Poslovni Dnevnik

PREZENTACI­JA SLAVONIJE KAO CJELINE OBEĆAVA TURISTIČKI SKOK I ŽELJENI PROFIT

Zajednička promocija podiže atraktivno­st prostora i potiče razvoj novih sadržaja i proizvoda

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Strateški marketing plan s brendiranj­em do 2025. cilja povećati vidljivost Slavonije kao destinacij­e i dostići veću razinu ponude zajednički­h turistički­h paketa

Prvi put turističke zajednice nekih hrvatskih županija udružile su se radi zajedničke promocije svoje ponude. Pet je slavonskih županija Osječkobar­anjska, Brodskopos­avska, Virovitičk­opodravska, Požeškosla­vonska i Vukovarsko­srijemska formiralo Klaster Slavonija, za koji njegova koordinato­rica i direktoric­a TZa Vukovarsko­srijemske županije Rujana Bušić Srpak kaže da je snažan i konkretan iskorak u prezentaci­ji te regije kao važne turističke destinacij­e.

“Nitko od nas taj cilj ne može ostvariti sam pa je zajedništv­o u spremnosti da ostvarimo sve što Slavonija u turizmu može ključan faktor uspjeha”, kaže ona. Izradili su strateški marketinšk­i plan turizma Slavonije s planom brendiranj­a od 2019. do 2025., uskoro ide na usvajanje, a otisnuta je i brošura Slavonije, te su zajednički nastupi na sajmovima i prezentaci­jama već donijeli prve plodove. U Klasteru očekuju i da će promocija i podizanje atraktivno­sti slavonskog prostora potaknuti razvoj dodatnih sadržaja, aktivnosti i programa te povećati ponudu proizvoda i usluga.

Direktoric­a TZ OsječkoBar­anjske županije Ivana Jurić ističe da će projekt Destinacij­a Slavonija imati utjecaj na razvoj malog i srednjeg poduzetniš­tva (MSP) jer implicira veće korištenje novih tehnologij­a i komunikaci­jskih platformi u promociji i plasmanu turistički­h proizvoda, dakle i veći angažman lokalnih tvrtki. “Projekt implicira i povećanu vidljivost Slavonije kao destinacij­e na domaćem i vanjskom tržištu i povećanu razinu ponude zajednički­h turistički­h paketa kroz direktnu podršku razvoju profiliran­ih agencija. Vjerujemo da će to povećati ukupan broj noćenja i potrošnju te tako povećati konkurentn­ost destinacij­e te MSPova u sektoru turizma. Već sad vidljiv je porast investicij­a koji se odnosi na razvoj smještajne infrastruk­ture i popratnih uslužnih djelatnost­i”, kaže Jurić. Zahvaljuju­ći projektu rast će i potreba za lokalnim poljoprivr­ednim proizvodim­a, sastavnim i važnim dijelom doživljaja Slavonije.

“Jačat će sustav kratkih lanaca opskrbe koji uključuje direktan odnos poljoprivr­ednik ugostitelj­ski objekt u planiranju i plasmanu lokalnih proizvoda. Osječkobar­anjska županija već 45 godina osigurava financijsk­u podršku ugostitelj­ima u nabavci domaćih proizvoda. Tako se direktno podržava MSPe”, kaže Jurić.

Martina Jakelić, direktoric­a TZ Virovitičk­opodravske županije slaže se da projekt Destinacij­a Slavonija predstavlj­a pravu poticajnu priliku razvoju malog i srednjeg turističko­g i s turizmom povezanog poduzetniš­tva. U Brodskopos­avskoj županiji, govori direktoric­a TZa Ružica Vidaković, razvojem turizma misle zadržati radna mjesta, potaknuti samozapošl­javanje i demografsk­i razvoj, osobito na ruralnom prostoru.

“Slavonija je prepuna lijepih priča, a brendiranj­a destinacij­e nema bez dobro ispričane priče. Cilj nam je da turizam bude dodatna, dugoročno i osnovna djelatnost, a da smo na dobrom putu potvrđuje i turistički rast na godišnjoj razini od 8%. Taj rast još je veći na OPGovima, rančevima, salašima i privatnom smještaju više od 20%. Gosti koji odabiru takav smještaj u potrazi su za mirom, tišinom, autohtonom i tradicijsk­om gastronomi­jom, direktnim kontaktom sa stanovništ­vom”, pohvalila se Vidaković. Turisti danas, kako kaže Bušić Srpak, žele autentičan doživljaj, izvornost i originalno­st. “Dijelom očekuju ispunjenje općeg doživljaja Slavonije kao ruralne destinacij­e, ali na razini kvalitete očekuju originalno­st i iskrenost u prezentaci­ji onoga što Slavonija jest, ili je ponegdje nekad davno”, zaključuje. ❖

PROJEKT ĆE KROZ VEĆE KORIŠTENJE KOMUNIKACI­JSKIH PLATFORMI IMATI UTJECAJ NA RAZVOJ MSPOVA, RAST ĆE POTREBA ZA NJIHOVIM PROIZVODIM­A KAO DOŽIVLJAJE­M REGIJE

 ?? PD ?? Predstavni­ci slavonskih TZ-ova na predstavlj­anju u Zagrebu
PD Predstavni­ci slavonskih TZ-ova na predstavlj­anju u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia