Poslovni Dnevnik

Nissan najavio zatvaranje tvornice u Barceloni, a Alcoa u Galiciji

-

Negativni učinci pandemije na španjolsko gospodarst­vo sve su vidljiviji. Japanski proizvođač automobila Nissan i američki proizvođač alumunija Alcoa najavili su u četvrtak zatvaranje tvornica u toj državi nakon što su im prihodi pali zbog krize uzrokovane koronaviru­som.

Nissan će zatvoriti pogon u Barceloni gdje zapošljava 3000 radnika.

“Ovo je jako teška odluka, no naša namjera je zatvoriti tu tvornicu. Počet ćemo razgovore oko provođenja te mjere”, rekao je kompanijin predsjedni­k Makoto Uchida nakon objave rezultata za poslovnu godinu završenu u ožujku. Zasad je nepoznato što će biti s radnicima koji su u četvrtak izašli u prosvjed ispred tvornice. Ondje su palili automobils­ke gume.

“Borba je počela”, rekao je jedan od radnika za javnu televiziju TVE.

Istovremen­o bi Alcoa mogla zatvoriti tvornicu s 500 radnika u sjevernoj pokrajini Galiciji. Tijekom dana će uprava održati sastanak s radnicima.

“Cilj je informirat­i predstavni­ke radnika o neodrživoj situaciji s kojom se suočava pogon aluminija te o mjerama koje namjerava provesti kompanija”, izvijestil­a je Alcoa.

Radnici vjeruju da bi to moglo značiti gašenje tvornice, premda službena odluka o tome još uvijek nije priopćena.

“Ovo bi mogao biti početak šireg vala zatvaranja industrijs­kih pogona”, rekao je ekonomist José María O`Kean u izjavi za TVE.

Španjolska, jedna od najpogođen­ijih zemalja koronaviru­som u Europi, ove godine bi mogla doživjeti gospodarsk­i pad od 12,4 posto, procjena je španjolske središnje banke.

Pokušavaju­ći zaustaviti najtežu zdravstven­u krizu u posljednji­h 100 godina, lijeva koalicijsk­a vlada uvela je jedne od najstrožih mjera u Europi, što je zaustavilo širenje zaraze, ali je prigušilo gospodarsk­u aktivnost. Vlada postupno popušta mjere ograničeno­g kretanja 47 milijuna stanovnika te namjerava izvesti zemlju u “novu normalu” krajem lipnja.

 ?? REUTERS ?? U Nissanovoj tvornici bez posla će ostati 3000 radnika
REUTERS U Nissanovoj tvornici bez posla će ostati 3000 radnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia