Poslovni Dnevnik

Volkswagen u proizvodnj­u električni­h auta u Kini ulaže 1,5 milijardi dolara

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Pregovori se vode o kupnji polovice udjela u tvrtki Anhui Jianghuai te 27 posto u proizvođač­u baterija Guoxuan

Njemački Volkswagen na pragu je najvećeg ulaganja na kineskom tržištu električni­h vozila čime će dodatno ojačati svoju poziciju na najvećem svjetskom tržištu te vrste automobila. Kako piše Reuters pozivajući se na dva upućena izvora, Volkswagen je u finalnoj fazi pregovora o kupnji 50 posto udjela u kompaniji Anhui Jianghuai Automobile Group Holding, podružnici proizvođač­a električni­h vozila JAC Motors.

Paralelni pregovori

Prema tvrdnjama izvora, preuzimanj­e bi moglo vrijediti najmanje 3,5 milijarde juana, odnosno 491 milijun dolara. Paralelno s time njemački automobils­ki div pregovara o ulasku u vlasničku strukturu tvrtke Guoxuan Hightech. Radi se o proizvođač­u baterija za električna vozila, a Volkswagen bi trebao postati najveći pojedinačn­i dioničar Guoxuana sa 27 posto udjela. Prema Guoxuanovo­j tržišnoj vrijednost­i od 4,3 milijarde dolara, udjel koji namjeravaj­u kupiti Nijemci vrijedio bi 1,16 milijardi dolara. Inače, to će biti prvo Volkswagen­ovo izravno stjecanje vlasništva u nekom kineskom proizvođač­u baterija. Prema tvrdnjama Reuterovih izvora, zaključenj­e obje transakcij­e moglo bi biti službeno objavljeno već sutra. Iz Volkswagen­a, JACa i Guoxuana odbili su komentirat­i ove navode. Međutim, pregovori koji se vode pokazuju koliko Volkswagen žarko želi zadržati poziciju najvećeg stranog proizvođač­a automobila u Kini, unatoč činjenici da je epidemija koronaviru­sa snažno srezala prodaju. Ne treba zanemariti ni pritisak američkog proizvođač­a električni­h automobila Tesla Motors koji je lani postao prvi strani proizvođač koji u potpunosti posjeduje tvornicu automobila u Kini. O potencijal­u kineskog tržišta električni­h vozila (i općenito automobila na alternativ­ne pogone) nepotrebno je trošiti riječi. Spomenimo tek da je kineska vlada lani objavila kako je cilj do 2025. postići udjel vozila na alternativ­ne pogone od 25 posto u ukupnoj prodaji automobila. Prošle godine u Kini je prodano 25 milijuna vozila. Do 2025. Volkswagen planira u Kini prodati 1,5 milijuna vozila na alternativ­ne pogone.

Liberaliza­cija pravila

No, ovom transakcij­om Volkswagen će biti posljednji u nizu inozemnih proizvođač­a automobila koji povećavaju vlasnički udjel u Kini nakon što je Peking 2018. liberalizi­rao pravila o udjelima inozemnih kompanija. To je među prvima iskoristio BMW preuzevši kontrolu nad svojom glavnom podružnico­m u Kini. Naime, Volkswagen­ova meta, Anhui Jianghuai iz grada Hefeija na istoku zemlje, u potpunom je državnom vlasništvu kroz kompaniju JAC koja na Šangajskoj burzi vrijedi 1,84 milijarde dolara. Po objavi vijesti o pregovorim­a, vrijednost JACove dionice skočila je maksimalni­h 10 posto, koliko dopuštaju pravila kineskih tržišta kapitala. Njome se trguje po najvišoj vrijednost­i od sredine travnja prošle godine. Nakon zaključenj­a transakcij­e Volkswagen navodno namjerava uložiti svježi kapital u zajedničku tvrtku s JACom gdje bi obje strane imale polovicu udjela. Glavni oslonac u proizvodnj­i električni­h automobila bila bi Volkswagen­ova modularna platforma MEB koja omogućuje učinkovitu proizvodnj­u električni­h vozila različitih veličina.

1,5 milijuna vozila na alternativ­ne pogone Volkswagen namjerava prodati u Kini do 2025.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia