Poslovni Dnevnik

Hrvatske tvrtke s dovoljno robe iz Kine na zalihama

Kompanije poput Končara, Rimac Automobila i Mirnovca za sada bez posljedica

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Problema će biti ako se situacija oduži i zalihe roba ponestanu, isto vrijedi i za one koji robu dobivaju brodom

Situacija oko epidemije koronaviru­sa je već dobrano uzdrmao kinesko, azijsko, a lagano i globalno gospodarst­vo što se ogleda u smanjenim procjenama gospodarsk­og rasta te padu cijene nafte. Iako Hrvatska nema neke izrazito velike gospodarsk­e suradnje s Kinom, činjenica je da su i mnoge naše tvrtke i projekti vezani uz dobavljače ili partnere iz Kine te bi im ozbiljni poremećaji trgovinski­h tokova zbog pandemije, ili čak i straha od nje, mogli prouzročit­i ozbiljnije ekonomske probleme. Iz Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK), a koja od nedavno ima svoj inozemni ured i u kineskom Šangaju, ističu da do sada nisu zaprimili nikakve informacij­e od hrvatskih tvrtki koje posluju na s kineskim tržištem zbog problema uzrokovani­h koronaviru­som. “Zbog smanjenog prometa putnika veliki broj aviokompan­ija obustavila je letove do sredine ili kraja veljače, a i one kompanije koje lete smanjile su broj letova. Smanjenje broja letova utjecalo je i na ograničenj­e prometa roba. No budući da se cijela situacija dijelom preklopila s praznicima kineske Nove godine, koji su u Kini počeli krajem siječnja, a kada je prekid poslovnih aktivnosti kineskih tvrtki uobičajen u ovo doba godine, naše tvrtke koje posluju s njima, još uvijek nisu uočile veće posljedice.

One će biti vidljive, ako se novonastal­a situacija oduži i zalihe roba ponestanu. One tvrtke koje dopremaju robu brodskim prijevozom isto tako još nisu mogle osjetiti novonastal­u situaciju.

Za sada možemo potvrditi da su zbog novonastal­e situacije odgođeni svi sajmovi i događanja planirani za veljaču i ožujak, ali za događanja od travnja nadalje još nije poznato hoće li se održati.

Utjecaj na kinesko gospodarst­vo, a posljedičn­o i na bilateraln­u razmjenu između naše dvije zemlje ovisi o daljnjem razvoju situacije, odnosno o trajanju posebnih mjera nastalih uslijed širenje zaraze koronaviru­som”, kažu nam u HGK. Jedna od hrvatskih tvrtki koja ima i proizvodnj­u u Kini je Končar grupa koja s kineskim China XD Electric imaju tvornicu za proizvodnj­u visokonapo­nske opreme.

XD ima tržišnu kapitaliza­ciju od 17,3 milijarde kuna, u Kini zapošljava preko 14 tisuća radnika, a bave se distribuci­jom električne energije i proizvodnj­om elektroene­rgetske opreme.

“Grupa Končar pomno prati zbivanja u Narodnoj Republici Kini vezana uz koronaviru­s, kao i upute Svjetske zdravstven­e organizaci­je te ostalih mjerodavni­h institucij­a. Također, s našim poslovnim partnerima iz Kine, razmatramo najbolja rješenja u slučaju daljnjeg širenja korona virusa”, kažu nam iz Končara.

S NAŠIM POSLOVNIM PARTNERIMA IZ KINE, RAZMATRAMO NAJBOLJA RJEŠENJA U SLUČAJU DALJNJEG ŠIRENJA KORONA VIRUSA’, PORUČUJU IZ KONČAR GRUPE

Iako nemaju tamo vlastitih tvornica, iz Kine dolazi i gotovo sva sirovina i gotovi proizvodi pirotehnič­ke tvrtke Mirnovec. Franjo Koletić, direktor Mirnovec Pirotehnik­e, ističe da oni ne očekuju neke probleme u poslovanju zbog mogućeg poremećaja trgovine s Kinom. “Mi smo trenutno u fazi dogovora isporuka za kraj godine, a kada se ostvari većina našeg godišnjeg prihoda u segmentu pirotehnik­e. Vjerujem da će se situacija u narednim danima i tjednima smiriti, a svakako do kraja godine”, kaže Koletić te priznaje da mu je koronaviru­s ipak malo poremetio planove jer je ovih dana planirao ići u Kinu na dogovor s poslovnim parterima oko proizvodnj­e i dostave pirotehnik­e za Mirnovec.

“Za sada ću odgoditi to putovanje, a u slučaju da pandemija potraje, ne moram čak niti ići tamo nego ću posao dogovoriti elektronsk­i. Sama isporuka robe nije opasna jer je jasno da virusi ne mogu preživjeti u kontejneri­ma na moru 50-ak dana koliko roba putuje iz Kine do Hrvatske.

Iako, moram priznati da imam iskustva s ovakvom situacijom jer sam prije par godina bio na putu u Kini kad se pojavila slična pandemija Sarsa. Nisam ni tada imao nekih ozbiljniji­h problema na putu, no čini mi se da se oko ove korone digla globalno veća strka nego što je tada bilo slučaj sa Sarsom. S Kinom je izravno povezan i najveći aktualni infrastruk­turni projekt u Hrvatskoj, Pelješki most, gdje je izvođač kineska korporacij­a koja posao odrađuje s više stotina kineskih radnika, a i najveći dio građevinsk­ih blokova mosta se doprema brodovima iz Kine. U Hrvatskim cestama (HC), koje su investitor i nadzornik projekta, ističu da obzirom da su sve aktivnosti u realizacij­i projekta jasno definirane dinamičkim planom koji je sastavni dio ponude, ugovorni rok u ovom trenutku za njih, kao investitor­a, nije upitan. “Na tjednim koordinaci­jama detaljnije će biti raspravlje­na novonastal­a situacija koju pomno pratimo, međutim ista trenutno nema isključivo­g utjecaja na naše gradilište. Naravno da kao investitor radova imamo razumijeva­nje za probleme nastale uslijed koronaviru­sa, međutim skoro svi radnici izvođača nalaze se na gradilištu, a brod s konstrukci­jom mosta plovi prema Hrvatskoj”, kažu u Hrvatskim cestama. Dodaju da je izvođač radova svojim postupanje­m prethodno i unaprijed poduzeo sve potrebne mjere kojima je spriječena mogućnost potencijal­ne ugroze gradilišta, u zdravstven­om smislu.

“Zaštita na gradilištu je uspostavlj­ena, mjere su poduzete i provode se sukladno jasnim naputcima. Svi dionici u izgradnji upoznati su s potrebnim postupanje­m te eventualni­m mjerama sukladno potrebi. Hrvatske ceste d.o.o. na raspolagan­ju su svim nadležnim tijelima za bilo kakve dodatne aktivnosti za koje se eventualno ustanove da su potrebne, a u cilju maksimalne zaštite”, ističu u HCu. ❖

O KINI OVISI I PROJEKT PELJEŠKOG MOSTA,A ONI PORUČUJU KAKO JE ZAŠTITA NA GRADILIŠTU USPOSTAVLJ­ENA, MJERE PODUZETE I PROVODE SE SUKLADNO NAPUTCIMA

 ??  ??
 ?? MARKO PRPIĆ/PIX ?? Franjo Koletić, direktor Mirnovec Pirotehnik­e
MARKO PRPIĆ/PIX Franjo Koletić, direktor Mirnovec Pirotehnik­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia