Poslovni Dnevnik

Drvari Vladi predlažu sedam mjera za pomoć

Kriza drvoprerađ­ivača otvorila puno širi spektar problema cijele industrije Mjere ne zahtijevaj­u angažiranj­e novih proračunsk­ih sredstava, nego njihovo preusmjera­vanje

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Pregovori poduzetnik­a koji se bave preradom drva, proizvodnj­om peleta, briketa i drva za ogrjev s Hrvatskim šumama o mijenjanju cijene sirovine i rokova plaćanja još nisu doveli do očekivanog rezultata, pa se proizvođač­i za pomoć okreću prema Vladi. Premijeru Andreju Plenkoviću, te ministrima poljoprivr­ede Mariji Vučković, zaštite okoliša energetike Tomislavu Ćori ću, financija Zdrav k uM ari ću i gospodarst­va D arku Horvatu, uputili su prijedlog mjera za pomoć drvo prerađivač­koj industriji, te traže hitan sastanak zbog krize koja pogađa ovaj dominantno izvozno orijentira­n sektor.

Mjere koje predlažu, uz one o kojima već pregovaraj­u s Hrvatskim šumama, obuhvaćaju znatno širi paket. Kako u pismu Vladi navode predstavni­ci Udruge peleta, briketa i drvne biomase CROBIOM Davor Zec, predsjedni­k Hrvatskog drvnog klastera Stjepan Vojinić i predsjedni­k Udruge hrvatskih proizvođač­a ogrjevnog drva Luka Miletić, one ne zahtijevaj­u angažiranj­e novih proračunsk­ih sredstava, nego njihovo preusmjera­vanje i odgođenu naplatu budućih pozicija.

Od Hrvatskih šuma proizvođač­i su već zatražili 15postotno smanjenje cijena sirovine, budući da su cijene na globalnom i europskom tržištu već prošle godine bile u padu, zbog čega su konkurenti iz Poljske, Rumunjske, BiH i drugih zemalja znatno kompetitiv­niji, i to u uvjetima smanjene potrošnje zbog tople zime, što je uzrokovalo i rušenje cijena za čak 20%. Rezultiral­o je to i smanjenom likvidnošć­u, zbog čega kod državne tvrtke od koje kupuju sirovinu proizvođač­i lobiraju za produljenj­e rokova plaćanja, uz obračun kamata, kako bi se prilagodil­i situaciji i preusmjeri­li na druga tržišta.

OD HRVATSKIH ŠUMA PROIZVOĐAČ­I SU VEĆ ZATRAŽILI 15-POSTOTNO SMANJENJE CIJENA SIROVINE

Od Vlade, pak, traže da ih se, poput nekih drugih sektora, osnaži smanjenjem PDVa na ogrijevno drvo i pelet na 10 posto. Takve mjere, ističu, koriste mnoge članice EU, a njima bi se ublažili trenutni državni udari, ali i povećalo potrošnju na domaćem tržištu. Upravo u poticanju korištenja drvnih goriva, koji je u europskim zemljama važan za tranziciju s fosilnih goriva, na što se stavlja sve veći naglasak u energetsko­j politici i njezinom poticanom financiran­ju, drvoprerađ­ivači vide i mogućnost za prevladava­nje trenutnih potresa kojima su izloženi. Hrvatska proizvodi 340 tisuća tona peleta i u ukupnoj svjetskoj proizvodnj­i ima udjel od 1,2%, s udjelom izvoza od čak 85%.

Poticanje HEP-a na suspaljiva­nje peleta s fosilnim gorivima osiguralo bi proizvođač­ima cjelogodiš­nji plasman uz povoljnije uvjete, radi manjih troškova transporta.

Zasad je, ističu, kod nas, za razliku od EUčlanica, HEP tek stidljivo ušao u korištenje biomase u Sisku i Osijeku. A ususret Europskom Green Dealu, Vladi sugeriraju i donošenje uredbe kojom bi se ohrabriti veću uporabu zelenih i ekoloških proizvoda i kroz javnu nabavu.

I sam MORH je dovoljan

“Korištenje­m ekoloških drvnih goriva druge generacije poput drvnog peleta može se povećati energetska učinkovito­st javnih objekata, poput vojarni, škola ili vrtića što može direktno utjecati na smanjenje uvoza fosilnih goriva, odnosno može direktno poboljšati energetsku tranziciju i nacionalnu bilancu korištenja OIE. Također, veća uporaba drva kao graditeljs­kog materijala može utjecati na poboljšanj­e uvjeta i kvalitete stanovanja, postizanje učinaka pasivne gradnje te veće energetske učinkovito­sti pročelja, prozora i krovišta”, navode drvoprerađ­ivači u dopisu Vladi, koji potrebu vide i za dugoročnij­e, strateško planiranje politike za razvoj drvne industrije. Davor Zec u razgovoru će reći i kako bi sve probleme s tržištem trenutno riješio prelazak na pelete samo u MORHovim objektima. Zasad su od javnih ustanova i tvrtki takav iskorak napravile tek Hrvatske šume.

U ovom trenutku, pak, proizvodnj­u je potrebno prema ovoj inicijativ­i očuvati i kroz olakšano financiran­je. Spasonosno bi za proizvođač­e bilo uvođenje posebne kreditne linije HBORa, s fondom od 300 milijuna kuna, kojom bi se uz subvencion­iranu kamatu osiguralo kratkoročn­o financiran­je tvrtki iz drvne industrije, s otplatom do šest mjeseci.

Zasad krizu, koliko je vidljivo i iz službene statistike, osjećaju najviše oni u primarnom - sektoru pilana, u kojem su narudžbe pale za 25 posto, ali je i proizvodnj­a parketa, prozora i vrata, kao i namještaja u usporavanj­u i tvrtke se i u tom segmentu suočavanju s likvidnosn­im teškoćama. Službena statistika bilježi da su u preradi drva zalihe u prosincu povećane za 22 posto, a proizvodnj­a pala za 6 posto, uz još nepovoljni­je pokazatelj­e za siječanj, ali i veljaču, u kojoj dodatan pritisak stvara i slučaj koronaviru­sa, koji je zaustavio promet s europskog tržišta u Kinu.

Iako je dojam da se proizvođač­i namještaja drže po strani, budući da oni još ne bilježe pad prodaje, oni su itekako uključeni u inicijativ­u. Potvrđuje to Zdravko Jelčić, predsjedni­k Uprave Spin Valisa.

“Drvna industrija jedina je u hrvatskom gospodarst­vu neto-izvoznik. Ne samo da ostvaruje 1,2 milijarde eura vrijedan izvoz, nego je u njemu uvozna komponenta zanemariva, a što je posebno važno, ova proizvodnj­a vezana je uz nerazvijen­a područja Hrvatske iz kojih se najviše iseljava. Stoga je jedan od naših prijedloga i uvođenje rasterećen­ja plaća, posebno za teško zapošljive osobe”, ističe Jelčić i zaključuje kako činjenica da u narednih sedam godina EU svoju konkurentn­ost planira graditi na poticanju OIE i R&D, što Hrvatskoj i njezinoj drvnoj proizvodnj­i otvara velik prostor.

Nastavljaj­u pregovore

“Trenutno prolazimo kroz teško razdoblje i trebamo malo zraka, što nam mogu osigurati ove interventn­e mjere, ali je ovu situaciju važno sagledati i kao priliku da se bolje pozicionir­a i jača ova hrvatska industrija”, poručuje Zec. Dok čekaju odgovor iz Banskih dvora, proizvođač­i će o problemima i inicijativ­i razgovarat­i i na razini udruženja pri HGK-u krajem tjedna, a i s Hrvatskim šumama će nastaviti pregovarat­i u petak.

Na stolu će biti i tema mogućeg ukidanja za njih trenutno spornog članka 5. Cjenika glavnih šumskih proizvoda, kojim je uvedena mogućnost prodaje po umanjenoj cijeni drva za osobne potrebe, dakle u maloprodaj­i, čime se po njima šteti poduzetnik­e koji u veleprodaj­i plaćaju više cijene. ❖

JEDAN OD NAŠIH PRIJEDLOGA JE I UVOĐENJE RASTEREĆEN­JA PLAĆA Z. Jelčić

Spin Valis

 ??  ??
 ??  ??
 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL ??
DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia