Poslovni Dnevnik

SVAKI DAN SAVJETI KAKO ORGANIZIRA­TI RAD OD KUĆE

Odvojite vrijeme i za edukaciju, sad su najtraženi­je o održavanju konkurentn­osti

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Online edukacije pružaju niz prednosti - veću slobodu u biranju tema, dostupnost, veći komfor i niže troškove

Društveno poduzeće Brodoto, koje je 2014. godine osnovano u Zagrebu i 2017. dobilo poslovnicu i u Beogradu, tržišni je lider u domeni edukacija o alternativ­nim izvorima financiran­ja. S obzirom na to da svijet na- stoji spriječiti širenje bolesti uzrokovane koronaviru­som, veliki broj ljudi u karanteni će, između ostalog, imati priliku usavršiti svoja znanja, izbrusiti vještine i naučiti nove stvari, u čemu pomažu online edukacije. Prema povratnim informacij­ama koje je Brodoto prikupio od poduzetnik­a, online edukacije najbolje je prolaziti dok su zaposlenic­i na radnom mjestu, s obzirom na to da se koncentrac­ija nakon radnog vremena znatno smanjuje.

Društvena odgovornos­t

“U ovom trenutku bismo preporučil­i edukacije koje su prvenstven­o usmjerene na održavanje, a zatim i na povećanje poslovne konkurentn­osti i održivosti, što je ključno u ovim neizvjesni­m vremenima. Tu prvenstven­o mislimo na vještine vezane uz poslovno planiranje i održivost zato što je većina poduzetnik­a u strahu od sutra. Upravo zato smo tražili povratne informacij­e drugih poduzetnik­a te našu seriju online radionica prilagodil­i njihovim potrebama”, ističe direktor Damir Šoh. Online edukacije, kaže, pružaju niz prednosti u odnosu na ‘tradiciona­lne’ oblike razmjene znanja, što uključuje puno veću sloboda u biranju tema, dostupnost bez obzira na lokaciju, veću razinu komfora jer možete sudjelovat­i iz vlastite fotelje, snižavanje troškova provedbe, mogućnost uključivan­ja eksperata koji fizički ne mogu biti na istom mjestu, te smanjenje ugljičnog otiska, odnosno negativnog utjecaja na okoliš jer nema emisija CO2 koje su nužne ako sudionici moraju putovati na edukaciju. “Odlično iskustvo u ovom pogledu bila je naša posljednja online Crowdfundi­ng Academy o alternativ­nim izvorima financiran­ja, čime smo omogućili istovremen­o sudjelovan­je sudionika i eksperata iz cijele regije. Od 2020. godine sve naše edukacije prilagođen­e su provedbi putem online alata, čime uključujem­o sudionike bez obzira na njihovu lokaciju te umanjujemo ugljični otisak provedbe samih edukacija. Ovakav oblik edukacija u trenutačno­j situaciji predstavlj­a, nažalost, i jedini mogući oblik, stoga pozivamo sve poduzetnik­e da nam se pridruže”, navodi Šoh. U timu je osam članova, redovito u svoj rad uključuju i pripadnike iz cijelog svijeta, a njihov rad je strateški fokusiran na regionalna tržišta, s time da agencija sudjeluje i u brojnim međunarodn­im razvojnim projektima koji su usmjereni na pružanje podrške ranjivim skupinama, te razvoju ekosustava društvenog poduzetniš­tva u ruralnim regijama Središnje Europe. “Usluge koje nudimo klijentima prvenstven­o su usmjerene na razvoj poslovanja poduzetnik­a i poduzetnič­kih potpornih institucij­a. Specijaliz­irani smo za poslovno planiranje, marketing i podršku kompanijam­a i institucij­ama u povećanju financijsk­e i komercijal­ne održivosti te društvene odgovornos­ti”, navodi direktor. Online edukacije koje Brodoto provodi namijenjen­e su razvoju vještina za konkurentn­o i društveno odgovorno poduzetniš­tvo, a uključuju teme poput izvora financiran­ja (financijsk­a održivost), efikasne promocije (komercijal­na održivost), optimizaci­je poslovanja korištenje­m online alata, društveno odgovornog poduzetniš­tva te crowdfundi­ng i promotivni­h kampanja.

Uključuju i mlade

Kako direktor Damir Šoh, rado uključuju mlade i osobe koje rade s mladima zato što smatraju da tu leži izvor sjajnih poduzetnič­kih ideja, ali i potreba za ovakvim vještinama. Osim spomenutog programa edukacije Crowdfundi­ng Academy koji je od prošle godine dostupan i u online obliku, kako bi odgovorio na lokalne izazove, Brodoto je pokrenuo prvu regionalnu konferenci­ju o društveno odgovornom poslovanju – Impact Conference, pruža podršku beskućnici­ma kroz projekt Invisible Zagreb te inicira razvoj održivih otočkih zajednica kroz projekt Stonefish Hill.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Direktor Brodotota Damir Šoh kaže da su seriju online radionica sada dodatno prilagodil­i potrebama poduzetnik­a DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL
Direktor Brodotota Damir Šoh kaže da su seriju online radionica sada dodatno prilagodil­i potrebama poduzetnik­a DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia