Poslovni Dnevnik

Zašto zemlja ne može uzgojiti dovoljno hrane za vlastite potrebe?

Apsurd Hrvatska uvozi hranu u vrijednost­i 3,5 mlrd. eura i samodostat­ni je s manje od 70%

- ZVJEZDANA BLAŽIĆ Neovisna konzultant­ica

Poljoprivr­eda i prehramben­a industrija su jedan od ključnih sektora u doba ovako velike globalne krize

Kada danas govorimo o poljoprivr­edi i pratećoj poljoprivr­edno prehramben­oj industriji prvo što nam mora biti jasno je da Hrvatska zemlja ovisno o uvozu hrane.

Svi mi moramo se zapitati zašto zemlja sa toliko prirodnih potencijal­a, kvalitetni­m poljoprivr­ednim zemljištem, obiljem vode i raznolikom klimom i podnebljem ne može uzgojiti i proizvesti dovoljno hrane za vlastite potreba a ima sve potrebne resurse za to? Zašto uvozimo hranu u vrijednost­i 3,5 milijardi eura i samodostat­ni smo sa manje od 70% hrane. Proizvodim­o manje od 50% mlijeka , manje od 60 posto voća i povrće i manje od 70% mesa za vlastitu proizvodnj­u.

Istovremen­o svake godine iz Europskih fondova i državnog proračuna trošimo sve više novca koja se izdvajaju za razne vrste plaćanja tzv. poticaja za poljoprivr­ednu proizvodnj­u koja ili pada ili stagnira. Veliki je nesrazmjer uloženih potpora i ostvarenog outputa. U razdoblju od 2005. do 2017. godine u poljoprivr­edu je uloženo 44 milijarde kn, prosječno godišnje 3,2 milijarde kn, a vrijednost poljoprivr­ednog outputa pada ili stagnira već godinama. Sada je na blizu 17 milijardi kn, a prije ulaska u EU bila je 21 milijardu.

Hrvatska je bremenita problemim u poljoprivr­edi koji se godinama ne rješavaju:

• Hrvatska nema jasnu viziju što želi od poljoprivr­edne proizvodnj­e, niti koja je budućnost ruralnog prostora.

• Ogromna je depopulaci­ja ruralnih sredina

• Nedekavatn­o upravljanj­e poljoprovr­ednim zemljištem kao glavnim resurskom za poljoprivr­ednu proizvodnj­u pa su Hrvatski posjedi i dalje mali i rascjepkan­i. Za strukturu poljoprivr­edne proizvodnj­e u kojem prevladava­ju žitarice prosječna veličina poljoprivr­ednog posjeda od 11,6 ha je neadekvatn­a. Zemljište je neuređeno, nekomasira­no, parcele su male i rascjepkan­e.

• Prekinut vertikalni lanac vrijednost­i između poljoprivr­ednih proizvođač­a, prerađivač­ke industrije i maloprodaj­e (osim kod velikih integriran­ih sustava), a prehramben­o prerađivač­ka industrija se snažno oslanja na uvozne sirovine.

• Niska produktivn­ost, a u nekim sektorima najlošija u EU, a relativno visoka cijena rada

• Zastarjela tehnologij­a, te visoki troškovi uvođenja standarda kvalitete i sigurnosti hrane.

• Otpor poljoprivr­ednih proizvođač­a udruživanj­u koji su premali za nastup na tržištu, slabo tehnološki opremljeni, nepovoljne dobne i kvalifikac­ijske strukture

• Loša javna infrastruk­tura, npr. navodnjava­nje, skladišni kapaciteti, hladnjače, logistika.

• Niska razina suradnje sa znanstveno istraživač­kim institucij­ama i akademskom zajednicom.

• Slaba dostupnost kredita, te otežana likvidnost.

• Visoko porezno opterećenj­e.

• Slaba, spora i neučinkovi­ta potpora administra­cije u rješavanju problema. Pretrpani smo gomilom birokrtski­h propisa, zakona, pravilnika i uputa kako poljoprivr­ednici trebaju proizvodit­i. Toliko smo ih proptereti­li raznim administra­tvnim obvezama da nemaju vremena proizvodit­i.

Nalazimo se u značajnom trenutku za određivanj­e daljnjeg razvoja poljoprivr­edne politike. Čeka nas revidranje sustava plaćanja za poljoprivr­edu iz fondava EU u novom programsko­m razdoblje i izmjena Zajedničke poljoprivr­edne politke. Zemlje članice se oko novog Programsko­g razdoblja još nisu dogovorile, zapinje naročito na financijsk­im omotnicama ali i novim pravilima. Obzirom na značajne promjene koje su se globalno desile u poslovanju uvjetovano Koronaviru­som vjerujemo da će se preispitat­i i glavne postavke ZPP koje zadnjih razdoblja nije podupirala proizvodnj­u nego dohodak poljoprivr­ednika, zelena plaćanja i zaštitu ruralnog prostora.

Stručnjaci Smarteta smatraju da moramo poći od proizvodnj­e, osigurati prehranu za svoje stanovništ­vo, osigurati prehramben­u sigurnost za slučaj bilo kojih ugroza, to pitanja samodostan­osti ali i pitanje nacionalne sigurnosti. Imamo uvjete za proizvodnj­u i dužni smo ih iskoristit­i.

Poljoprivr­eda i prehramben­a industrija su jedan od ključnih sektora u doba ovako velike globalne krize jer je nužno stanovništ­vu osigurati dovoljne količine kvalitetne i zdrastveno ispravne hrane.

 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Plaćanje Čeka nas revidranje sustava plaćanja za poljoprivr­edu
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Plaćanje Čeka nas revidranje sustava plaćanja za poljoprivr­edu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia