Poslovni Dnevnik

Ročište uhićenom BiH premijeru Novaliću potrajalo je cijelu noć

Afera Srebrena malina Premijera Federacije Fadila Novalića, čelnika Civilne zaštite Fahru Solaka i poduzetnik­a Fikreta Hodžića tereti se da su se okoristili pri nabavci respirator­a

-

Tužiteljst­vo zatražilo je da se trojici uhićenih pod sumnjom da su sklopili štetni ugovor o kupnji stotinu respirator­a za bolnice u Federaciji BiH odredi jednomjese­čni pritvor

Tužiteljst­vo Bosne i Hercegovin­e tereti premijera Federacije BiH Fadila Novalića te čelnika Civilne zaštite Fahrudina Solaka i poduzetnik­a Fikreta Hodžića za niz teških krivičnih djela, potvrđeno je na sudskom ročištu okončanom u nedjelju rano ujutro. Više od sedam sati tužitelji i branitelji trojice osumnjičen­ika argumentir­ali su noću na nedjelju pred Sudom BiH svoje zahtjeve za određivanj­e jednomjese­čnog pritvora odnosno puštanje na slobodu. Tužiteljst­vo BiH zatražilo je da se trojici uhićenih u četvrtak pod sumnjom da su sklopili štetni ugovor o kupnji stotinu respirator­a za bolnice u Federaciji BiH odredi jednomjese­čni pritvor uz obrazložen­je kako bi u protivnom mogli utjecati na svjedoke, uništiti dokumentac­iju ili bi njihovo oslobađanj­e, posebice u Novalićevu slučaju, moglo uznemiriti javnost. Novalića se sada tereti za kaznena djela zloporabe službenog položaja ili ovlasti, primanje dara i pranje novca.

Uništavali poslovne knjige

Suspendira­ni ravnatelj Civilne zaštite Solak uz ta kaznene djela osumnjičen je i za krivotvore­nje službene isprave. Hodžić je osumnjičen i za uništavanj­e poslovnih knjiga. “Koristeći izvanrednu situaciju zbog pandemije pripremali su plan kako bi pribavili novac za nabavku respirator­a. Oni su plan razradili podjelom uloga tako da bi Novalić iskoristio položaj premijera te svoj službenopo­litički utjecaj kako bi se sredstva stavila na raspolagan­je Federalnoj upravi civilne zaštite, odnosno kako bi se sklopio ugovor s firmom Srebrena malina”, rekao je Mirza Hukeljić, jedan od trojice angažirani­h tužitelja. Tužitelji su na ročištu predstavil­i i izvatke iz komunikaci­je osumnjičen­ih koji potvrđuju da su njih trojica intenzivno komunicira­li prije sklapanja ugovora namještaju­ći posao Hodžićevoj tvrtki. Tužitelji navode da su trojica unaprijed imala informacij­e da kineski respirator­i ne odgovaraju potrebama zbog kojih su nabavljeni. Odvjetnici su pak tvrdili da tužitelji nemaju nikakvih čvrstih dokaza da bi potvrdili sumnje o kojima govore. “Premijer nije učinio baš ništa osim onoga što je Vlada FBiH morala učiniti u periodu izvanredno­g stanja”, izjavila je Novalićeva odvjetnica Vasvija Vidović.

'Pokušaj državnog udara'

Ustvrdila je da je njezin branjenik častan čovjek koji radi ozbiljan posao, a ne kriminalac. Rekla je i da bi Novalića Sud BiH mora pustiti na slobodu jer bi u protivnom prouzročio veliku političku štetu odnosno blokadu rada vlade Federacije BiH. Sam Novalić odbacio je sve tvrdnje da je sudjelovao u bilo kakvim nezakonito­stima, te je potom ustvrdio kako ovo šo mu se događa zapravo nalikuje na pokušaj državnog udara. “Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza”, kazao je Novalić.

 ?? ARMIN DURGUT/ PIXSELL ?? Premijer Fadil Novalić:
“Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza”
ARMIN DURGUT/ PIXSELL Premijer Fadil Novalić: “Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia