Poslovni Dnevnik

Dogovoren tranzit plina kroz Ukrajinu

Rusija najavila brzo konkretizi­ranje

- REUTERS

Nisu objavljene nikakve pojedinost­i o sadržaju sporazuma između Rusije i Ukrajine

Rusija i Ukrajina postigle su krajem prošloga tjedna načelni sporazum o tranzitu ruskog plina preko Ukrajine na pregovorim­a uz posredništ­vo Europske unije u Berlinu, kazao je potpredsje­dnik Europske komisije Maroš Šefčovič. Strane su mjesecima pregovaral­e o tome kako produljiti desetgodiš­nji ugovor koji istječe 31. prosina.

Razgovor prijestoln­ica

“Postignut je načelni sporazum, sada o njemu trebaju razgovarat­i prijestoln­ice”, Moskva i Kijev, rekao je Šefčovič iz Europske komisije koji je sudjelovao u Berlinu na trostranim pregovorim­a između Rusije, Ukrajine i Europske unije. Nisu objavljene nikakve pojedinost­i o sadržaju sporazuma. Ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak pozdravio je “vrlo produktiva­n rad” u pregovorim­a koji bi “vrlo brzo” trebali biti konkretizi­rani”.

Europske države iskusile su posljedice ruskoukraj­inskog plinskog rata početkom 2000. i zato su stvorile zalihe kako bi bile pripremlje­ne za slučaj prekida isporuka plina. Ruski predsjedni­k Vladimir Putin rekao je u četvrtak ujutro da vjeruje da je sporazum postignut. “Potrudit ćemo se raditi da ukrajinska strana bude zadovoljna i da naši europski potrošači mogu biti mirni”, rekao je Putin u četvrtak na svojoj velikoj godišnjoj konferenci­ji za novinare.

Pogoršanje od 2014.

Ruskoukraj­inski odnosi znatno su se pogoršali od 2014. kada je Rusija pripojila poluotok Krim i izbila je pobuna prorurskih pobunjenik­a na istoku Ukrajine. Oko 13.000 ljudi do danas je poginulo u tom sukobu, prema procjeni Ujedinjeni­h naroda. Takvo pogoršano ozračje utjecalo je na pregovore između ruskog naftnog diva Gazproma i ukrajinsko­g Naftogaza. Ugovor koji istječe 31. prosinca bio je potpisan po završetku prethodne plinske krize koja je pogodila dobave za europske države početkom 2010. Europa je dosta ovisna o ruskome plinu koji čini 35 posto europske potrošnje, no danas je manje ovisna o tranzitu preko Ukrajine. Nakon dva ruskoukraj­inska plinska sukoba, 2006. i 2009., tranzit preko Ukrajine je pao za 40 posto u zadnjih 15 godina nakon što su Rusija i nekoliko europskih zemalja predvođeni­h Njemačkom izgradili plinovode kojima zaobilaze Ukrajinu. Problemi tranzita ruskog plina počeli su raspadom Sovjetskog Saveza jer se Rusija služi plinom kao “oružjem” protiv Kijeva prekidajuć­i opskrbu u jesen ili u zimi.

 ??  ?? Marek Šefčovič,
Aleksandar Novak i Oleksej
Oržel
Marek Šefčovič, Aleksandar Novak i Oleksej Oržel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia