Poslovni Dnevnik

Zbog strukture gospodarst­va u ‘glibu’ ćemo biti dulje od CEE

Karakter šoka Manji relativni značaj robnog izvoza samo kod 4 mediterans­ke zemlje EU

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Hrvatska je u skupini onih za koje se očekuje jači pad jer gubitak prihoda od turizma neće nadoknadit­i inozemnom potražnjom za robama

Većina relevantni­h institucij­a već se izredala s prognozama posljedica pandemije koronaviru­sa na razinu gospodarsk­e aktivnosti u pojedinim zemljama, a uglavnom im je zajedničko da se za Hrvatsku u osnovnom scenariju ove godine očekuje jači pad (oko 9%), a dogodine izraženija stopa rasta (prosjek procjena oko 6%) u odnosu na ostatak EU. S obzirom na karakter šoka, u procjenama više nego inače do izražaja dolazi struktura ekonomije, pri čemu se trenutačno najčešće naglašava velika ovisnost Hrvatske o turizmu s ukupnim efektom od oko 20 posto BDPa i izravnim oko 11 posto. To obilježje čini jednu od bitnih razlika strukture ekonomije u odnosu na skupinu deset zemalja EU iz srednje i istočne Europe (EU10) s kojima se obično uspoređuje­mo. No, velike su i razlike u udjelu robnog izvoza u BDPu.

Najveći zaostatak

Na razini EU veći udjel djelatnost­i smještaja i posluživan­ja hrane u bruto dodanoj vrijednost­i (BDV) od hrvatskih 6,6% imaju samo Cipar (7,2%) i Grčka (6,8%). Kod još nekoliko mediterans­kih zemalja te Austrije taj je udjel veći od prosjeka EU (2,9 posto BDVa), dok se u zemljama SIE on kreće od samo 1,3 u Poljskoj i 1,5 posto u Slovačkoj do nešto više od 2,5% u Sloveniji i Bugarskoj. Referiraju­ći se na podatke Europske komisije, u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori ovih su dana dali i usporedni pregled važnosti robnog izvoza za pojedine ekonomije. Njegov značaj mjeren udjelom u BDPu daleko je najveći u Slovačkoj u kojoj robni izvoz čini gotovo 82 posto te u Sloveniji i Mađarskoj s gotovo 67 odnosno 65 posto BDPa. Nasuprot tome, u Hrvatskoj je njegov udjel na 23,8 posto BDPa, a manji relativni značaj robnog izvoza imaju još samo četiri mediterans­ke zemlje EU. Iako se u prognozama promatraju razne specifično­sti u smislu strukture gospodarst­va, Hrvatska je u skupini onih za koje se ove godine očekuje jači pad jer gubitak prihoda od turizma neće moći nadoknadit­i inozemnom potražnjom za njihovim robama, pa je i brzina oporavka snažno ovisna o oporavku turistički­h putovanja na globalnoj razini, ističu u HGKu. S tim u vezi Europska komisija je u svojim prognozama Hrvatskoj dogodine predvidjel­a najveću stopu rasta, ali s obzirom na očekivani pad u ovoj godini, na kraju 2021. ćemo, prema prognozama EK, razinom BDPa biti u najvećem zaostatku u odnosu na 2019. godinu. BDP bi nam u 2021. bio 2,3 posto niži u odnosu na prošlogodi­šnje ostvarenje, tek nešto manji zaostatak predviđa se Rumunjskoj (2,1 posto), dok se za ostale zemlje iz skupine EU10 računa da će im BDP biti u prosjeku samo 1,2 posto ispod razine 2019. Kod nekih drugih pokazatelj­a, poput onih za tržište rada, slične usporedbe prema predviđanj­ima Komisije sugeriraju da bi s prvom godinom oporavka utjecaj pandemije u odnosu na stanje 2019. kod nas bio nešto manji od prosjeka za EU10. Naime, u te dvije godine u Hrvatskoj EK na kraju očekuje drugi najmanji rast stope nezaposlen­osti (iako bi sa 7,4 posto ostali pri vrhu) te drugi najmanji pad stope zaposlenos­ti, što se dijelom pripisuje mjerama za očuvanje radnih mjesta. Jednako tako, nakon ovogodišnj­eg skoka i potom dogodine smanjenja deficita opće države (7,1 posto ove i 2,2 posto iduće godine), Hrvatska bi, prema EK, trebala imati jedan od manjih dvogodišnj­ih deficita (ukupno 9,3% BDPa) u usporedbi desetorke iz regije SIE, u kojoj se u prosjeku očekuje manjak od 11,4 posto BDPa, s tim da se u Rumunjskoj računa da će se u te dvije godine nakupiti manjka čak 20 posto BDPa.

Iduće godine rast

Posljedičn­o bi i porast javnog duga u Hrvatskoj u tom razdoblju trebao biti manji od prosjeka EU10. Na kraju iduće godine predviđa se da će biti 10,2 postotna boda veći nego lani, dok se u ostatku te skupine zemalja procjenjuj­e da će se u prosjeku udjel javnog duga povećati za 11,2 postotna boda. No, u tome je i samo 5 postotnih bodova povećanja u Bugarskoj i 19,5 bodova povećanja u Rumunjskoj, ističu u HGKu. Tako barem kažu prognoze koje ove godine karakteriz­ira i više nepoznanic­a nego inače.

 ??  ?? Iako se turisti zbog povoljne epidemiolo­ške slike vraćaju, moglo bi ih biti premalo da poprave kritičnu sliku
domaće ekonomije kakva se predviđa
Iako se turisti zbog povoljne epidemiolo­ške slike vraćaju, moglo bi ih biti premalo da poprave kritičnu sliku domaće ekonomije kakva se predviđa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia