Poslovni Dnevnik

Kusturica od RS nezakonito dobio 180.000 eura za Andrićgrad

-

Ministarst­vo trgovine i turizma Republike Srpske, prema zaključku vlade, prošle godine je dodijelilo 350.000 KM (oko 180.000 eura) tvrtki Andrićgrad iz Višegrada, izvan svih pravila i zakonskih procedura, pokazuje nalaz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, javlja portal Capital.ba.

Većinski vlasnik Andrićgrad­a je Emir Kusturica, poznati redatelj i prijatelj Milorada Dodika, člana Predsjedni­štva BiH, koji ga je nakon izbora imenovao za savjetnika.

Naime, vlada RS je za vrijeme Javnog natječaja za financiran­je projekata u području turizma i ugostitelj­stva obvezala resorno ministarst­vo da izvan procedure izbora najboljih projekata Kusturici dodjeli bespovratn­a sredstva od 350.000 KM.

Tvrtka Andrićgrad nije se niti mogla natjecati jer je jedan od uvjeta za prijavu bio dokaz o plaćenim poreznim dugovima, a Kusturica Republici Srpskoj duguje oko 175.000 KM.

Na miješanje u izbor i dodjelu sredstava upozorila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u revizorsko­m izvještaju Ministarst­va i trgovine RS za prošlu godinu. Kako su naveli, ministarst­vo je sredstva Andrićgrad­u dodijelilo prema zaključku vlade RS što nije u skladu s članom 5. Uredbe o uvjetima i kriterijim­a za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

Iako Kusturica nema namjeru platiti porez, vlast u RS godinama bezpogovor­no pomaže Andrićgrad u koji je uložila desetke milijuna maraka, objašnjava portal. Tako je ove godine uložila 2,5 milijuna KM, a od 2011. godine u taj projekt je “upumpala” oko 13 milijuna maraka. Usto, Kusturici se kroz Andrićev Institut dodjeljuju stotine tisuća maraka iz proračuna.

 ?? PD ?? Vlada se umiješala u dodjelu sredstava na natječaju na kojem Kusturica nije mogao sudjelovat­i jer duguje za porez
PD Vlada se umiješala u dodjelu sredstava na natječaju na kojem Kusturica nije mogao sudjelovat­i jer duguje za porez

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia