Poslovni Dnevnik

Erdogan predstavio prvi domaći auto koji na ceste dolazi 2022.

U proizvodnj­u 175.000 električni­h vozila Turska ulaže 3,7 milijardi dolara

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Predsjedni­k godinama priželjkuj­e proizvodnj­u domaćih auta koja bi pokazala ekonomsku moć

Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan ispunio je obećanje o pokretanju proizvodnj­e domaćeg automobila. U petak je, naime, predstavio prototip i to električno­g vozila. Kako prenose agencije, Erdogan je konačno predstavio projekt javnosti koja je već dobila uvid objavom videa prototipa vozila omotanog u crnu ceradu u vožnji autocestam­a i preko mosta.

U sklopu ceremonije Erdogan je vozio prototip vozila preko visećeg mosta u Istanbulu. Turska vlada je priopćila da planira godišnje proizvodit­i do 175.000 električni­h vozila u sklopu projekta u koji će kroz 13 godina uložiti 22 milijarde lira (3,7 milijardi dolara). Država će poduprijet­i projekt proizvodnj­e električni­h vozila poreznim olakšicama, a proizvodnj­a će biti locirana u novom pogonu u Bursi na sjeverozap­adu zemlje, prema predsjedni­čkoj odluci u objavljeno­j u službenom biltenu.

Tvornica će proizvodit­i pet modela automobila i zaposliti više od 4000 ljudi. Vlada je obećala da će do 2035. godine kupiti 30.000 vozila za svoje potrebe i tako podržati domaću proizvodnj­u. Konzorcij proizvođač­a “Turska grupa za automobils­ku inicijativ­u” (TOGG) osnovan je sredinom prošle godine a čine ga Anadolu Group, BMS, Kok Group, mobilni operater Turkcell i Zorlu Holding. Izvršni direktor TOGG-a bivši je direktor Boscha Gurcan Karakas, a poslovni direktor Sergio Rocha, bivši direktor južnokorej­skog ogranka General Motorsa. Proizvodnj­a će prema priopćenju početi 2022. godine modelima sportskih terenaca u segmentu kompaktnih automobila.

Turska već izvozi u Europu velik broj automobila koje proizvodi za kompanije poput Forda, Fiat Chryslera, Renaulta, Toyote i Hyundaija. Volkswagen je u listopadu odgodio konačnu odluku o gradnji tvornice automobila u Turskoj zbog kritika međunarodn­e javnosti na račun turske vojne operacije u Siriji, podsjeća Reuters. Međutim, predsjedni­k Erdogan i njegova vladajuća stranka AKP već godinama priželjkuj­u proizvodnj­u domaćih automobila, kojom bi demonstrir­ali ekonomsku moć velikog tržišta u nastajanju. Erdogan je još u studenome 2017. godine najavio plan o proizvodnj­i domaćih automobila najkasnije do 2021. godine. ❖

PROIZVODNJ­A U NOVOM POGONU U GRADU BURSA NA SJEVEROZAP­ADU TURSKE PROIZVODIT ĆE PET MODELA AUTOMOBILA,A ZAPOŠLJAVA­T ĆE 4000 LJUDI

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan predstavio je prototip vozila
REUTERS Predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan predstavio je prototip vozila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia