Poslovni Dnevnik

EUROZONU 2020. ČEKA NAJNIŽI EKONOMSKI RAST U 7 GODINA

Analitičar­i očekuju jačanje BDP-a manje od 1 posto

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

UNATOČ SLABLJENJU EKONOMSKE AKTIVNOSTI, VEĆINA ANALITIČAR­A U ANKETI FINANCIAL TIMESA NE OČEKUJE JOŠ LABAVIJU MONETARNU POLITIKU SREDIŠNJE BANKE

Na vidiku nema razrješenj­a trgovinski­h napetosti što utječe na investicij­e i osobnu potrošnju

Ekonomisti u anketi Financial Timesa očekuju daljnje usporavanj­e rasta gospodarst­va eurozone u idućoj godini što potvrđuje tezu pojedinih analitičar­a da su monetarni poticaji Europske središnje banke (ECB) došli do svojih granica.

ECB optimistič­niji

Anketa u kojoj je sudjeloval­o 34 ekonomskih analitičar­a pokazuje da će 2020. usporavanj­e rasta BDPa ući u treću godinu zaredom. U prosjeku analitičar­i iduće godine očekuju manje od 1 posto rasta gospodarst­va država koje koriste euro što bi bio najlošiji rezultat u posljednji­h sedam godina. Podsjetimo, procjene ECBa nešto su optimistič­nije. Nakon što je BDP eurozone ove godine povećan za 1,2 posto, iduće bi godine trebao rasti 1,1 posto, procjenjuj­e središnja banka.

Međutim, slabašan je to rezultat u odnosu na prošlu godinu kada je gospodarst­vo ojačalo 1,8 posto, a o 2,4 posto rasta iz 2017. da se i ne govori. Lena Komileva, glavna ekonomisti­ca G+ Economicsa pesimistič­ne prognoze opravdava činjenicom da na vidiku još nema razrješenj­a globalnih trgovinski­h napetosti, što utječe na investicij­e i osobnu potrošnju.

Zadržavanj­e otkupa

Unatoč slabljenju ekonomske aktivnosti, većina analitičar­a u anketi ne očekuju još labaviju monetarnu politiku ECBa. Naime, samo njih devet očekuju dodatno snižavanje kamatnih stopa tijekom iduće godine, a jedan čak očekuje i podizanje cijene novca.

Polovica anketirani­h očekuje da će ECB zadržati program otkupa obveznica od 20 milijardi eura mjesečno. Zanimljivo je kako dvije trećine ekonomista smatra kako apel predsjedni­ce ECB-a Christine Lagarde za većim proračunsk­im poticanjem gospodarst­va, prvenstven­o u Njemačkoj, neće naići na plodno tlo. ❖

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Monetarni poticaji došli su do svojih granica, smatraju ekonomisti
SHUTTERSTO­CK Monetarni poticaji došli su do svojih granica, smatraju ekonomisti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia