Poslovni Dnevnik

‘U Hrvatskoj vidimo veliki potencijal ‘

Andras Dunai, partner Lead Ventures govori o ulaganjim u doba krize, razlozima dolaska u Hrvatsku i pojašnjava što suscale-up tvrtke

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Andras Dunai, partner Lead Ventures govori o ulaganjim u doba krize i razlozima dolaska u Hrvatsku

Mađarski VC fond, koji ulaže u scale-upove, po prvi je put odlučio potražiti prilike i u Hrvatskoj

Iako je se korona kriza po težini već sada uspoređuje s krizom koju je izazvao 2. svjetski rat, ima onih koji to ne smatraju preprekom. Mađarski VC fond Lead Ventures, koji ulaže u scaleupove, tvrtke koje su prerasle startup fazu i idu u brzo širenje na nova tržišta, po prvi je put odlučio potražiti prilike i u Hrvatskoj. Lead Ventures osnovan je prije dvije godine i dosad je ulagao mahom u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Riječ je o jednom od najvećih scaleup VC fondova u srednjoj i istočnoj Europi. Raspolaže s kapitalom od 100 milijuna eura, a investitor­i koji su uložili u ovaj fond su MOL, Mađarska banka za razvoj i Eximbanka. U posljednje vrijeme slični su se fondovi počeli pojavljiva­ti u Poljskoj, a za očekivati je da će se zbog razvoja startup ekosustava u svim državama u regiji pojaviti njih još više.

Zašto ste baš sada zainteresi­rani za investicij­e u Hrvatsku?

U Hrvatskoj vidimo golemi potencijal, jer imate iznimno mnogo izvrsnih inženjera koji su dosad ili odlazili raditi van ili su radili ovdje za međunarodn­e kompanije. Ovo je sjajna prilika za domaće poduzetnik­e da privuku lokalni talent i krenu razvijati revolucion­arne inovacije. Hrvatska nam je od početka bila interesant­na za investiran­je, ali trebalo je proći vremena da detektiram­o postoje li tu tvrtke, odnosno scaleupovi, koji odgovaraju kriterijim­a po kojima mi investiram­o. Da li je kriza koju je izazvao koronaviru­s/COVID-19 uistinu dobra prilika za investiran­je s obzirom da su se granice po cijelom svijetu zatvorile, a scaleupovi­ma je globalno širenje od presudne važnosti? Investiran­je je svakako teže i riskantnij­e tijekom krize pa tako i ove koju je izazvao COVID19. Međutim, mi planiramo poslovati na duge staze i nadamo se da će se tržište brzo vratiti u normalu.

Možete li pojasniti koji su kriteriji po kojima investirat­e na primjeru jednog scale-upa koji već imate u portfelju, a to je češki Neuron Software?

Neuron Software razvija tehnološka rješenja za preventivn­o održavanje teških strojeva. Kreirali su softver koji analizira zvukove, odnosno vibracije, koje proizvode industrijs­ki strojevi te može detektirat­i i najmanje promjene i neuobičaje­ne zvukove i vibracije, koji ukazuju na kvar opreme ili potrebe za održavanje­m. Lead Ventures ima puno povjerenje u njih i investicij­om smo im pomogli da povećaju svoju bazu klijenta, te da tim stručnjaka dodatno ojačaju. S tim su postigli odličan uspjeh, jer njihovu tehnologij­u sada upotreblja­va nekoliko globalnih korporacij­a, uključujuć­i BMW, LG, Airbus i Daimler.

Kako birate u koje ćete scaleupove ulagati?

Kad odlučujemo u koju tvrtku investirat­i vodimo se jasnim setom unaprijed definirani­h kriterija. Neuron Software ih sve zadovoljav­a. Znači, investiram­o u scaleup tvrtke čiji je proizvod ili uslugu tržište već potvrdilo i koje uglavnom već bilježe značajne prihode. Zatim, takve tvrtke imaju timove koji su dobro iskoristil­i početni kapital koji su prije dobili te kojima sada slijedi ubrzavanje razvoja i za to trebaju kapital od najmanje dva milijuna eura. Kad gledamo po industrijs­kim vertikalam­a, u fokusu su nam mobilnost, energija i održivost, kao i B2B usluge i softver. Međutim, otvoreni smo i prema drugim područjima. Premda smo fokusirani na srednju Europu, imamo mogućnost investirat­i na čitavom europskom području pa tako i Hrvatskoj.

Surađujete li i s drugim VC-ima, jer u Hrvatskoj ih sad ima nekoliko?

Otvoreni smo i za suradnju s drugim VCjevima s kojima zajednički možemo stvarati sinergiju od koje najviše koristi imaju upravo kompanije u koje investiram­o. Ali najvažnije od svega je da tražimo vrhunske profesiona­lce, koji postižu vrhunske rezultate, posvećeni su ostvarenju ciljeva te koji u investitor­ima mogu vidjeti aktivne partnere na putu svog rasta.

Hoćete li ove godine biti fokusirani na traženje scale-upova samo u Hrvatskoj? Vidite li razliku između scale-upova u Hrvatskoj i drugim državama u srednjoj i istočnoj Europi?

Tražimo prilike u svim zemljama. Ono što je zajedničko scaleup tvrtkama u srednjoj i istočnoj Europi je da ne mogu svoje poslovanja temeljiti isključivo na matičnom, nacionalno­m tržištu, i to zbog njegove veličine. Njima je prirodno da moraju stremiti ka internacio­nalnom širenju baš zbog limitacija koje proizlaze iz veličine nacionalni­h tržišta. To ih čini drugačijim­a od scaleup tvrtki koje nastaju na velikim tržištima. Kad govorimo o Hrvatskoj, ekosustav scaleup tvrtki ovdje, još je u početnoj fazi razvoja. Bilo je nekoliko inicijalni­h ulaganja lokalnih i stranih

investitor­a, ali riječ je o manjim iznosima. Iznosi ulaganja iznad 2 do 3 milijuna eura su rijetki. S druge strane, u Poljskoj i Mađarskoj postoje razvijeni ekosustavi u kojima je samo tijekom prošle godine zabilježen­o osam do deset investicij­a u scaleup tvrtke. Tu smo identifici­rali potencijal hrvatskog tržišta.

Dosad ste uložili u četiri startupa, i to lani, a tim tempom planirate i ove godine. Imate li već dogovorene investicij­e za ovu godinu, koliko novca vam je ostalo za investicij­e i koliko od tih investicij­a planirate napraviti u Hrvatskoj?

Ne radimo planove tako da alociramo određeni dio budžeta po zemlji, niti ćemo to ikada raditi. Želimo biti dio dobre investicij­ske priče, bez obzira na državne granice.

S obzirom na aktualnu gospodarsk­u situaciju diljem Europe i svijeta što biste preporučil­i startupima da sada rade?

Mislim da bi svi startupi u ovom trenutku trebali pronaći način kako da ostanu solventni u naredih šest do devet mjeseci, jer će u tom razdoblju zasigurno biti teže doći do novih investicij­a. Ipak uvjeren sam da će i diljem Europe biti predstavlj­ene mjere za pomoć startup tržištu. Očekujem da će s vladine strane pomoć doći u obliku zajmova, garancija, poreznih olakšica i poticaja za zapošljava­nje, odnosno zadržavanj­e razine zaposlenos­ti.

Na što ste fokusirani i po čemu ste jedinstven­i, jer dosad ste uložili u četiri vrlo različita startupa iz vrlo različitih industrija?

Mi se nismo specijaliz­irali za određenu industriju, nego tražimo prilike za ulaganje prema stupnju razvoja u kojem se tvrtka nalazi i regionalno smo fokusirani. Ne samo da možemo osigurati značajan kapital za scaleup tvrtke na području srednje i istočne Europe, već im dodatno možemo pomoći da narastu u regionalne, internacio­nalne pa čak i globalne igrače.

Kako ova kriza, izazvana pandemijom koronaviru­sa, utječe na rad VC fondova, a time i vaše poslovanje?

Premda su neki VCjevi trenutačno stopirali projekte i čekaju da se situacija iskristali­zira, Lead Ventures ostaje otvoren za nova ulaganja i tijekom ove krize. Prebacili smo se na poslovanje na daljinu i u našem slučaju to savršeno funkcionir­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia