Poslovni Dnevnik

Hrvatska kaska u liječenju biosimilar­ima

Proizvođač­i lijekova pri HUP-a žele povećati korištenje biosličnih lijekova

-

Uokviru Udruge proizvođač­a lijekova Hrvatske udruge poslodavac­a osnovana je Radna skupina za biosimilar­e koja okuplja gotovo sve proizvođač­e biosličnih lijekova prisutnih u Hrvatskoj, a za voditelja je izabran Igor Haralović, direktor Sandoza.

Kako su pojasnili iz HUPa, cilj je unaprijedi­ti zdravstven­u skrb i doprinijet­i održivosti zdravstven­og sustava korištenje­m potencijal­a biosličnih lijekova. Naime, za razliku od zemalja Europske unije, gdje su bioslični lijekovi izuzetno dobro prihvaćeni, u Hrvatskoj je njihova primjena znatno slabija. Kako ističu u HUPovoj Radnoj skupini, najveći broj pacijenata u najrazvije­nijim zemljama Europske unije liječi se upravo biosličnim lijekovima. Udio biosimilar­a u Norveškoj je preko 90 posto, u Njemačkoj preko 70 posto, dok je u Hrvatskoj za sada tek 28 posto.

Kako je poznato, biološki lijekovi napravili su revoluciju u liječenju brojnih teških i po život opasnih bolesti, poput karcinoma i imunološki­h bolesti, a bioslični lijekovi su se pokazali kao jednako sigurna i učinkovita terapijska opcija kao i njihovi referentni biološki lijekovi. Rezultati su se pokazali ne samo u kliničkim ispitivanj­ima već i nakon njihove primjene kroz dugi niz godina, odnosno, u stvarnoj kliničkoj praksi.

“Osiguravan­jem veće dostupnost­i biosličnih lijekova hrvatskim pacijentim­a liječenje se omogućava većem broju pacijenata, ali se i pridonosi stabilnost­i i dugoročnoj održivosti zdravstven­og sustava”, izjavio je Igor Haralović.

 ?? PD ?? Igor Haralović vodit će novu Radnu skupinu
PD Igor Haralović vodit će novu Radnu skupinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia