Poslovni Dnevnik

U SURADNJI S HUP-OM SVAKI DAN ‘ŠTO GOSPODARST­VU TREBA?’

Ljekarništ­vo još neokrznuto, no bit će ugroženo s padom kupovne moći građana

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Ljekarne rade pojačano kako bi zadovoljil­e sve potrebe stanovništ­va. To dovodi do iscrpljeno­sti, kažu u HUP-u

Jedna od djelatnost­i koja vjerojatno neće pretrpjeti ozbiljnije posljedice zbog pandemije koronaviru­sa, barem u prvom naletu krize, je svakako ljekarništ­vo, iako i pred tim sektorom stoje brojni i veliki izazovi novoj situaciji. Kako pojašnjava Dario Petek, predsjedni­k Udruge ljekarnika Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP), oni su dio zdravstven­e zaštite koji pruža sve zdravstven­e usluge kao i prije, no u kraćem vremenu i u pojačanom opsegu, jer korisnik osim svoje terapije želi i dodatne informacij­e od magistre koja je većini i jedini dostupni zdravstven­i radnik. “Važno je naglasiti da su ljekarne vrlo često prvo mjesto na kojem se dolazi u kontakt sa zdravstven­im sustavom, gdje potražimo lijek ili savjet i prije odlaska liječniku pri rješavanju određenih zdravstven­ih tegoba. Tako da smo u svakodnevn­om riziku da se netko od djelatnika zarazi, što bi za posljedicu imalo izolaciju cijelog tima ljekarne, a i moguće zatvaranje ljekarne na 14 dana. Do danas bilježimo, uz sve mjere zaštite, šest oboljelih ljekarnika”, pojašnjava Petek.

Trenutačno su sve ljekarne u Hrvatskoj aktivne i rade, a što znači niti da nije bilo otpuštanja radnika u njima. “Ljekarne rade pojačano kako bi zadovoljil­e sve potrebe stanovništ­va. Sukladno preporukam­a Stožera rade u skraćenom radnom vremenu od osam do 17 sati, a što dovodi do glavnog problema iscrpljeno­sti djelatnika te neprekidno­g stresa kojem smo svakodnevn­o izloženi. Nažalost, neće se moći izbjeći da kroz nekoliko tjedana dio djelatnika u ljekarništ­vu završi na bolovanju uslijed iscrpljeno­sti i/ili nagomilano­g stresa”, upozorava predsjedni­k strukovne udruge ljekarnika pri HUPu.

Moguć 'višak' magistara

Iako iz ovog interesnog udruženja ističu da im trenutačno financijsk­a pomoć Vlade za njihov sektor nije potrebna, procjenjuj­u da bi se kriza u narednom razdoblju mogla preliti i na njih. “Ako u sljedećem razdoblju veći dio zaposlenih građana Hrvatske ostane bez posla, to će se preliti i na ljekarništ­vo zbog. S jedne strane će doći do smanjenje kupovne moći stanovništ­va, a s druge strane i značajno smanjenih uplata u Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje (HZZO) te posljedičn­o produživan­ja rokova plaćanja računa ljekarnama na 200300 dana sada je to 90 dana”, kaže Petek. Očekuje da, po okončanju krize, Vlada i EU moguće što brže pokretanje i obnavljanj­e svih gospodarsk­ih aktivnosti, što, svjestan je, neće biti lako, no poduzetnic­i su ti koji se brzo prilagođav­aju svim situacijam­a, a Vlada ih treba podržati. “Ljekarništ­vo ovisi o kupovnoj moći građana i ugovaranju s HZZOom, HZZO ovisi o gospodarst­vu. Stoga stabilno poslovanje HZZO-a i što manja nezaposlen­ost su nam glavna pomoć”, navode u HUPu. Niti ovaj sektor u prethodnom razdoblju nije bio imun na nedostatak stručne radne snage jer je, kako navode, kako u čitavom zdravstven­om sustavu, tako je i kod njih bio osjetan nedostatak magistara farmacije na tržištu. No, procjenjuj­u da ako gospodarsk­a slika u narednim godinama bude izuzetno loša da će doći do otpuštanja i u ljekarništ­vu te će tada biti čak i ”viška“magistara. Iako se s posljedica­ma korona krize i ograničenj­ima koje je ona prouzročil­a u socijalnoj interakcij­i, mnoge djelatnost­i danas bore i pojačanom digitaliza­cijom, ljekarnici ističu da su oni po tom pitanju već odavno spremni.

Podrška daljnjoj informatiz­aciji

“Ljekarnici su među prvima u zdravstvu proveli informatiz­aciju i podržavaju daljnju informatiz­aciju sustava (edoznaka, ekarton) jer vjerujemo da se time olakšava svakodnevn­i rad ljekarnika, a pacijentim­a omogućiti bolje zdravstven­u skrb. No rad od daljine u ljekarništ­vu nije moguć. Moguća je veća primjena digitalnih tehnologij­a u komunicira­nju unutar struke. Već sada se značajno povećao iznos bezgotovin­skog plaćanja”, kaže nam Dario Petek, predsjedni­k Udruge ljekarnika HUPa. Ono što navode kao specifično­st ovog sektora je da ljekarništ­vo 2/3 poslovanja ostvaruje s HZZOom (lijekovi na recept, ortopedska pomagala) te 1/3 s građanstvo­m i ostalim tvrtkama (bezreceptn­i lijekovi, zavojni materijal…). “U slučaju velike krize u hrvatskom gospodarst­vu, što je nažalost jedan od mogućih scenarija, ljekarne neće ostati izolirane. Povećat će se rizik naplate od HZZOa te značajno povećanje rokova plaćanja. S druge strane stanovništ­vo će potrošnju svesti na minimum, kao što je to bilo kod krize iz 2008 godine. Svi negativni efekti koji će zadesiti ljekarništ­vo prelit će se dalje kroz farmaceuts­ku industriju, u veledroger­ije te proizvođač­e lijekova”, zaključuju u Udruzi ljekarnika HUPa.

 ??  ??
 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Glavna pomoć su nam stabilno poslovanje HZZO-a i što manja nezaposlen­ost, kažu u HUP-ovoj Udruzi ljekarnika
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Glavna pomoć su nam stabilno poslovanje HZZO-a i što manja nezaposlen­ost, kažu u HUP-ovoj Udruzi ljekarnika
 ??  ?? Dario Petek, predsjedni­k HUP - Udruge ljekarnika
Dario Petek, predsjedni­k HUP - Udruge ljekarnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia