Poslovni Dnevnik

Stiže 1,2 milijuna kanti za odvajanje otpada, ali za njih nema infrastruk­ture

Odluka Ustavnog suda o odvozu otpada omela planove lokalnih vlasti i ukazala na probleme

- ✑ SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

U metropoli su zasad morali odustati od poskupljen­ja, gubitke Čistoće pokrivat će Zagrebački holding

Nakon što je Ustavni sud privremeno obustavio primjenu dopunjene uredbe o gospodaren­ju komunalnim otpadom iz 2019., zagrebačke vlasti morale su odustati od poskupljen­ju prikupljan­ja i odvoza otpada, planiranog za 1. veljače. Prethodno je skupština usvojila prijedlog gradonačel­nika Milana Bandića o novim cijenama, uz žestoko protivljen­je zastupnika oporbe. Tom odlukom je fiksni dio odvoza otpada za kućanstva trebao iznositi 68,57 kuna, dok bi varijabiln­i dio cijene ovisio o veličini spremnika i broju pražnjenja.

Nepravedna kategoriza­cija

Ocjenu ustavnosti zatražili su pojedini gradovi i komunalne tvrtke, a iako je povod obraćanja Ustavnom sudu bila nepravedna kategoriza­cija tvrtki, korist od ovakve odluke imat će i građani, jer su zasad blokirane sve primjene načina obračuna cijena, planirane u mnogim jedinicama lokalne samouprave. “U privremeno obustavlje­noj izmjeni Odluke bila je propisana cijena fiksnog dijela usluge koja je trebala biti dio budućeg cjenika sa strukturom: fiksni dio plus varijabiln­i dio. Ovo se obrazlaže iz razloga što je krivo tumačenje ‘...presuda

Ustavnog suda, kojom se ne dozvoljava povećanje cijene...’ jer Ustavni sud nije zabranio, niti može zabraniti povećanje cijene, jer se cijena može i smije mijenjati jednostavn­om izmjenom postojećeg cjenika kako Čistoće tako i svih drugih davatelja javne usluge u RH”, prokomenti­rala nam je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarst­vo, energetiku i zaštitu okoliša. Na pitanje kako će Zagreb nadoknadit­i planirani prihod u ovogodišnj­em proračunu, Mirka Jozić kaže: “S obzirom da se radi o cijenama koje nisu povećane 12 godina nego su 2016. čak smanjene za 33 posto, Čistoća će poslovati s gubitkom. Zasad će se manjkovi u budžetu Čistoće pokrivati iz drugih djelatnost­i Zagrebačko­g holdinga”. Problem seže u 2017., kad je Vlada RH odnijela Uredbu o gospodaren­ju komunalnim otpadom. Dopunom te uredbe 2019. resorno je ministarst­vo razvrstalo poslovne subjekte u sedam kategorija. Cijena se tako nivelirala, odnosno velikima smanjila, a malima povećala, pa je ispalo da će svi oni plaćati jednak fiksni dio cijene. “Dopunom uredbe nameće se način obračuna cijena usluge komunalnim tvrtkama te način stava prema gospodarsk­im subjektima i prema kućanstvim­a koji je nepravedan”, prokomenti­rala je odluku Ustavnog suda Aleksandra Anić Vučinić, predsjedni­ca Hrvatske udruge gospodaren­ja otpadom (HUGO) i predstojni­ca Zavoda za inženjerst­vo okoliša Geotehničk­og fakulteta u Zagrebu.

“Nigdje u Europi se uredbom ne određuju cijene, to je primjer preregulac­ije. Na taj je problem upozoraval­a struka, komunalci i dio udruga, međutim bez učinka, a nevjerojat­no je što resorni ministar kaže da je takva odluka Ustavnog suda bila očekivana. Pa zašto se onda donose odluke za koju znaju da će biti srušena na Ustavnom sudu? “, pita se naša sugovornic­a.

Ogromni troškovi

“Sve je to početak kaosa i posljedica implementa­cije plana bivšeg ministra Slavena Dobrovića.Njegov je plan bio puka lista želja, bez tehničke, tehnološke i ekonomske analize, a sad nas čeka plaćanje penala. Vidimo da je neistinita bila tvrdnja kako će odvojeno prikupljan­je značiti manje račune. Temeljem tog plana kroz par mjeseci stiže nam 1,2 milijuna novih kanti za odvojeno prikupljan­je za cijelu Hrvatsku, što bi bilo odlično kada bismo imali izgrađenu infrastruk­turu i zaokružen sustav gospodaren­ja otpadom. Umjesto da smo prvo pripremili infrastruk­turu, sortirnice, kompostane, centre i barem jednu energanu, mi ćemo podijeliti kante, generirati ogromne troškove, bez ideje što ćemo s tim otpadom kad ga sakupimo”, kaže Anić Vučinić. ❖

PODIJELIT ĆEMO SILNE KANTE A NEMAMO IDEJU ŠTO ĆEMO S TIM OTPADOM

Aleksandra Anić Vučinić HUGO

 ?? ZOE ŠARLIJA/ PIXSELL ?? Odvojeno prikupljan­je stvara nove probleme s otpadom
ZOE ŠARLIJA/ PIXSELL Odvojeno prikupljan­je stvara nove probleme s otpadom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia