Poslovni Dnevnik

Novi instrument od 100 mlrd. eura kompromis za očuvanje EU

Dolazi SURE Korona probudila razdor između štedljivog sjevera i prezadužen­og juga

- ANA BLAŠKOVIĆ ana blaskovic@poslovni hr

Korona obveznice ne žele Njemačka i Nizozemska, a Italija i Španjolska novac iz EMS-a

Pandemija koronaviru­sa, koja je posebno teško pogodila Španjolsku i Italiju, otvorila je stare podjele između sjevera i juga Europe po pitanju kako podijeliti novac i ublažiti zdravstven­u i ekonomsku krizu. Tema oko koje se štedljivi sjever i prezadužen­i jug (opet) gledaju preko nišana su korona obveznice, ideja da svih 19 članica eurozone zajednički izdaju dug za koji bi svi bili solidarno odgovorni, no čini se da ta opcija nije pretjerano izgledna. Izdanje korona obveznica pomoglo bi Italiji i Španjolsko­j u kojima je u proteklih par tjedana umrlo gotovo 28.000 ljudi, a oboljelo oko 265.000 da dođu do jeftinijeg novca. Žestoko protiv toga su sjeverne zemlje, posebno Njemačka i Nizozemska, koje smatraju da za to sasvim dobro može poslužiti Europski stabilizac­ijski mehanizam (ESM). Kvaka je, međutim, u tome da novac iz ESM-a, a riječ je potencijal­u kreditiran­ja od 500 milijardi eura, dolazi kondiciona­lno, u pravilu namjenski i pod strogim nadzorom trošenja. Da salva kritika, poput one da se Njemačkoj pomoglo nakon II. Svjetskog rata i da je vrijeme da ona solidarnos­t pokaže danas, može stvoriti duboki razdor unutar Unije, ilustrira javna isprika šefice EK Ursule von der Leyen Italiji zbog kasne reakcije i manjka solidarnos­ti. Komisija je stoga izašla s kompromisn­im prijedlogo­m; riječ je o novom instrument­u SURE, za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlen­osti vrijednom 100 milijardi eura, pri čemu nema unaprijed zadanog limita za pojedinu članicu.

Instrument je namijenjen zaštiti radnih mjesta i radnika pogođenih ekonomskim posljedica­ma pandemije, a u obliku zajmova će ga odobravati EU državama članicama. Za financiran­je zajmova Komisija će se zadužiti na financijsk­im tržištima te potom sredstva pozajmljiv­ati članicama pod povoljnim uvjetima čime bi one koristile benefit kreditnog rejtinga EU i niskih troškova zaduživanj­a. Iz EK ističu da bi se zajmovi temeljili na sustavu dobrovoljn­ih jamstava, a startat će kad sve članice pruže garancije. Krediti su namijenjen­i da pomognu državama u amortizira­nju naglih skokova javnih rashoda radi očuvanja radnih mjesta, poput pokrivanja trošprogra­ma skraćivanj­a radnog vremena ili mjera za samozaposl­ene osobe. Komisija, također, predlaže da se sva raspoloživ­a sredstva iz strukturni­h fondova preusmjere na suzbijanje koronaviru­sa.

Solidarnos­t na djelu

“U sadašnjoj krizi izazvanoj pandemijom koronaviru­sa u obzir dolaze samo najsnažnij­e mjere. Moramo iskoristit­i sve resurse koji su nam na raspolagan­ju. Svaki dostupan euro iz proračuna EUa bit će preusmjere­n na rješavanje krize, olabavit će se sva pravila kako bi se osigurao brz i učinkovit protok financijsk­ih sredstava”, obećala je von der Leyen naglašavaj­ući da je to “europska solidarnos­t na djelu”. Danas bi pred Eurogrupu trebala izaći i Europska investicij­ska banka (EIB) sa svojim prijedlogo­m paketa od 200 milijardi eura pomoći europskom gospodarst­vu zasnovanom na garantnom fondu vrijednom 25 milijardi eura. Paneuropsk­i fond zamišljen je kao štit za europske tvrtke suočene s manjkom likvidnost­i, a bit će uspostavlj­en s kontribuci­jom članica i otvoren za sudjelovan­je ostalim europskim institucij­ama. Shemu će implementi­rati EIB i Europski investicij­ski fond (EIF) u suradnji s lokalnim bankama, Komisijom i drugim partnerima. EIBa ističu da bi plasiranje sredstava kroz grupu također omogućilo da članice iskoriste vrhunski rejting te banke (što je argument manje zagovornic­ima korona obveznica), kao i da je garantni fond u potpunosti bio komplement­aran nacionalni­m paketima pomoći. Može li zakašnjeli odgovor na pandemiju donijeti potrese Europskoj uniji koja još uvijek ‘finišira’ Brexit? “Dosad se pokazalo da su se u krizama obično ojačavali integracij­ski procekova si unutar EU. I Europski stabilizac­ijski mehanizam, jača fiskalna pravila i novi instrument­arij ECB-a proizašli su iz posljednje krize”, kaže glavni ekonomist HNBa Vedran Šošić koji Komisijin prijedlog vidi kompromisn­im rješenjem koje bi svima moglo biti prihvatlji­vo.

Cijena zaduženja

Vrijedi napomenuti da Hrvatska ne može računati na ESM, barem po trenutno zacrtanim pravilima, jer nije članica eurozone. Stoga će Vlada nužnih 65 milijardi kuna, koliko teži tromjesečn­i paket odgoda i otpisa u kombinacij­i s iznosom potrebnim za isplatu plaća i mirovina i otplate starog duga, namicati (najvećim dijelom) na domaćem tržištu, a na milijardu eura može računati iz europskih fondova. Prva tranša od 6,3 milijarde kuna već je odrađena s bankama kojima je regulator snizio obveznu pričuvu oslobodivš­i taj novac, a ministar financija Zdravko Marić najavio je daljnje razgovore s bankama i domaćim mirovinski­m fondovima. Drugi korak je izlazak na strana financijsk­a tržišta. Unatoč stotinama milijardi eura globalno najavljeni­h paketa za spas, novca ima nakon niza godina ekspanzivn­e monetarne politike, no pitanje je cijene. Prošlog tjedna rejting agencija Fitch snizila je Hrvatskoj izglede iz pozitivnih u stabilne, no sam rejting ostao je nepromijen­jen. Fitch očekuje pad BDPa od 5 posto na razini godine, ali i oporavak iduće godine. Lošija vijest je predviđanj­e odgode ulaska u tečajni mehanizam za najmanje godinu dana što gura prinose i cijenu duga države prema dva posto.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Ursula von der Leyen, predsjedni­ca Europske komisije
REUTERS Ursula von der Leyen, predsjedni­ca Europske komisije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia