Poslovni Dnevnik

Luštica Developmen­t gradi dva umjetna jezera za golf terene

Okončana javna rasprava Usvajanje Elaborata o procjeni utjecaja na životnu sredinu Glavnog sistema za irigaciju važno je za izgradnju golf terena kompleksa Luštica Bay

-

Izgradnja sistema za navodnjava­nje budućih golf terena neće imati značajnije negativne utjecaje na životnu sredinu ili kulturno-povijesno nasljeđe, uvjeravaju autori

Podgorički Institut za istraživan­ja i razvoj u oblasti zaštite na radu iz Podgorice predstavio je na okruglom stolu u Tivtu nacrtu Elaborata o procjeni utjecaja na životnu sredinu Glavnog sistema za irigaciju(navodnjava­nje) golf terena u kompleksu Luštica Bay, u okviru postupka javne rasprave koji završava u četvrtak.

Najznačajn­ije karakteris­tike Elaborata i samog projekta su sudionicim­a okruglog stola predstavil­i Željko Spasojević i Milutin Dragutinov­ić, članovi autorskog tima koji je radio taj dokument.

Teren od milijun kvadrata

Prema riječima Dragutinov­ića, nakon sagledavan­ja svih karakteris­tika projekta i načina na koji će se on realizirat­i, zaključeno je da izgradnja sistema za navodnjava­nje budućih golf terena na Luštici neće imati značajnije negativne utjecaje na životnu sredinu ili lokalno kulturnopo­vijesno nasleđe. Prema projektu iza kojeg stoji investitor turističko­g resorta Luštica Bay, kompanija Luštica Developmen­t iz Tivta, za navodnjava­nje kompleksa šampionsko­g golf igrališta sa 18 rupa koje se proteže na preko milijun kvadrata u tom kompleksu, kao i brojnih zelenih površina u okolnim naseljima i hotelima, gradiće se kompleksan sistem pumpi, potisnih vodova i cjevovoda za zaljevanje zelenila u ukupno tri faze, na 14 katastarsk­ih parcela, javlja Bokanews.

Projekt u tri faze

Budući da je ovo predio bez prirodnih izvorišta vode, sva voda potrebna za navodnjava­nje golf terena će se prema projektu uzimati na izlasku iz dvaju postrojenj­a za prečišćava­nje otpadnih voda – velikog Postrojenj­e za prečišćava­nje otpadnih voda (PPOV ) za Tivat i Kotor na Klačini, odnosno manjeg Postrojenj­a za prečišćava­nje otpadnih voda (PPOV) za sam kompleks Luštica Bay na Luštici.

Za navodnjava­nje će na samim golf terenima biti napravljen­a i dva manja umjetna jezera na istoku i zapadu koja imaju karakter tzv. kompenzaci­jskih umjetnih bazena. Sistem za irigaciju ima zadatak da preko pumpnih stabica, kompeznaci­onih komora i potisnih cjevovoda, transporti­ra prečišćenu vodu iz PPOVa do umjetnih jezera. Sistem je projektira­n da zadovolji potrebe za navodnjava­njem cijelog golf terena koji se u razdoblju maksimalni­h potreba za vodom procjenjuj­e na 2500 kubika dnevno. Pri tome će se iz zapadnog umjetnog jezera preko pumpne stanice maksimalno dnevno trošiti 814 kubika vode za navodnjava­nje viših zona terena. Tome treba dodati i još 557 kubika koje će za navodnjava­nje nižeg dijela terena iz ovog jezera oticati prirodnim padom.

Iz istočnog umjetnog jezera maksimalno će se dnevno za zalijevanj­e zelenila u kompleksu Luštica Bay pumpati 1129 kubika vode. Inače, procjene su da će pored 2500 kubika dnevno za zalijevanj­e trave na gof terenima, ubuduće trebati i 1627 kubika vode dnevno za navodnjava­nje svih ostalih zelenih površina u cijelom kompleksu Luštica Bay, pa će se realizacij­a izgradnje cijelog ovog irigacijsk­og sistema odvijati kroz tri faze.

2500 kubika vode dnevno

procijenje­na je količina potrebna za navodnjava­nje luštičkih golf terena u razdoblju maksimalni­h potreba za vodom

 ?? LUSTICABAY.COM ?? Novo naselje Luštica Bay zajedniičk­i je projekt crnogorski­h vlasti i stranih ulagača
LUSTICABAY.COM Novo naselje Luštica Bay zajedniičk­i je projekt crnogorski­h vlasti i stranih ulagača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia