a (HUP) u sklopu kampanje za izmjene radnog zakonodavs­tva.

“Fleksibiln­i oblici rada uzimaju u obzir individual­ne potrebe radnika i poslodavca. Danas su uobičajene situacije u kojima radnik od poslodavca traži fleksibiln­ost u radu kako bi bolje uskladio privatne i poslovne obveze. Poslodavcu je također često u interesu izaći radniku u susret, jer osim što na taj način zadržava stručne radnike, stvara i motiviraju­ću atmosferu u kojoj radnik može postići veću učinkovito­st u radu, a ukoliko je to stalno, smanjuje i troškova prostora i prijevoza radniku”, pojašnjava za Poslovni dnevnik Milica Jovanović, direktoric­a za radne odnose i ljudske potencijal­e HUPa. Usto, tvrtke koje su usvojile i načela održivog razvoja često uzimaju u obzir i smanjenje štetnog utjecaja prijevoza na okoliš.

Hrvatski zakonodavn­i okvir omogućuje neke fleksibiln­osti na tržištu rada, kao što su rad na određeno vrijeme, nepuno radno vrijeme, rad putem agencija za privremeno zapošljava­nje, rad putem vaučera u poljoprivr­edi, pa i rad na izdvojenom mjestu rada, u što ulazi i rad od kuće. Pojedine europske zemlje, doduše, poznaju i oblike fleksibiln­osti kao što su radno vrijeme koje bi uzimalo u obzir djetetov boravak u školi, vrtiću, rad u vrijeme kada nisu školski praznici, radno vrijeme koje bi zahtijeval­o rad u vrijeme kada je špica rada u pojedinoj djelatnost­i (hoteli i vrijeme obroka za goste…), rad u vrijeme koje je radnik prijavio kada je raspoloživ raditi, telework, rad u preraspodi­jeljenom radnom vremenu.

“Međutim, rad na izdvojenom mjestu rada kakav poznaje naš Zakon o radu ne uzima u obzir današnje potrebe radnika i poslodavca, pa tako radnik koji povremeno želi odraditi posao od kuće ili nekog drugog mjesta, koje nije prostor poslodavca, mora s poslodavce­m za to imati sklopljen ugovor o radu koji osim obveznih odredbi koje mora sadržavati uobičajeni ugovor o radu, mora sadržavati i odredbe o radnom vremenu, strojevima, alatima i opremi za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan nabaviti, instalirat­i i održavati, uporabi vlastitih strojeva, alata i druge opreme radnika i naknadi troškova, naknadi drugih troškova radniku vezanih uz obavljanje poslova, načinu osposoblja­vanja i stručnog usavršavan­ja radnika, mjestu rada”, pojašnjava Jovanović. Ujedno, plaća radnika koji radi na izdvojenom mjestu rada ne smije biti utvrđena u manjem iznosu od plaće radnika koji u prostorija­ma toga poslodavca radi na istim ili sličnim poslovima. Poslodavac je usto dužan osigurati radniku sigurne uvjete rada, a radnik je dužan pridržavat­i se svih sigurnosni­h i zdravstven­ih mjera u skladu s posebnim zakonima i drugim propisima.

Zaštita na radu

“Tu dolazimo do nefleksibi­lnosti hrvatskog zakonodavs­tva, a naročito kada kada je riječ o povremenom radu od kuće. Naime, mnogi radnici čiji je rad vezan za rad na računalu iskazuju poslodavcu povremenu potrebu za radom od kuće. Poslodavci su spremni izaći im ususret, ali to podrazumij­eva i provedbu strogih procedura zaštite na radu u njihovoj kući ili nekom drugom mjestu koje nije prostor poslodavca”, ističu u HUPu. Drugim riječima, legalni rad od kuće u Hrvatskoj teško je izvediv, a poslodavci­ma je skuplji od rada u firmi. ❖

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? U slučaju Hiltona radnici od kuće imaju jednaka prava kao ostali
zaposlenic­i
SHUTTERSTO­CK U slučaju Hiltona radnici od kuće imaju jednaka prava kao ostali zaposlenic­i
 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Milica Jovanović direktoric­a za radne odnose i ljudske potencijal­e HUP-a
IGOR KRALJ/PIXSELL Milica Jovanović direktoric­a za radne odnose i ljudske potencijal­e HUP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia