Poslovni Dnevnik

U tri dana do 10.000 USD recikliran­im hardverom

Uspjeh projekta osječke E-radionice

-

Novi hrvatski proizvod koji svakome omogućuje da izradi vlastitu verziju Amazonovog Kindlea, Inkplate 6, u tri dana na Crowd Supplyju prikupio je traženih 10.000 dolara. Kampanja, koju je organizira­la osječka Do-It-Yourself zajednica E-Radionica, iza koje stoji tamošnja tvrtka Tavu, traje još 39 dana i trenutačno je (petak 27. 12. popodne) preko nje 107 ljudi doniralo 12.375 dolara za Inkplate 6.

Za E-Radionicu to je druga uspješna kampanja grupnog financiran­ja na specijaliz­iranoj platformi za DIY projekte Crowd Supplyju te najbolja, kako u brzini prikupljan­ja sredstava tako i po iznosu.

Inkplate 6 je recikliran­i e-ink ekran kakav koristi Amazon Kindle, koji je E-Radionica doradila da bi se na njega mogao bilo tko spojiti i onda ga upotrijebi­ti za neku novu namjenu. Riječ je o ekranu veličine 6 inča, koji podržava rezoluciju od 800x600 piksela. Sam ekran, za razliku od postojećih ekrana na mobitelima, pruža veći kontrast, lakše je s njega čitati, a i samim time što je riječ o tehnologij­i koja imitira papir, e-inku, troši iznimno malo energije zbog čega je popularan u IoT zajednici. Novi proizvod podržava WiFi, Bluetooth, USB i prijenos podataka preko MicroSD kartice. I sve je to odmah dostupno u novom domaćem proizvodu koji se jednostavn­o prilagođav­a kroz programira­nje u Arduinu, otvorenoj softversko­j platformi koja omogućuje otvoreni

razvoj novih hardverski­h proizvoda. E-Radionica navodi da se njihov novi, recikliran­i hardverski proizvod, može koristiti kao e-okvir za slike, vlastitu verziju ečitača knjiga, ekran za druge DIY projekte koji daje dobru sliku a troši malo energije, zatim e-papirnati raspored ili pak e-papirnati alat za praćenje i slanje informacij­a na društvene medije.

Tvrtka Tavu izgradila je u osam godina oko ERadionice živu IoT DIY zajednicu koja promovira DIY projekte i razvija domaće Arduino proizvode. Razvili su CROduino Basic pločicu, otvorenog koda, tj. može se slobodno prilagođav­ati. U travnju su krenuli s grupnim financiran­jem i prikupili 6466 dolara za svoj LED display.

INKPLATE 6 JE RECIKLIRAN­I E-INK EKRAN KAKAV KORISTI KINDLE. E-RADIONICA TVRTKE TAVU DORADILA GA JE DA BI SE NA NJ MOGAO BILO TKO SPOJITI I RADITI

 ?? PD ?? Novi recikliran­i proizvod može se koristiti kao e-okvir za slike, e-čitač...
PD Novi recikliran­i proizvod može se koristiti kao e-okvir za slike, e-čitač...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia