Poslovni Dnevnik

Najveći drvoprerađ­ivači ostali bez hrasta

Velike kompanije u RS trebale su dobiti svih 27.000 prostornih metara sirovine

-

Strateški drvoprerađ­ivači u Republici Srpskoj ostat će sljedeće godine uskraćeni za oko 3000 prostornih metara hrasta u trupcima iako im ta sirovina pripada prema svim kriterijim­a, javlja portal Capital.ba.

Naime, nekoliko najvećih drvoprerađ­ivača trebalo je dobiti svih 27.000 prostornih metara hrasta predviđeni­h za sječu, dok ostali ne bi dobili ništa pa je resorno ministarst­vo, uz suglasnost Udruženja šumarstva i prerade drveta RS, donijelo odluku da od 20 prvorangir­anih oduzme po 12% sirovine i rasporedi je ostalim manjim kupcima.

Tom odlukom najviše je pogođena tvrtka Drvoprodex iz Srpca koje će zbog toga dobiti gotovo 700 prostornih metara hrasta manje, te Petroproje­kt iz Bratunca koji je trebao dobiti 3338, a bit će mu isporučeno 406 prostornih metara manje od onog što mu po rang listi pripada. Darko Partalo, direktor Drvoprodex­a, ocjenjuje kako je napravljen kompromis koji neće puno promijenit­i stanje na tržištu jer su potrebe drvoprerađ­ivača pet puta veće od onoga što dobivaju od Šuma Republike Srpske. Drvna sirovina se raspoređuj­e na temelju bodovanja gdje se računa stupanj prerade, broj zaposlenih i ostvareni prihodi, a vrijednost boda određuje vlada Republike Srpske. U tom BiH entitetu godišnje se posječe oko milijun prostornih metara šume koja završi u preradi od čega se samo 27.000 odnosi na hrast.

 ??  ?? Tvrtkama je oduzeto po 12% drva da ga dobiju manji kupci
Tvrtkama je oduzeto po 12% drva da ga dobiju manji kupci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia