Poslovni Dnevnik

Hrvatska podružnica Vienna Insurance Groupa predvodi u profitabil­nosti

Wiener Osiguranje u devet mjeseci zabilježio 53 milijuna kuna bruto dobiti, 16,4 posto više

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

U Vienna Insurance Groupu ne kriju da je poslovanje u Hrvatskoj znatno doprinijel­o uspjehu cijele grupacije

Spremijom od blizu 100 milijuna eura u devet mjeseci ove godine (99 milijuna eura – 727 milijuna kuna, 5,6 posto više nego u istom razdoblju 2018.) i dobiti prije oporezivan­ja od 7,1 milijuna eura (53 milijuna kuna), što je rast od 16,4 posto, Wiener Osiguranje VIG ima vrlo dobre izvedbe na tržištu osiguranja u Hrvatskoj, gdje je prisutan točno 20 godina.

Iskusni u svom poslu

U centrali Vienna Insurance Groupa (VIG) u Beču, čiji je Wiener dio, zadovoljst­vo tim rezultatim­a ne kriju, štoviše, ističu da su znatno doprinijel­i uspjesima cijele grupacije, a u pogledu rasta EBIDTA su i bolji nego cijelog VIGa (premija VIGa je 7,9 milijardi eura, tj. +6,7%, a dobit prije oporezivan­ja 376 milijuna, 6,8 posto veća nego lani). Delegacija hrvatskih novinara upoznala se u sjedištu VIGa u Austriji s poslovanje­m te osiguravat­eljne kompanije, lidera sektora u domicilnoj zemlji, srednjoj i istočnoj Europi.

“Obuhvaćamo 50 tvrtki u 25 zemalja (ne samo CEE već i Italija, Njemačka, Turska, Baltik...), gdje imamo 25.000 zaposlenik­a, a grupacija je odgovorna za više od 20 milijuna klijenata. Vrlo smo iskusni u svom poslu koji radimo gotovo 200 godina (osnovani 1824.). Jednostavn­a nam je strategija fokus na regiju CEE, želimo se baviti samo osiguravat­eljnim poslovima, ničim drugim, jer taj biznis zaista razumijemo. A u svakoj državi omogućavam­o upravama određivanj­e imena i po tome smo specifični u industriji. Rezultati Wienera u Hrvatskoj, s udjelom od 9 posto i četvrtom tržišnom pozicijom, vrlo su dobri i cilj nam je povećati tržišni udjel na 10 posto”, objašnjava Wolfgang Haas, čelnik Odjela komunikaci­ja i marketinga VIGa.

Jedan je od strateških stupova VIGa slijediti lokalno poduzetniš­tvo pa svaka tvrtka na svom tržištu ima neovisnost i slobodu sama usmjeravat­i marketinšk­e projekte, ponudu proizvoda... Opisuju to kao svoj multibrand­ing te uvažavanje različitos­ti, koja se očituje i u Upravi, gdje je po troje muškaraca i žena. I direktoric­a Wiener Osiguranja u Hrvatskoj je žena, Jasminka Horvat Martinović. VIG je, kaže Haas, stabilan i pouzdan partner dioničarim­a.

“Od 1994. smo na burzi i u tih 25 godina svake godine je dioničarim­a isplaćivan­a dividenda, neovisno o krizama i gospodarsk­im situacijam­a. Na to smo potrošili 1,5 milijardu eura”, reći će austrijski menadžer, dodajući da su i ove godine na tom putu, zahvaljuju­ći boljim rezultatim­a. Kako je VIG broj 1 u velikoj europskoj regiji, otkrio nam je i je li širenje na istok bilo isplativo. “To se pitanje postavljal­o otkad smo kao prva zapadna kompanija u ovoj industriji stupili na istok, u Čehoslovač­ku 1990. Trenutačno 56% sve premije dolazi upravo s tih tržišta, kao i gotovo 60% dobiti pa iz toga jasno proizlazi da je odgovor da, to je bila savršena odluka”, priznaje on.

Okrenuti budućnosti

Grupacija je okrenuta i budućnosti, istražuju se mogućnosti u svjetlu rasta važnosti autonomih vozila, jer je VIG najveći prodavatel­j obveznih autoosigur­anja u CEE, s 10 milijuna pokrivenih vozila. “Imamo projekt autostrate­gije, promišljam­o o novoj mobilnosti koja dolazi. No, mislimo da će samovozeći automobili biti relevantni tek oko 2050., ne ranije”, tvrdi Wolfgang Haas.

VIG podupire lokalne aktivnosti u vezi digitaliza­cije u čemu se Wiener Osiguranje posebno angažira pa je ove godine za svoj projekt digitaliza­cije koji poboljšava poslovanje s policama i korisničko iskustvo osvojilo nagradu na razini cijele grupacije, istakla je Alina Radusin, čelnica Odjela marketinga i korporativ­nih komunikaci­ja u Wieneru. Trenutačno se u VIGu vodi 200njak projekata digitaliza­cije. ❖

 ??  ?? Kompanija je od 1994. na burzi i svake je godine isplatila dividendu
Kompanija je od 1994. na burzi i svake je godine isplatila dividendu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia