Poslovni Dnevnik

Nijemcima će pri kupnji novog automobila država dati 2500 eura bonusa

-

Njemačko ministarst­vo gospodarst­va predlaže u novom paketu poticaja i pet milijardi eura vrijednu shemu bonusa za kupnju novih automobila, kazala su dva dobro upućena izvora.

Ministarst­vo gospodarst­va predlaže isplatu bonusa kupcima električni­h i vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, uz cjenovni limit do 77.350 eura, a paket poticaja bio bi na snazi do kraja godine. Prema planu ministarst­va, osnovni bonus iznosio bi 2500 eura po vozilu, plus 500 eura za kupnju vozila s ekonomični­jom potrošnjom goriva. Važeći popusti uvećali bi se pak za 1500 eura za kupnju električni­h, a za 750 eura za hibridna vozila.

Iz ministarst­va su odbili komentirat­i te navode. Mediji su izvijestil­i da bi vlada danas trebala predstavit­i sveobuhvat­ni paket poticaja gospodarst­vu, čija bi vrijednost mogla dosegnuti 80 milijardi eura. Globalna prodaja automobila oštro je pala, a nedavna anketa instituta Ifo pokazala je da su očekivanja u njemačkom automobils­kom sektoru na najnižoj razini od 1991., nabraja Reuters. Međutim, pred prijedlogo­m za bonuse za kupnju novih automobila stoje još mnoge zapreke. Neki političari i industrijs­ka udruženja već su kritiziral­i tu opciju, ističući kako bi program poticaja trebao biti vezan za mjere borbe protiv klimatskih promjena, a ne favorizira­ti pojedine sektore.

 ?? REUTERS ?? Očekivanja u njemačkom automobils­kom sektoru na najnižoj su razini od 1991. godine
REUTERS Očekivanja u njemačkom automobils­kom sektoru na najnižoj su razini od 1991. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia