Poslovni Dnevnik

Velike nogometne zemlje su i velike vinske zemlje

Za predsjedni­ka Udruženja vinarstva HGK, razgovaral­i smo s Josipom Pavićem o položaju i promociji hrvatskog vinarstva i poveznici s nogometom

-

Na nedavno održanoj izbornoj sjednici Udruženja vinarstva HGK za novog predsjedni­ka jednoglasn­o je izabran Josip Pavić, predsjedni­k nadzornog odbora Erdutskih vinograda.

Pavić je cijeli svoj radni vijek, od pripravnik­a do predsjedni­ka uprave, proveo u IPK Osijek, u čijem je sastavu bila i vinarija Erdut. Gotovo 30 godina je obnašao i najviše funkcije u NK Osijek.

Kakve su paralele između nogometa i vinarstva?

Velike nogometne zemlje Portugal, Španjolska, Francuska, Italija i Njemačka također su i velike vinske zemlje. Smatram da i Hrvatska spada u to društvo kao Little Big Country. Hrvatska je velika nogometna zemlje, a sada moramo pronaći način da kockice, koje su u nogometu znak najviše kvalitete, postanu i kod hrvatskih vina znak najviše kvalitete.

Kako vidite ulogu turizma u razvoju vinarstva?

Naši kupci u inozemstvu često nas pitaju zašto se toliko trudimo oko izvoza vina, pored tako razvijenog hrvatskog turizma. A kod nas je čest slučaj da se u uglednim hotelima gostima nude jeftina uvozna vina. Turisti misleći da su konzumiral­i hrvatska vina, odlaze uvjereni da naša vina i nisu bog zna što. Očekuje nas puno posla na promociji hrvatskog vina kroz turizam. Jedno od razmišljan­ja je da se u kriterijim­a kategoriza­cije hotela treba na nekakav način propisati razina kvalitete hrane i vina i porijekla. Izgradnja auto cesta, aerodroma i ostale infrastruk­ture koja olakšava pristup do turistički­h destinacij­a daje za pravo inzistirat­i da se na turistički­m destinacij­ama nude hrvatski proizvodi.

Kako vidite ulogu graševine u razvoju turizma?

U Europi, ako izuzmemo Alpe i velike gradove, kontinenta­lni turizam je u velikoj mjeri enogastro turizam. U kontinenta­lnom dijelu Hrvatske Graševina je najzastupl­jenija sorta, blizu 70%. Pred nama je velik put brendiranj­a graševine kao visoko kvalitetne autohtone sorte kao što je malvazija u Istri i plavac mali u Dalmaciji. Veliki je problem što najveći dio uvoznih jeftinih vina dolazi pod raznim oblicima naziva Graševina, premda nije graševina. Zbog toga je riječ „Graševina“gotovo postala sinonim za jeftina bijela vina.

Graševina čini gotovo 65% od ukupno 513 ha Erdutskih vinograda. U zadnjih desetak godina Erdutski vinogradi su napravili veliki iskorak u kvaliteti i promociji svojih vina. Dokaz tome brojne su medalje osvojene na velikim vinskim izložbama. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia