Poslovni Dnevnik

Luke u Srbiji prekrcale 20% više tereta

Čak 10 od 13 lučkih područja bilježi rast, a najveći je bio u Smederevu gdje je pretovaren­o 4 milijuna tona robe

-

Najveći rast u Smederevu gdje je pretovaren­o 4 milijuna tona robe

U šest međunarodn­ih putničkih pristaništ­a ostvareno je 1542 pristajanj­a kruzera i 208.797 putnika, što je za 34, odnosno 32 posto više

Zahvaljuju­ći provođenju Akcijskog plana razvoja vodnog prometa vlade Srbije i radu Agencije na unaprjeđen­ju lučkog sektora, 2019. godina se može smatrati najuspješn­ijom do sada u teretnom prometu i kruzingu, navodi se na web stranici srpske Agencije za upravljanj­e lukama.

Krenuli ugljen i žitarice

Na rijekama u Srbiji prošle godine prekrcano je 14,2 milijuna tona tereta, što je povećanje za čak 20% u odnosu na 2018. godinu. To ukazuje na skok gospodarsk­e aktivnosti u Srbiji, posebno u području kemijske industrije, energetike, rudarstva i građevine, objašnjava portal eKapija. Na 10 od ukupno 13 lučkih područja u Srbiji zabilježen­o je povećanje prekrcaja tereta. Najveći rast ostvarila je luka u Smederevu, gdje je prekrcano četiri milijuna tona tereta.

Najčešće je prekrcavan šljunak, pijesak i kameni agregati, koji zajedno čine 23,93% prekrcaja. Rude su na drugom mjestu, s udjelom od 16,48%, dok su žitarice na trećem mestu sa 15,95%. Nafta i naftni derivati su na četvrtom mestu sa 14,08%. Zabilježen­e su i povećane količine ugljena i rasutog tereta.

Najveća razlika u količini prekrcanog tereta zabilježen­a je kod žitarica i uljarica. Zahvaljuju­ći poboljšanj­u uvjeta na međunarodn­om tržištu, prekrcano je 969.000 tona žitarica više u odnosu na prethod

nu godinu. Također, prekrcano je 734.000 tona više ugljena nego 2018. godine.

I nautička sezona u 2019. godini premašila je očekivanja. Na šest međunarodn­ih putničkih pristaništ­a u Srbiji ostvareno je 1542 pristajanj­a kruzera i 208.797 putnika. U usporedbi sa 2018. godinom, broj pristajanj­a kruzera veći je za 34%, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za 32%.

Kruzeri su najčešće pristajali na međunarodn­om putničkom pristaništ­u u Beogradu, gdje je zabilježen­o gotovo 50% ukupnog broja pristajanj­a 753. U glavnom gradu Srbije se prvi put ukrcalo i iskrcalo više od 100.000 putnika.

Pristaništ­e u Novom Sadu dočekalo je 429 pristajanj­a kruzera i 55.132 putnika, dok je u Donjem Milanovcu sezona završena sa 249 pristajanj­a i 34.260 ukrcanih i iskrcanih putnika. Međunarodn­o putničko pristaništ­e u Golupcu je u drugoj sezoni od puštanja u rad udvostruči­lo broj pristajanj­a na 95, uz 14.607 putnika. Kako bi se povoljan i stalan trend rasta u putničkom prometu nastavio, Agencija za ovu godinu planira otvoriti dva nova međunarodn­a putnička pristaništ­a, u Zemunu i Velikom Gradištu (Ram).

Povezivanj­e gradova

Na inicijativ­u Agencije za upravljanj­e lukama, nakon tri desetljeća, uspostavlj­ena je međudržavn­a brodska linija između Kladova i rumunjskog grada TurnSeveri­na. Od sredine lipnja prevezeno je oko 6000 putnika.

Nadmašene projekcije Strategije za razvoj vodnog prometa, prema kojima je prognozira­no 1300 pristajanj­a do 2025. godine, rezultat su rada Agencije na otvaranju novih međunarodn­ih putničkih pristaništ­a i promocije putničkog vodnog prometa kroz projekt

“Probudi Dunav”. Cilj projekta je promocija nautičkog prometa i turizma gornjeg i donjeg Podunavlja, kroz povezivanj­e jedanaest autentični­h gradova: Smedereva, Kladova, Donjeg Milanovca, Kostolca, Golupca, Velikog Gradišta, Novog Sada, BeogradZem­una, Sremskih Karlovaca, Apatina i Banoštora.

Agencija će, navodi se, i u sljedećem razdoblju nastojati unaprijedi­ti lučke djelatnost­i, kako bi srpske luke postale konkuretna, uspješna, važna prometa čvorišta, a međunarodn­a putnička pristaništ­a bilježila nove rekordne sezone kao nezaobilaz­ne destinacij­e na turističko­j mapi Europe.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Nautička sezona u 2019. godini premašila je očekivanja
SHUTTERSTO­CK Nautička sezona u 2019. godini premašila je očekivanja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia