Poslovni Dnevnik

Raniji sastanak OPEC+ skupine otvara put daljnjem usponu nafte do 40 dolara

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloga tjedna, petoga zaredom

-

Umjesto 9. i 10. lipnja, sastanak će se održati 4. lipnja, a činjenicu da cijene nisu reagirale analitičar­i tumače optimizmom u vezi ishoda C ijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloga tjedna, petoga zaredom, jer bi novi sastanak OPEC+ skupine trebao donijeti daljnje smanjenje proizvodnj­e, dok bi potražnja za naftom trebala porasti jer mnoge zemlje u svijetu pokreću gospodarsk­e aktivnosti, s obzirom na usporavanj­e širenja koronaviru­sa. Na londonskom je tržištu cijena barela s isporukom u kolovozu prošloga tjedna porasla 7,7 posto, na 37,84 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,7 posto, na 35,49 dolara.

Jača potražnja

U posljednji­h pet tjedana cijene su nafte znatno porasle jer mnoge zemlje ublažavaju restriktiv­ne mjere uvedene radi suzbijanja širenja koronaviru­sa, pa se gospodarsk­a aktivnost pokreće, a potražnja za naftom jača. Nakon oštrog pada u ožujku i travnju, zbog paralize gospodarsk­ih aktivnosti uslijed koronakriz­e, u svibnju je cijena barela na američkom tržištu skočila 88 posto, što je njezin rekordni mjesečni skok, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 40 posto, najviše od ožujka 1999. godine. Međutim, potražnja za gorivom još je slaba, unatoč ukidanju ograničenj­a putovanja koja su uvedena u mnogim zemljama kako bi se suzbila pandemija koronaviru­sa, kažu analitičar­i. No, smanjuje se proizvodnj­a, na što, među ostalim, ukazuje višemjeseč­ni pad broja aktivnih bušotinski­h postrojenj­a u SADu. U petak je kompanija Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj tih postrojenj­a pao 11. tjedan zaredom, i to za njih 17, na samo 301, najnižu razinu od 1940., od kada se prate ti podaci. Od početka svibnja na snazi je i dogovor Organizaci­je zemaljaizv­oznica nafte (OPEC) i neovisnih proizvođač­a na čelu Rusijom o najvećem smanjenju proizvodnj­e u povijesti, za 9,7 milijuna barela dnevno. U drugom tjednu lipnja trebao bi biti održan redovni sastanak OPECa i njegovih saveznika. Saudijska Arabija i neke članice OPECa razmatraju produljenj­e sporazuma o smanjenju proizvodnj­e i na drugu polovinu godine, no još nisu dobile potporu Rusije. “Vrlo veliki fokus je na OPEC+”, ističe za Reuters ekonomist OCBCa Howie Lee. “Mogli bi vidjeti oprezni pad cijena sirove nafte s obzirom da cijene naftnih derivata još nisu toliko skočile. Međutim, ako OPEC+ usvoji tromjesečn­o produženje, postoji mogućnost da cijene dosegnu i 40 dolara za barel”, smatra Lee. Argument da je OPEC i Rusija blizu dogovoru o produženju dogovora o smanjenju proizvodnj­e trgovci vide u činjenici da je Alžir – trenutno predsjedav­ajući OPECom – predložio da se sastanak skupine OPEC+ održi 4. lipnja, a ne 9. i 10. lipnja kako je ranije predviđeno. Rusija se navodno nije protivila ranijem terminu sastanka. “Činjenica da cijene sirove nafte nisu reagirale pretjerano na vijest o potencijal­nom produženju smanjenja proizvodnj­e može se protumačit­i kao znak da tržište optimistič­no gleda na ishod sastanka”, ocjenjuju u bilješci klijentima analitičar­i JBC Energyja, a prenosi CNBC.

Napetosti u fokusu

U fokusu ulagača bile su prošloga tjedna i napetosti između SADa i Kine, nakon što je kineski parlament u četvrtak usvojio zakon o nacionalno­j sigurnosti u Hong Kongu, kao odgovor na lanjske velike prosvjede u toj bivšoj britanskoj koloniji. Zbog toga će SAD početi postupak ukidanja trgovinski­h izuzeća koja je uživao Hong Kong, kazao je u petak predsjedni­k SADa Donald Trump. Hong Kong nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status koji se daje tom teritoriju otkako je vraćen Kini, rekao je Trump. Uz to, on i njegova vlada svako malo kritiziraj­u Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a Kina poručuje da se neće sustezati od rasta napetosti. Stoga se ulagači plaše da bi pogoršanje odnosa između SADa i Kine moglo dodatno narušiti globalne poslovne aktivnosti, koje su ionako pod pritiskom koronakriz­e. “Mogućnost povećanja tenzija predstavlj­a rizik za trenutni uspon cijena nafte”, izjavio je Harry Tchilingui­rian, direktor analize roba u francuskoj banci BNP Paribas. No, trgovci promatraju i razvoj situacije u SADu koji je zapljusnuo val nemira zbog policijske brutalnost­i koja je dovela do smrti Georga Floyjda. U ponedjelja­k je cijena Brent nafte oslabila 0,4 posto na 37,74 dolara dok se barelom WTI nafte trgovalo po 34,84 dolara, 1,8 posto nižoj cijeni.

Bojazan zbog Hong Konga

U fokusu su prošloga tjedna bile i napetosti između SAD-a i Kine jer se ulagači plaše da bi pogoršanje odnosa dodatno narušilo globalne poslovne aktivnosti I dalje bez gužve na crpkama

Globalna potražnja za gorivom još je slaba, unatoč ukidanju većine ograničenj­a putovanja koja su uvedena u mnogim zemljama kako bi se suzbila pandemija

 ?? REUTERS ?? Barelom se prošloga tjedna trgovalo nadomak 38 dolara
REUTERS Barelom se prošloga tjedna trgovalo nadomak 38 dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia