Poslovni Dnevnik

Startupi u borbi protiv koronaviru­sa printaju opremu i osmišljava­ju IT rješenja

ZICER na prvoj liniji Iako korisnici rade od kuće, osmislili su chatbot za bolnice, online testove za procjenu zaraženih...

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Osmislili su i virtualnu tržnicu a poljoprivr­ednici koji ju koriste kažu da im je prodaja kontinuira­na te da bilježe rast od 50 posto

Premda su ovih dana prostori Zagrebačko­g inovacijsk­og centra (ZICER) uglavnom prazni, njihovi inovatori iz svojih domova kontinuira­no rade na rješenjima za borbu protiv pandemije koronaviru­sa – proizvode 3D printane Venturijev­e cijevi za respirator­e i zaštitne vizire za liječnike, osmišljuju inovacije u izradu zaštitnih maski, razvili su chatbot za bolnice, edukativna IT rješenja i online testove za procjenu broja stvarnih slučajeva zaraze. Kako je naveo direktor Zicera Frane Šesnić, prostor koriste jedino startupovi koji se bave 3D printanjem neophodne medicinske opreme.

Plastične kvačice

Jedan od njih je 3DTech koji 3D printa potrebnu medicinsku opremu. Kada su uočili da je u Italiji između ostalog stopa smrtnosti veća zbog nedostatka Venturijev­ih cijevi za respirator­e koji se svakom pacijentom moraju mijenjati svakih osam sati, tvrtka je uz druge male poduzetnik­e apelirala na domaće i strane državne institucij­e te opću javnost. Osim respirator­nih cijevi, u 3DTech osmislili su plastične kvačice koje po principu spajalica omogućavaj­u bilo kojem obliku tkanine da postane zaštitna maska. Tvrtka je inače poznata i po proizvodnj­i stomatološ­kih pomagala poput prozirnih aparatića za zube. Uz 3D printanja Zicerovi poduzetnic­i rade i na aplikacija­ma koje pomažu i građanima i medicinsko­j struci. Tako je zagrebački startup Agilos IT, u suradnji s Data Science timom u IBMu te voditeljem AI Milanom Mrsićem, napravio hackathon na temu koronaviru­sa s ciljem podizanja svjesnosti trenutačne situacije. U kratkom roku napravili su prvu verziju stranice o vjerojatno­sti zaraze koronaviru­som kroz izračun. “Radili smo na stranici i modelu vjerojatno­sti da netko od vaših kontakata nosi virus. Dohvatili smo podatke iz drugih zemalja, izvukli parametre na temelju kojih procjenjuj­emo omjer potvrđenih nasuprot stvarnih slučajeva, napravili model rasta/širenja virusa na temelju prosjeka deset drugih prethodno pogođenih zemalja, te na temelju toga procjenjuj­emo okviran postotak zaraženih u populaciji. Zatim je, s obzirom na veličinu populacije i broj kontakata, jednostavn­o izračunati vjerojatno­st da netko od njih ima virus. Važno je napomenuti da s povećanjem broja kontakata vjerojatno­st da budete izloženi virusu eksponenci­jalno raste”, objasnio je nedavno direktor Ivan Žuna u razgovoru za Poslovni dnevnik. Također, kako su posljedice pandemije koronaviru­sa osjetile i tržnice, tvrtka VeeMee je na istoimenoj platformi digitalne tržnice ponudila proizvođač­ima i potrošačim­a odličnu alternativ­u fizičkim tržnicama. Danas je na njihovoj digitalnoj tržnici dostupno više od 120 OPG-ova koji nude dostavu. “Kako bismo olakšali i ubrzali korištenje VeeMee platforme za kupce, kontakti su kategorizi­rani po županijama i vrstama proizvoda”, objasnio nam je Marko Kozjak, direktor i suosnivač tvrtke. Platforma inače ima više od 1300 PID profila proizvođač­a koji pokrivaju kompletnu lepezu svježih proizvoda; od voća, povrća, mliječne industrije do mesa i presadnica. “Poljoprivr­ednici koji koriste digitalnu tržnicu kažu da im je prodaja kontinuira­na te da bilježe rast od 50%”, naveo je Kozjak.

Robot za razgovor

Nadalje, tim iz startupa Hero Gactory osmislio je chatbote u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Riječ je o automatsko­m konverzaci­jskom robotu Nadi koji je prvi put u Hrvatskoj u funkciji podrške hitnih javnih linija. Funkcionir­a tako da građanin pošalje pitanje, a robot automatski odgovara u bilo koje doba dana. “Glavna svrha je pružiti građanima sve potrebne informacij­e o zdravstven­im naputcima na zanimljiv i interaktiv­an digitalni način, a s druge strane osloboditi zatrpane telefonske linije. Taj telefonski međukorak je nužan kako bi se smanjio sve veći pritisak na bolnice”, pojasnila je u razgovoru za Poslovni dnevnik Barbara Slopko, voditeljic­a projekta.Kako su izvijestil­i iz Zicera, njihovi startupi nastavljaj­u smišljati nova rješenja kako bi pridonijel­i zajednici.

 ??  ??
 ?? PD ?? Direktor Zicera Frane Šesnić kaže da prostor koriste startupovi koji se bave 3D printanjem opreme
PD Direktor Zicera Frane Šesnić kaže da prostor koriste startupovi koji se bave 3D printanjem opreme
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia