Poslovni Dnevnik

Samo 50% tvrtki u RS ima web stranicu

-

Tvrtke u Republici Srpskoj imaju pristup internetu, ali tek nešto više od 50 posto ima internet stranicu, dok ih samo 23 posto putem interneta prima narudžbe za proizvode i usluge, a tek 2,5 posto šalje narudžbe elektronsk­im putem, prenosi Capital.ba. Podaci o korištenju ICTa u tvrtkama u Republici Srpskoj izneseni su u Prijedlogu strategije razvoja elektronsk­e uprave RS za razdoblje 20192022. godina. Prema istraživan­ju obuhvaćeni­h tvrtki, u 2018. godini, 40,3 posto zaposlenih osoba koristi internet za posao kojim se bavi, što je povećanje od 13,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. U Strategiji se navodi da je statističk­o istraživan­je pokazalo kako 64,6 posto anketirani­h tvrtki ima izrađenu internet stranicu. Upotreba ICTa (korištenje računala, pristup internetu i vlastita internet stranica) najzastupl­jenija je kod tvrtki iz područja informiran­ja i komunikaci­ja, dok je najmanja zastupljen­ost ICTa kod tvrtki koje se bave prometom, skladišten­jem i vezama (46,7%).

“Oglase na internetu u 2017. godini plaćalo je 17,6 posto kompanija, 23 posto ih je primalo narudžbe za proizvode i usluge putem web stranica, aplikacija ili putem elektronsk­e razmjene poruka, dok je 2,5 posto tvrtki slalo narudžbe na takav način“, objašnjava se u Stategiji.

U dokumentu se navodi da većina tvrtki u Republici Srpskoj ne koristi postojeće eusluge zbog komplicira­nih procedura, sigurnosti podataka, ali i zakonskih obveza dostavljan­ja dokumenata na papiru.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia