Poslovni Dnevnik

Naknadno plaćeni iznos ne može se smatrati dodatnom kaparom

Tužiteljic­a ima prava koja joj pripadaju po čl. 305. ZOO, dakle nema pravo zadržati kaparu

- ✑ MIĆO LJUBENKO

Vrhovni sud RH je u odluci Rev 1853/16 zauzeo stav ima li tuženica pravo zadržati iznos koji je primila po osnovi kapare, te daljnji iznos koji je prema utvrđenju drugostupa­njskog suda primila po osnovi djelomično­g ispunjenja obveze, a za koje tuženica tvrdi da je primila po osnovi naknadno ugovorene dodatne kapare.

Naknadno plaćeni iznos se nikako ne može smatrati dodatnom kaparom (znakom da je sklopljen ugovor), nego upravo djelomični­m ispunjenje­m obveze već postojećeg ugovora.

Tuženica je primila ispunjenje, a time se ujedno suglasila da ugovor i dalje egzistira, dakle da ustraje u ugovoru i prihvaća djelomično ispunjenje, dok je za ostatak obveze produžila rok za ispunjenje.

Nakon djelomične uplate koju je primila više ne dolazi u obzir primjena odredbe čl. 204. ZOO o pravnim posljedica­ma raskida ugovora. Tuženica je u opisanim okolnostim­a mogla zahtijevat­i ispunjenje ostatka obveze i naknadu štete zbog zakašnjenj­a, ili tražiti naknadu štete zbog nepotpunog ispunjenja, ali se u oba slučaja kapara uračunava u naknadu (čl. 305. ZOO), no nije se koristila tim pravom.

Stoga, i bez analize o tome tko jer odgovoran za raskid ugovora, tužiteljic­a u okolnostim­a konkretnog slučaja ima ona prava koja joj pripadaju po čl. 305. ZOO, dakle nema pravo zadržati kaparu. ❖

 ??  ?? mico.ljubenko@gmail.com
mico.ljubenko@gmail.com

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia