Poslovni Dnevnik

U Beogradu samo biorazgrad­ive vrećice

Od 1. siječnja dopuštene su isključivo vrećice s aditivima koji potiču brzu razgradnju

-

Ubeogradsk­im trgovinama od 1. siječnja i dalje će se koristiti plastične vrećice, ali biorazgrad­ive, pišu Večernje novosti. Vijećnici Skupštine grada ljetos su usvojili Odluku o uvjetima korištenja vrećica za isporuku robe na mjestu prodaje, prema kojoj se zabranjuju plastične vrećice na području Beograda.

“Plastična vrećica, u skladu s Odlukom o o uvjetima korištenja vrećica za isporuku robe na mjestu prodaje robe i usluga, je vrećica koja mora biti isključivo biorazgrad­iva”, navode za beogradski list iz Sekretarij­ata za zaštitu životne sredine. “Mora sadržavati aditive koji se dodaju u procesu proizvodnj­e za oksidacijs­ku razgradnju i biorazgrad­nju, tako da s vremenom ubrzavaju fragmentac­iju plastičnog materijala u mikrofragm­ente”.

Plastične vrećice u gotovo svim lancima supermarke­ta i drogerija se plaćaju, a ta praksa počela je sredinom prošle godine. To je, prema riječima Gorana Vesića, zamjenika gradonačel­nika Beograda, smanjilo njihovo korištenje za oko 60 posto. Plastične vrećice i dalje se ne naplaćuju u pekarama, knjižarama, ljekarnama i na drugim mjestima. “Uvjeti

koje moraju ispunjavat­i razgradive vrećice utvrđeni su Pravilniko­m o tehničkim i drugim zahtjevima za plastične vrećice. Jedna od akreditira­nih organizaci­ja koja izdaje certifikat o ispunjenim kriterijim­a je Tehnološki fakultet u Novom Sadu.

Za kontrolu korištenja plastičnih vrećica bit će nadležne općinske komunalne inspekcije koje će, ako utvrde nepravilno­sti, izdavati prekršajne naloge poduzetnic­ima, pravnim i odgovornim osobama. Inspekcija će se obavljati po službenoj dužnosti, kao i po prijavama građana.

 ??  ?? Naplata je smanjila korištenje plastičnih vrećica za 60 posto
Naplata je smanjila korištenje plastičnih vrećica za 60 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia